Протестиращите от #ГаzWithMe освиркаха Радев на излизане от Президентството

0
103

Протестиращите от #ГаzWithMe освиркаха президента Румен Радев на излизане от Президентството.

Те изпратиха президента с възгласи „оставка“, предава репортер на OFFnews.

OFFNews/ Йоана Георгиева

Тази вечер, за втора поредна седмица, десетки протестират пред президентството срещу поставянето на България в зависимост от руския природен газ. Акцията под надслов #ГаzWithMe започна в 19:00 ч.

OFFNews/ Ласко Георгиев

Ценностният избор на България не бива да бъде променян, не трябва да се връщаме към времена на сателитни зависимости. Допреди няколко седмици можех да виждам процесите отвътре, в момента се прекалява с насаждането на страх и паника за това какво може да претърпи България, ако не се разберем с един доставчик на газ и сега трябва да се снишим, надявам се, до това няма да се стигне. Путин и „Газпром“ използват газа като оръжие. Ние имаме подписан договор, но Кремъл реши да го прекрати еднолично. България има решение не просто да диверсифицираме доставките. Алтернатива „Газпром“ не е. Енергийните доставки винаги са били използвани за шантаж. Тя трябва просто да премине към енергийна независимост и това може да стане чрез енергийна трансформация, екологичните промени все повече ни натискат да преминем към независимост и това е решението за сметките на хората. Първо, гарантиране на диверсификация, пускане на интерконектора, енеригийна и газова ефективност, да видим кои са основните потребители на газ, най-големият потребител е „Топлофикация Софи“я, в София има котловина за геотермална енергия, нещо, което е трябвало да бъде търсено като решение, но не се е търсило, сега това също стои на масата, това е единствената гаранция да преминем към местни енергийни източници, една трета може да отпадне, ако има няколко такива инсталации само в София„, заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

OFFNews/ Йоана Георгиева

Протестите започнаха три дни след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев – в петък, 5 август. Тогава се проведоха две демонстрации – на граждани и на „Демократична България“. Протестиращите се организираха в социалните мрежи с хаштаг #ГАZwithme – препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

offnews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page