Проф. Евгений Дайнов: Социологическите изследвания нищо не казват и подвеждат хората

0
273
Тези социологически изследвания в целия свят подвеждат хората по ред причини. И затова политиците вместо да се вторачват в тях, щеше да бъде по-добре да упражняват, те да водят обществените мнение, да казват: ”Нещата са еди какви си, те се казват еди как си и аз ще направя еди какво с тях“, а не да си събират, както казваше баба ми, да си събират устите и да не казват, защото видите ли някаква социологични изследвания казали еди какво си.

Тези социологически изследвания нищо не казват, дори и в Америка, където са измислени и са просто част от предизборния пейзаж по принцип. Това казва проф. Евгений Дайнов пред радио „Фокус“.

Той коментира и предстоящите избори: Очаквания е много, много широко понятие. Очаквам да гласуват повече хора отколкото ни убеждават, че ще гласуват, очаквам да не се подведе общественото мнение на масовото внушение, че е уморено от гласуване. Не очакваме рекордни количества гласове, разбира се, но ще бъде прилично. Това мога да ви кажа, но този път мога да ви кажа на какво се надявам. Надявам се хората да гласуват за разумни политически партии, които искат България да си възстанови статута на нормална европейска държава, а на не да прави друго.

Тези, които миналия път управляваха. Може би за пръв път от много години са политици, които наистина разбират как се правят нещата по един цивилизован начин и как би трябвало да е уредено едно европейско цивилизовано общество. Тук има нещо, една такава българска странност, която проф. Фотев – големият български социолог нарече „българската меланхолия“ – когато българите постигнат нещо, те не му се радват. Те след това започват да си казват: „Абе аз всъщност нищо не постигнах, ама то така щеше да стане“, и не се радват на постиженията, за да стоят върху тях, за да градят по-нататъшни. Това го виждаме отново всеки път като има скок напред България, след това спира и почва да се обръща назад и да си казва „Това скок ли беше?“.

 

Същото виждаме в така внушаваното отношение да има ли всъщност нормални европейски партии. Ние от едно известно време имаме нормални европейски партии в България, да не говорим, че се извъртяха поколенията и в тези партии поколението на онези, които не са увредени от социализма, от мутризма, който го наследи. Да, имаме избор – тези, които искат, които са разбрали какво е казал Васил Левски, че България трябва да се нареди до останалите европейски народни, не азиатски, не ориенталски, не някакви други, но тези хора имат избор, обяснява проф. Дайнов.

frognews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page