Connect with us

България

Провали се опитът Камчийски пясъци да станат отново защитена местност

Публикувано преди

на

Провали се първият опит за въстановяването на „Камчийски пясъци“ в списъка на защитените местности, след като заседание на комисия във Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Варна засече неадекватност в кадастъра на имотите в зоната. Именно РИОСВ трябва да приеме решение за обявяването на защитената територия, нейните режими, граници и наименование.

Районът, който е разположен северно от устието на р. Камчия – на територията на варненската община Аврен – представлява най-дългата дюнна и пясъчна, и незастроена ивица в България.

Предложението „Камчийски пясъци“ – дом и на редица застрашени растителни и животински видове, и граничещ с редките за Европейския континент лонгозни гори (такива има запазени само на няколко места – по течението на р. Рона във Франция и край устията на реките ни, вливащи се в Черно море – Камчия, Батова, Велека и Ропотамо – бел.а), датира от края на май 2021 г.

Зад него стоят сдружението „Зелени закони“ и от Асоциацията на парковете в България, подплатени с данни за местообитанията от учени от институти на БАН и Биологическия факултет на СУ.

Според присъствалия на заседанието Стефан Аврамов, експерт към „Зелени закони“ – които са заинтересована страна, казусът с „Камчийски пясъци“ е най-сложният и „горещ“ проблем в българската природозащита.

Едноименната защитена местност беше ликвидирана през 2006 г.

Това стана с решение на Върховния административен съд (ВАС) по искане на частни компании, заинтересувани от т.нар. „заменки“ на земи и гори, извършени през 2007/2008 г. по времето на правителствата „Сакскобурготски“ и „Станишев“.

След изваждането на хилядите декари пясъчни дюни – над 4 хил. дка, и гори в района преди 15 години, част от тях бяха обявени за пасища, оценени на 18 ст./кв.м. и заменени, а впоследствие някои бяха обявени и за урбанизирани територии.

Те са сред имотите, за които комисията в РИОСВ е открила липса на възможност за идентификация на собствениците, както и неактуалност в кадастралните карти, пояснява Аврамов.

Част от „заменките“ в обхвата на „Камчийски пясъци“ са на терени, които се приемат за изключителна държавна собственост – пясъчната ивица, което автоматично ги превръща в противоконституционни. Затова от екосдружението ще търсят съдействието на областната управа във Варна с цел обявяването им за такива.

В годините след 2007-ма, Европейската комисия обяви „заменките“ в България за нерегламентирана държавна помощ и разпореди връщането на имотите и разваляне на сделките. Това обаче така и не беше направено. Крайният резултат са редица наказателни процедури срещу България от ЕК, заради нарушения на няколко директиви и една конвенция.
На практика, едва 4 от общо 132 заменки, датиращи от времето на кабинетите „Сакскобургготски“ и „Станишев“, подобни на казуса Камчийски пясъци бяха развалени, и то по инициатива на собствениците им, а не на държавата.
Няма краен срок да бъде насрочено следващо заседения на комисията към РИОСВ – Варна, която да се произнесе за съдбата на най-големият дюнен комплекс в България. Може да отнеме седмици, а може да отнеме и години, казва Аврамов.

Ситуацията се утежнява и заради намесването на публично-държавни, частни и обществени интереси. В казуса са замесени три министерства – МРРБ, МЗХ и МОСВ, както и редица други институции, не всички от които български.
Една от тях да забави нещо, и всичко зависва, заключава Аврамов.

 

offnews.bg

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

България

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Published

on

Снимка: БНР

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика, предаде БНР.

Семействата с ученици в първи и осми клас, които желаят да получат помощта преди началото на учебната година, трябва да представят удостоверителен документ, че децата им са записани в училище, тъй като в информационната система на Министерството на образованието и науката данните за проверка по служебен ред са актуални едва в началото на октомври. За продължаващите обучението си във втори, трети и четвърти клас проверка може да бъде направена и служебно. Това е възможно, тъй като по закон учениците, завършили първи, втори и трети клас, продължават автоматично обучението си в по-горен клас, без да е необходимо изрично да преминават процедура по записване в училище след завършването на предходния.

Помощта за ученици се изплаща на два пъти по 150 лв. – в началото на първия и втория срок, в случай че детето продължи обучението си. За получаването на второто плащане не се подава ново заявление, тъй като проверката дали детето продължава да учи отново е по служебен път. Освен на родител, помощта се предоставя и на настойник или попечител, който отглежда детето, както и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства за настанените при тях деца.

Еднократните помощи за ученици се отпускат въз основа на заявление-декларация, подадено най-късно до 15 октомври в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на правоимащите. То може да бъде подадено лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път – подписано с квалифициран електронен подпис, както и електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление, каквато е Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Помощта се възстановява от получателите ѝ, когато детето не постъпи в училище или не продължи обучението си, включително и през втория срок, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Тя се възстановява и когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия от 5 учебни часа без уважителна причина.

Продължи с четенето

България

Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини

Published

on

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие у нас най-новия си завод на 1 октомври 2024 г. В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с български специалисти.  

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас, съобщиха от novini.bg. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е „Главболгарстрой“ – Пловдив. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.

Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления – бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

В портфолиото на първия български завод на д-р Антон Стефов се отличава бойната машина на пехотата „Рила 8х8“. IAG демонстрира четвъртото ѝ поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а.

Във време, в което качествената отбранителна техника става „от първа необходимост“ за сигурността на държавите и хората, в България ще произвеждаме изделия по най-високите стандарти на НАТО – за целия свят. Много се гордея с тази инвестиция и с възможностите, които тя отваря не само пред IAG като компания, но и пред страната като износител, каза собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Първоначалната инвестиция на IAG се очаква да надхвърли 20 милиона лева. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300. IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над  140 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. От 2021 година, IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук.

Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево, отбелязва bTV.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page