„Продължаваме промяната“ ще сезира европрокуратурата за злоупотреби при одита на европейски проекти за милиарди

0
222

Европроекти за милиарди левове са подбирани за одит еднолично от дългогодишен кадър на ГЕРБ и Борисов, става ясно от сигнал до „Продължаваме промяната“ на базата на данни за последните години. Порочната практика е прекъсната от правителството на ПП, но е възобновена от служебния кабинет чрез Добринка Михайлова, върната на длъжността и.д. директор на дирекция “Одити на средства по регионални политики”. Тя има дългогодишна кариера в правителствата на Бойко Борисов. По време на първия кабинет на ГЕРБ Михайлова заема длъжността изпълнителен директор в агенцията „Одит на средства на ЕС“. В обхвата на работата й попадат проекти като санирането в Хасково, в което участва цялото семейство на Делян Добрев.

Схемата осветлиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев на събитие пред Централен Софийски затвор.

„Избрахме това място неслучайно. Миналата година арестувахме Борисов и заради пробойните в българската прокуратура, той беше пуснат след 24 часа. Винаги ще бъде така, докато имаме недосегаем главен прокурор. Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща Антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди“, коментира Кирил Петков и добави, че на 2 октомври изборът е дали България да се върне назад, или да продължи промяната.

Асен Василев разкри подробности около схемата, за която „Продължаваме промяната“ подготвя сигнал до Европрокуратурата.

„Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността й в агенцията именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото спроред критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти. За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост“, коментира той.

По тази схема ЕК без проблем възстановява парите, разпределени към избраните получатели на финансиране – като фамилията на Делян Добрев в Хасково.

Още през април „Продължаваме промяната“ сезира Европрокуратурата за над 5 милиона лева по програма „Региони в растеж“, неправомерно похарчени по времето на Борисов за адвокатски кантори, близки до ГЕРБ. Поне половин милион са насочени към кантората на адвоката на Борисов.

„След 2 октомври, всички българи ще трябва да изберат – искат ли Борисов и неговата свита да управляват България отново, или искат да ги видят зад стените на сградата отзад“, заключи Кирил Петков.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page