Connect with us

Новини

Продажбата на 50% от „Овергаз“ официално приключи

Публикувано преди

на

Американската Linden Energy официално придоби 50% от българската „Овергаз Инк.“. Финализирането на сделката е факт година след нейното обявяване по време на миналогодишното издание на инициативата „Три морета“, когато неин домакин бе София.

През последната година двете компании успяха да изчистят детайлите по споразумението и да получат одобрението на регулаторите. Така днес официално бе подписан договорът за продажбата, съобщава в. „Сега“ (б.р. – изданието е собственост на Сашо Дончев, основателят на „Овергаз“).

Компанията има големи планове за България и региона и сега американското „подкрепление“ ще успее да им даде свеж тласък. През изминалите месеци дружеството успя да стане част от проекта за нов терминал за регазификация на втечнен природен газ на пристанището в албанския град Вльора. „Овергаз“ преговаря и с американския производител на LNG Excelerate Energy за потенциална доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно през следващите 10 години.

Сега управителят на „Овергаз“ Светослав Иванов подчертава и целта пред компанията за разработване на собствено находище в България. Именно поради настъпващата енергийна криза и зависимостта на Европа от Русия в последните месеци се повиши интересът към опциите за разработване на собствени находища. Такива на българска територия се предполага, че има в Черно море и в Североизточна България.

Зам.-председателят на консултативния съвет на Linden Energy и британски депутат Марк Причард добави, че „в целия свят, а не само в Европа, трябва да диверсифицираме енергийните си доставки“.

Финализирането на сделката между „Овергаз Инк.“ и Linden Energy e добра новина за целия регион“, подчерта Причард.

Американската Linden Energy на практика влиза в „Овергаз Инк.“ на мястото на руския държавен гигант „Газпром“, който притежаваше половината от българската компания. Преди две години стана ясно, че концернът се е разбрал да продаде на Сашо Дончев дела си срещу сумата от 15.5 млн. евро. Раздялата бе финализирана през януари 2021 г., а няколко месеца по-късно дойде съобщението за новия акционер – привличането на такъв бе част от първоначалната заявка за бъдещото развитие на бизнеса.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

Николай Денков е новият премиер на България

Published

on

By

Със 132 гласа, след два часа и половина дебати, парламентът избра акад. Николай Денков от ПП-ДБ за ротационен премиер. С „против“ гласуваха 69 (един от ГЕРБ, „Възраждане“, БСП, ИТН и Радостин Василев) От ДПС в гласуването участваха само двама депутати, които подкрепиха Денков. Предложената от него структура на Министерски съвет получи 132 гласа (същото разпределение на гласовете). Така след 10 месеца служебно управление България най-сетне има редовен кабинет.

Продължи с четенето

Новини

Висококачествените немски добавки Liqui Moly подобряват горивата в нова бензиностанция в гр. Шумен

Published

on

By

Българското представителство на немската компания за масла и добавки Liqui Moly сключи партньорство с “Калоян Иванов“ ЕООД за доставка на добавки за дизел и бензин в горивата на новата бензиностанцията на фирмата. Това е и причината бензиностанцията да носи бранда на марката Liqui Moly. “Това е вторият проект в региона, след като преди 5 години направихме изключително успешно партньорство във Велико Търново “ , сподели пред AutoZona.bg изпълнителният директор на фирмата г-жа Карастоянова.

От 12 часа на 9 юни шуменци ще могат да зареждат качествени горива, обогатени с добавки Liqui Moly, а за фирмите ще има TIR diesel на преференциална цена. Бензиностанция Liqui Moly се намира на бул. Симеон Велики под стадиона и е само на 2 мин от центъра на Шумен.

Освен да заредите своя автомобил с качествени горива в търговския комплекс ще можете да си купите добавки и масла на марката Liqui Moly , да се насладите на първокласно кафе или да се заредите за път с ободряващи напитки и различни лакомства от минимаркета.

Немската марка за масла и добавки Liqui Moly е създадена през 1957г. в град Улм, Германия. В основата на компанията е залегнал  патентът за производство на молибденов дисулфид (MoS2) – неорганично съединение, съставено от молибден и сяра. Liqui Moly предлагат широка гама добавки за автомобили.  В зависимост от типа двигател, марката разполага с добавки за дизел и добавки за бензин, както и добавките за масло, като те са съвместими с всички марки/модели масла на пазара. Освен тези основни продуктови категории, Liqui Moly има  добавки за охладителна система и скоростна кутия, гарантирайки оптимизираната работа на автомобила. Liqui Moly е предпочитана марка не само на немския пазар от много години.

Фирмата се представлява за българския пазар от Сенакс ООД от 1996г. През годините компанията разширява портфолиото от продукти, което предлага на пазара и към момента  поддържа на склад повече от 600 артикула масла, добавки, смазки и специализирани продукти. Повече информация и контакти може да намерите на  www.senax.bg, www.liquimoly.bg.

 

 

 

Продължи с четенето

Новини

Как се печелят милиони от търг за доставка на горива? Даваш по-ниска цена от рафинерията и после променят условията

Published

on

By

Снощи в репортаж по бТВ бе показан скандален пример как държавата се ощетява с милиони, чрез съмнителни търгове. В случая става въпрос за правосъдното министерство и доставка на газьол за отопление на затворите. За какво точно става въпрос?

На пръв поглед обявения търг е безупречно проведен като критерия за избор на доставчик е най-ниска цена спрямо цената на рафинерията. Печeли го една неизвестна малка фирма като дава отстъпка от 3% от цената на рафинерията Лукойл. Дотук добре, но всъщност такава отстъпка за газьол рафинерията не дава на никой, дори и на компании с оборот няколко милиона литра. Излиза, че спечелилата фирма ще трябва да продава на загуба, за да изпълни поръчката, но за неин късмет след търга държавата променя условията на ценообразуване и не взима за база цената на рафинерията, а на Софийската стокова борса, която е с 20% по-скъпа. Защо държавата променя условията, като така се ощетява с милиони можем само да гадаем. Факт е обаче, че това води до огромна печалба на фирмата, която при първоначалните условия би продавала на загуба. Обясненията на енергийния министър, че видиш ли Лукойл не са давали достъп до цените си е смехотворен, защото първо такъв достъп не е бил поискан и второ дори и най-малкия клиент на рафинерията може да си създаде акаунт и да следи цените.

Така, че ако искате да спечелите милиони от горива – лесно! Трябва само да се явявате на търговете на държавата, да давате по-ниски цени от рафинерията и да стискате палци да сте с късмет после да се променят условията във ваша полза.

Снимката е от репортажа на бТВ

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page