Connect with us

Политика

Прогнозите на социолозите: между пророкуването и реалността

Публикувано преди

на

Политическите партии традиционно се гордеят, когато водещите социологически агенции им дават преднина пред опонентите им.

Всъщност, обаче, трудно можем да се доверяваме на социологическите проучвания за електорални нагласи. Това пролича отлично през миналата, изпълнена с избори, година. След трите вота през 2021 г. стана повече от ясно, че социологията се разминава с реалността. Социолозите от своя страна обясняват, че проучванията им са моментна снимка на нагласите, а не прогнозни изборни резултати.

В този смисъл, обаче, трябва ли на тях да се гледа толкова сериозно?

През ноември 2021 г. „Алфа рисърч“ предрича на ГЕРБ първото място.

„ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от  24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната“, отбелязват от агенцията.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри К. Петков и А. Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%)“, констатират още от „Алфа рисърч“ в проучването си от ноември 2021 г.

То е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч и е реализирано със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Цялото проучване ТУК

Каква, обаче, е реалността?

„Продължаваме промяната“ бе големият победител на последните парламентарни избори, противно на прогнозите на социолозите.

Преди изборите на 2-ри октомври „Алфа рисърч“ отново предсказва победа за ГЕРБ.

Проучването ТУК.

Както през ноември 2021 г., така и сега, „Галъп“ също прогнозират победа за ГЕРБ.

Ако изборите бяха в края на първата десетдневка на ноември, ГЕРБ биха получили 23,5% от вота, „Продължаваме промяната“ и БСП са с равни изгледи, съответно с 15,5% и 15,2%. „Има такъв народ“ се ползва с 11,4% електорална готовност. ДПС – 11,3%, „Демократична България“ – 9,6%. 3,5% от възнамеряващите да гласуват посочват „Възраждане“, 3,4% – „Изправи се, България! Ние идваме“, ВМРО – 2,1%. 4,5% ще предпочетат други опции. Данните са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, проведено между 1 и 9 ноември 2021 г. сред 1006 пълнолетни българи лице в лице.

Проучването ТУК.

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, „Продължаваме промяната“ – 19,2%. ДПС и „Възраждане“ засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. БСП е с 9,8% от потенциалния вот. „Демократична България“ като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%. Близо около бариерата са „Има такъв народ“ и „Български възход“, с по 4,3% и 4,2%. Изводите са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, проведено между 2 и 10 септември 2022 г. сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети „лице в лице“. Пълното проучване можете да видите ТУК.

„Първенството на ГЕРБ“ на последните избори е потвърдено и от „Тренд“.

„Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват. Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната“ (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата“, се посочва в проучването на „Тренд“. То е проведено по поръчка на „24 часа“ в периода 1-7 ноември 2021 г. чрез 1013 ефективни интервюта с пълнолетни респонденти. Вижте цялото ТУК.

От „Тренд“ подчертават, че данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава, които бяха на 14 ноември м.г. „Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина“, посочват още от агенцията.

Тазгодишното проучване на „Тренд“ отново дава преднина на партията на Бойко Борисов. Проведено е в периода 15-22 август 2022 г. по поръчка на „24 часа“ чрез 1007 ефективни интервюта с пълнолетни респонденти.

Най-прясната социология е от днес и е на социологическа агенция „Екзакта“. При тях ситуацията е абсолютно идентична с тази от последните три примера.

Националното проучване на „Екзакта рисърч груп“ е проведено между 10 и 17 септември чрез интервю „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски параметри. Проучването е финансирано със собствени средства.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Published

on

By

Ако Борисов иска да знае защо няма да влезем в Шенген, отговорът е прост: заради схеми като „Капитан Андреево“ и „Росенец“. Заради това, че първият законопроект, който внесохме – за КПКОНПИ, не стигна до зала, за сметка на Изборния кодекс. Това написа във Фейсбук лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По негови думи европейските лидери просто не вярват на Борисов.

Петков е категоричен, че единственият начин да влезем в Шенген е, ако в страната ни има отново антикорупционно правителство.

Той подчертава, че битката за България тепърва започва и е само въпрос на време страната отново да се върне по пътя на справедливостта и просперитета.

В допълнение Петков дава и отчет през своя поглед на случилото се през тази седмица:

„1. Приеха хартиената бюлетина – върна се възможността с мастило да зацапват бюлетините. Вече всички разбраха, че през 2015 невалидните бюлетини са над 400,000, което е повече от всички гласували във Варна, Бургас и Пловдив взети заедно!

2. Махнаха възможността машината да отпечатва машинен протокол. Никаква проверка. Всичко ще се брои ръчно и на тъмно!

3. МИР Чужбина остава неясна идея за далечното бъдеще. Явно ГЕРБ, ДПС и БСП не ги интересуват въобще българите в чужбина.

Стратегия е ясна – статуквото иска избори с подправен вот„.

Той допълва, че през следващите седмици ще наблюдаваме „поредното театрално представление на ГЕРБ“, а именно опит за съставяне на правителство.

Ще гледаме монолозите на Борисов, политика, сведена до евтина шоу програма, платени сутрешни анализатори… и всичко това в пореден опит отново да изкривят общественото мнение, обобщава лидерът на ПП.

Той припомня, че преди седмица с идеята за правителство на малцинството ПП са посочили своите ясни приоритети – членство в Еврозоната, Шенген, социален пакет, бизнес пакет, реформи в съдебната система. Вчера обаче ГЕРБ, ДПС и БСП по негови думи са убили тези приоритети.

news.bg

Продължи с четенето

Политика

Костадинов (Възраждане): Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи

Published

on

By

Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи. И химнът, който слушахме снощи, не помогна. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в студиото на Нова телевизия в коментар на 18-часовия маратон за гласуване на поправки в Изборния кодекс.

Този парламента няма волята, но и желанието да работи, с всяко едно решение този парламент увеличава разделението в обществото. Очакват ни избори през март, единствената алтернатива, според Костадинов, който обаче не изключи и единствената възможност за съставяне на правителство – ГЕРБ и БСП да го подкрепят.

Костадинов призова президента Румен Радев да наложи вето над промените, макар и в това да не е напълно уверен, че ще се случи, тъй като държавният глава в последно време не се вслушва в такива искания. Като пример лидерът на „Възраждане“ даде това, че Радев отказа свикване на референдум за приемането на еврото.

Възраждане“ са гласували против връщането на хартиената бюлетина, въпреки че смятат, че и при машинното гласуване има злоупотреби само че на централизирано ниво и все пак може би по-малко. Те са настоявали да се обсъди ролята на „Информационно обслужване“, което не е станало обаче.

Иначе, според Костадинов, наблюдателите в СИК не са никаква гаранция за честно преброяване на вота, а като пример даде делото, което е водил през 2003 г. и което е спечелил, когато едва след решение на съда в чувала са открити неговата бюлетина, както и други за „Възраждане„, които не са били отчетени изобщо.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Румен Радев връчва първия мандат в понеделник

Published

on

By

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ в понеделник, 5 декември, обяви той днес.

Мандатът се връчва първо на политическата сила, спечелила най-висок резултат на парламентарните избори.

„Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин“, каза държавният глава.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.