Connect with us

Политика

Путин към Песков: Вдигнете заплатата на Антон Кутев, толкова се старае човекът!

Публикувано преди

на

На съботно съвещание в Кремъл, ръководено лично от президента Путин, по точка 7 е била обсъдена работата на служебния кабинет „Донев“. Особено ласкава оценка, наред с някои министри, получил говорителят на правителството Антон Кутев. В един момент руският президент се обърнал към „гласа“ на Кремъл Дмитрий Песков: Вдигнете заплатата на Антон Константинович, толкова се старае човекът в България!
Последвали аплодисменти. Било решено тройно увеличение и изплащане от понеделник в рубли, а не в долари, както досега.

Такааа… Упоритият труд, прилежност и лоялност се отплащат.

Ден след това съвещание Антон Кутев се появи по бТВ и призна, че няма отговор от „Газпром“ на молбите от София за нови преговори. Аз не знам да има отговор и преговори. Ако имаше, енергийният министър – той обича да приказва, – щеше да е казал досега. Но и мълчанието е знак, каза мъдро Кутев.

И изважда фалшиво асо от колодата с фалшиви опорки.

България спря газовите доставки от Русия, – каза Кутев. Да, България! – кимнаха – вероятно – зрителите, защото Кутев не е някакъв лъжец, нали? Ние сме спрели кранчето, защото от Русия поставили някакви нови условия, а кабинета „Петков“ се напудрил и не ги изпълнил. Ние, потретя гласът на истината Кутев, сме виновни за спрения руски газ. Съответно и за всички беди, които се готвят да ни връхлетят всеки момент.

Въпреки всенародното доверие и любов към Кутев, ще рискувам и ще припомня няколко неща.

1. Съществува договор с Газпром, по силата на който България получава газ.

2. По Договорът плащането се извършва в долари. Единствено в долари.

3. Договорът предвижда подаване на заявка от България за газ и съответно доставка от другата страна.

4. Плащането е предварително. От българска страна това е спазвано стриктно.

5. Налице е клауза вземи или плати – ако заявим по-малко количество от договореното, то трябва да платим цялото договорено количество.

6. В един момент „Газпром“ изпраща уведомление до България, че ще приема плащане само в рубли. Това е едностранно нарушаване на договора.

7. Няма сключен Анекс към договора за промяна на начина на плащане. Плаща се в долари.

8. „Газпром“ не прекратява договора, но спира доставките. „Газпром“ спира, не България, кретени!

9. България поне два пъти плаща в долари по сметката посочена в договора. Плащането е върнато.

10. България подава заявки всеки ден за доставка съгласно договора – отговор няма.

Налице е валиден международен търговски договор, по който условията са договорени между България и „Газпром“. Промените в договора могат да стават единствено със съгласието на двете страни. Едната страна, „Газпром“, е поискала промяна и това е недобросъвестно действие, което нарушава едностранно договора. Договорът важи такъв, какъвто е подписан от двете страни.

България е изправната страна по договора и изпълнява стриктно клаузите му.

Фактите не са приятни за Кутев и тези до и над него, но нали затова от Кремъл му вдигат заплатата.

Говорителят на Гълъб каза и други неща от телевизора. Например, че Германия внася руски газ и изпълнява чинно условията на „Газпром“, т.е. на Кремъл, т.е. на Путин.

Което означава, че само преди ден германският канцлер Олаф Шолц излъга, като заяви, че Германия и Европа са готови за пълно спиране на доставките на руски газ за европейските страни. На северното крайбрежие на Германия вече са монтирани терминали за внос на втечнен газ.

Кутев не забрави и ЛУКойл. Думите му за руската фирма ще му докарат сериозен бонус, категорично.

Човек лъже средно по два пъти на ден. Така твърдят учените. Според тях всеки от нас чува средно от 10 до 200 лъжи на ден. Как е в България – всеки знае.

Антон Кутев твърди, че всичко, което казва, по бТВ и други медии, е истина. Затова и аз твърдя, че в Кремъл са обсъждали заплатата му да бъде увеличена и да се изплаща вече в рубли, а не в долари. Така де, по-конвертируема валута от рублата в момента няма.

frognews.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page