Connect with us

Политика

Радев ще връчи днес на БСП третия мандат за съставяне на правителство

Публикувано преди

на

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“ днес от 17:00 ч., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До започването на конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание се стигна след гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

В четвъртък, 14 юли, от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател. Ден по-късно, на 15 юли, за да реши на кого да връчи третия мандат, държавният глава проведе, както беше обявил, консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение.

На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция – „Продължаваме Промяната“, БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ“, макар и с нюанси в позициите си, декларираха готовност за диалог и да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на този парламент.

Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи, заяви президентът Румен Радев на първата от поредицата срещи – с представителите на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Той отбеляза, че явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците в парламента и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, разбирателство, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че „Продължаваме Промяната“ ще бъдат максимално диалогични и ще направят всичко възможно България да има работещи парламент и правителство. По думите му, политическата криза трябва да бъде избегната на всяка цена. „Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем обществените средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, заяви Петков. Той декларира, че ако третият мандат отиде при досегашни техни коалиционни партньори, от ПП са готови на диалогичност. Петков заяви готовността на формацията да води диалог с всички народни представители в настоящето Народно събрание, които, по думите му, не са зависими от задкулисни сили, намиращи се извън законодателния орган. Единствената „червена линия“ за нас е шепа хора да продължават да ограбват българския народ, каза Кирил Петков.

От „БСП за България“ заявиха, че предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиер. От БСП декларираха готовност, че ако президентът им връчи третия мандат, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова отново потвърди, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди седмица – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова.

От  „Има такъв народ“ (ИТН) заявиха, че е по-добре в тази кризисна ситуация отново да има правителство. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че според тях най-добре е евентуално ново правителство да бъде със същите четири партии, защото, по думите му, като основни положения и цели те са сходни. От ИТН декларираха, че са отворени за разговори. Ние „червени линии“ няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори, заяви Йорданов. От ИТН заявиха още, че нямат претенции министър-председателят да бъде от тяхната политическа сила. Според тях би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани и в евентуално ново правителство, което да бъде в рамките на година, или година и половина, или шест месеца за справяне с кризата, да излязат напред хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица.

От „Демократична България“ заявиха, че трябва да бъде направено възможното отговорно усилие с диалог да бъде излъчено управление в този парламент. Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че са готови да участват в усилията за формиране на правителство с третия мандат – както ако президентът им връчи мандата, така и като участник в процеса и без да им бъде даден мандат. От ДБ казаха, че ако мандатът бъде даден на тях, ще водят диалог в рамките на настоящите четири формации от досегашната коалиция, със сериозни изводи от нейния разпад. По думите на Иванов политическите лидери може би биха могли да направят една крачка назад като знак за готовност за диалог. Той заяви, че програмата, която беше изработена по време на първия мандат трябва да се надгради, както и че има поредица от национални приоритети, по които трябва да се разговаря с целия парламент.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ потвърдиха позициите си, че трябва да се върви към предсрочни избори.

Продължи с четенето

Варна

Протест срещу отварянето на Kрайбрежната алея във Варна

Published

on

Настоящият областен управител Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея. Това се случи дни преди освобождаването на поста му на служебен областен управител на Варна. Това решение може да бъде отменено от кмета на община Варна в 14-дневен срок, който вече тече.

Всичко това предизвика вълна от недоволство сред десетки граждани. Така се стигна до организирането на протест пред сградата на Областна администрация в морската столица. Негов организатор бе София Колева, а сред основните лозунги се виждаха „Оставете Алеята за децата!“ и „НЕ на колите по Крайбрежната алея!“.

Основното искане на протестиращите е да остане валидна забраната за движение на автомобили по Алея Първа, въведена по предложение на бившия областен управител на Варна Благомир Коцев. Именно той също беше сред протестиращите и изрази учудване, че становището на РДНСК е противоположно на това от МРРБ, което той е използвал като основание за наложената забрана.

Коцев посочи пред БНР, че у него буди любопитство и какво точно гласи заповедта на Смърков, която отменя неговата. Бившият областен подчерта, че все още текстът не е публикуван в сайта на Областна администрация. По думите на Коцев на преден план излиза и въпросът защо Смърков прехвърля топката на кмета за колите по Крайбрежната алея в последния ден от своето управление.

Няма налично описание.

Коцев изрази убеждението си, че е необходимо да бъде изготвен план за цялостна реконструкция и облагородяване на алеята. Той припомни, че при направени проверки, съвместно с регионалния министър по това време, е установено, че брегоукрепителните съоръжения са компрометирани. Според него автомобилите допълнително ще спомогнат за разрушаване на брегоукрепването.

Докато се намери обаче генерално решение, трябва да бъдат предприет стъпки за обезопасяване на пешеходците и велосипедистите, категоричен е Коцев.

Екипът на Varna Live продължава да наблюдава развитието по случая.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page