Connect with us

Новини

Продължават заплахите заради одита на ГКПП „Капитан Андреево“

Публикувано преди

на

Продължават заплахите към служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради проверките на ГКПП „Капитан Андреево“.

Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов.

„Трима инспектори не дойдоха на работа в тези 4 дни на одита. Пуснаха си болнични вечерта преди одита. Имаме сигнали, че те и семействата им са били заплашвани да си пуснат болнични, за да не дойдат на работа“, каза той.

По думите му в серията заплахи са попаднали двама народни представители и трима висши чиновници. На двама души са били предложени подкупи.

От 7 юли европейски одитори проверяват как българската държава се справя с фитосанитарния контрол на границата. Данните от одита са предоставени на ГДБОП, сигналът ще бъде изпратен и на прокуратурата.

По думите на изпълнителнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния контрол е занемарен от фирмите, които в последните 10 години са били там под наем.

Има и промяна на предназначението на сгради, което може да доведе до спиране на контрола по отношение на вноса на фуражите. Предназначението на сградата били сменено през 2012 г. и там се помещавали офисите и касата на фирмата наемател „Евролаб“ с представител Васил Димитров. Според зам.-земеделския министър Димитров сега е в болнични.

По 6 тона храни са отхвърляни средно на ден през миналата година заради завишено съдържание на пестициди, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, обясни Христанов.

Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 на сто, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727% на количеството отхвърлена заради пестициди храна, предаде БТА.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи още Христанов.

По думите му през юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока не е върната от границата и не е предложен за унищожаване.

clubz.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page