Connect with us

Политика

„Продължаваме Промяната“ излезе с декларация относно Българската банка за развитие

Публикувано преди

на

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ излезе с декларация относно Българската банка за развитие (ББР), която Даниел Лорер прочете от парламентарната трибуна.

От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта, заяви Лорер. По думите му служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази институция с прозрачен конкурс, който е започнал реално прочистване на порочните практики от миналото и е възстановил доверието на малкия бизнес в нея.

В края на септември т.г. банката излезе на печалба от 30 млн. лв. В резултат на това служебният министър реши да й пише „слаб“ 2. Същият момент вече бившето ръководство оповести, че същият министър е отказал да съдейства относно изясняване обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка, отпуснати в миналото, посочи Лорер. Той допълни, че двойката има друг смисъл – тя е „слаб“ 2 за бъдещето на малкия и среден бизнес и борбата с корупцията от това служебно правителство.

„Продължаваме Промяната“ спря безконтролното раздаване на огромни кредити с неясни обезпечения в полза на клиенти с политически гръб, каза Лорер. Той посочи, че са установили, че осем фирми са получили близо милиард от държавната банка, като част от тези пари никога няма да се върнат.

„Прокуратурата удобно бави разследването за сигнала по отношение на един от тези заеми – 150 милиона за фирмата на лицето, известно като Вълка. Не знаем какво се случва. В същото време четем в пресата, че същият човек, който е подписвал в банката част от тези кредити, които сега няма да се върнат, някой го е предложил сега да се върне в управлението на банката. Кой предложи Валери Маренски?“, каза Лорер.

Изглежда юмрукът, вдигнат за борба със завладяната държава миналата година, се обръща и започва да натиска самите хора, които наистина заработиха за тази кауза, добави Лорер.

БТА

Продължи с четенето

България

Още една партия напуска ПП-ДБ

Published

on

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР. „Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите действия“, обясни председателят на партията Константин Бачийски.

Бачийски подчерта, че в момента трябва да се прави ново коалиционно споразумение (бел. ред. с ПП-ДБ) за влизане в следващия парламент.

Изпълнителният съвет на партията още не е взел решение дали ще участва на предстоящите избори в рамките на друга коалиция или въобще няма да се включи в тях.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page