Connect with us

Новини

Пуснаха петиция за запазване на машинното гласуване

Публикувано преди

на

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

 

от гражданите на Република България, представени от Атанас Владимиров Бояджиев,

тел. 0888754545, мейл: corruption.bg@abv.bg  

 

Преди броени дни, ГЕРБ внесоха законопроект за изменение на Изборния кодекс в деловодството на Народното събрание. С тях ГЕРБ предлага да се върнат хартиените бюлетини като начин на гласуване.

F44A5442-DFB1-405D-A248-E4B62E4FCA66.jpeg

Предложението, внесено от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е всеки избирател да може да решава как да упражни правото си на вот – машинно или чрез хартиена бюлетина.

8FEFA848-CA75-4635-A79B-B4E7DF1A2B06.jpeg
Машинното гласуване във всички секции с над 300 избиратели беше въведено в края на април 2021г. Това стана след парламентарните избори, на които ПП ГЕРБ загуби мнозинството си, а тогавашните ѝ коалиционни партньори от “Обединени патриоти” не успяха да прескочат бариерата и да влязат в Народното събрание.
DE3BD401-86A2-45F5-BE2C-D3CBE455BA5B.jpeg

Защо е толкова опасна хартиената бюлетина за демократичния вот?

Целта на машинното гласуване е да се премахнат недействителните бюлетини и ограничат възможностите за нередности при броенето на гласовете.

Основните предимства, които се доказаха в последните няколко избори на машинното гласуване са премахване на недействителните гласове, улесняване работата на изборната администрация и по-бързото отчитане на резултатите.

Връщането на хартиената бюлетина чрез Закона за изменение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ, е най-опасният капан за демокрацията и връщане в мрачните времена на купува на гласове, изкривяване на резултата чрез недействителни или подменени бюлетини.

Доводите, че поради липса на хартиени бюлетини сме свидетели на ниската избирателна активност на изборите през 2021 г., имат своите отговори.

Основните причини за ниската избирателна активност не е в резултат от въвеждането на изцяло машинно гласуване, а пандемията от COVID-19, умората на избирателите от повтарящите се избори, поведението на партиите след изборите, както и датите, на които бяха проведени тези избори.

С тази

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

Ние, гражданите на Република България категорично се обявяваме против внесения законопроект с ном. 47-254-01-68 от 14.06.2022г. от ПП ГЕРБ и настояваме той да бъде отхвърлен.

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page