Connect with us

Новини

Продажбата на 50% от „Овергаз“ официално приключи

Публикувано преди

на

Американската Linden Energy официално придоби 50% от българската „Овергаз Инк.“. Финализирането на сделката е факт година след нейното обявяване по време на миналогодишното издание на инициативата „Три морета“, когато неин домакин бе София.

През последната година двете компании успяха да изчистят детайлите по споразумението и да получат одобрението на регулаторите. Така днес официално бе подписан договорът за продажбата, съобщава в. „Сега“ (б.р. – изданието е собственост на Сашо Дончев, основателят на „Овергаз“).

Компанията има големи планове за България и региона и сега американското „подкрепление“ ще успее да им даде свеж тласък. През изминалите месеци дружеството успя да стане част от проекта за нов терминал за регазификация на втечнен природен газ на пристанището в албанския град Вльора. „Овергаз“ преговаря и с американския производител на LNG Excelerate Energy за потенциална доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно през следващите 10 години.

Сега управителят на „Овергаз“ Светослав Иванов подчертава и целта пред компанията за разработване на собствено находище в България. Именно поради настъпващата енергийна криза и зависимостта на Европа от Русия в последните месеци се повиши интересът към опциите за разработване на собствени находища. Такива на българска територия се предполага, че има в Черно море и в Североизточна България.

Зам.-председателят на консултативния съвет на Linden Energy и британски депутат Марк Причард добави, че „в целия свят, а не само в Европа, трябва да диверсифицираме енергийните си доставки“.

Финализирането на сделката между „Овергаз Инк.“ и Linden Energy e добра новина за целия регион“, подчерта Причард.

Американската Linden Energy на практика влиза в „Овергаз Инк.“ на мястото на руския държавен гигант „Газпром“, който притежаваше половината от българската компания. Преди две години стана ясно, че концернът се е разбрал да продаде на Сашо Дончев дела си срещу сумата от 15.5 млн. евро. Раздялата бе финализирана през януари 2021 г., а няколко месеца по-късно дойде съобщението за новия акционер – привличането на такъв бе част от първоначалната заявка за бъдещото развитие на бизнеса.

economic.bg

Продължи с четенето

България

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел

Published

on

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

По-рано този месец Димитър Главчев беше в Брюксел за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви тогава пред български журналисти служебният премиер. България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че срещата не е била официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи, едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар. Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави още Главчев на 17 юни.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Съдът отново върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро за отстраняване на допуснати нарушения

Published

on

Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда припомнят, че този път пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Започна онлайн регистрацията за 84-ти плувен маратон Галата – Варна 2024

Published

on

Започна онлайн регистрацията за традиционния плувен маратон „Галата – Варна 2024“. Тази година надпреварата ще се проведе на 4 август (неделя). Стартът на 84-ото издание на състезанието ще бъде в 9:00 часа от плаж „Карантината“.

Всички желаещи да се включат в събитието могат да се запишат в интернет страницата www.varnamaraton.info, най-късно до 17:00 часа на 1 август (четвъртък). След тази дата платформата ще бъде затворена.

Според регламента, всеки кандидат трябва да попълни само една от двете регистрационни форми – на български или на английски език. В момента на регистрация платформата автоматично ще потвърди „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което гарантира вашето участие. Плувци, които се регистрират повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие в плувния маратон „Галата – Варна 2024“ е 30 лв./15 евро (с регистрация на онлайн платформата). В случай, че има желаещи да се включат в деня на надпреварата, таксата за записване на място е 40 лв./20 евро.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page