Connect with us

Позиция

Проблемът със Северна Македония или как стигнахме до тук?

Публикувано преди

на

Проблемът със Северна Македония не е от вчера, но през последните месеци темата стана все по-актуална не само у нас, а и в Европа. Събитията в Украйна бяха причина членството на Северна Македония в ЕС да стане изключително важно и над България започна да се оказва натиск за отменяне на ветото не само от Европа, а и от САЩ. Защо страните от Европейският съюз не застанаха на страната на България, която е част от съюза, а на другата страна? Как България стигна до положение, че каквото и решение да вземе ще загуби много? Защо натискът е само над България, а не и над Северна Македония и как стигнахме до тук?

Има една стара народна поговорка: Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи! Сегашното положение на България може да се опише точно с тази поговорка. За македонците темата за влизане в ЕС на всяка цена баз да се съобразяват с претенциите на България бе изведена на първо място и те години наред активно и неотклонно работят по нея. Тяхната политика за печелене на време и възползване от слабостите на българската страна целяха да се стигне до положение, в което не те да доказват, че са готови за ЕС, а България да трябва да се оправдава, че спира тяхното развитие. С огорчение трябва да признаем, че в това отношение тяхната дипломация постигна пълен успех! До всичко това се стигна заради крайно неадекватната или изобщо липсата на твърда политика на България по „македонския въпрос“.

За разлика от Гърция, ние не формулирахме твърда позиция още в началото и по никакъв начин не си я отстоявахме в Европа. Основният виновник за сегашното положение е бившия премиер Бойко Борисов, който през последните 12 години направи поредица от грешки заради своето его, заради краткосрочни дивиденти или заради тоталното неразбиране на проблема. В желанието си да бъде приеман като миротворец на Балканите Борисов не направи абсолютно нищо при десетките явни провокации от страна на Скопие през всичките тези години. За последните 12 години станахме свидетели на унищожаването на български паметници, на подмяна на историята, на антибългарска риторика, но въпреки всичко това Борисов не реагира, не поиска съдействие от Европа и не използва „приятелството си“ с евролидерите да окаже натиск над Северна Македония. Когато има такъв сериозен проблем, който явно ескалира защитата на националните интереси би трябвало да е над всичко и оказването на натиск над другата страна е единствено правилната политика. Липсата на такъв натиск или на реакция винаги се е считало за признак на слабост и това амбицира другата страна. Точна така се случи и в този случай. Борисов обича да е носител на добрите новини, а ангажирането на Европа с такъв проблем би могло да му се отрази негативно – нещо, което той никога не би допуснал на каквато и да е цена. Проблемът бе прехвърлен на една комисия от историци, която бе тотално саботирана от македонците. Дори и на децата стана ясно, че македонците се опитат да „тупат топката“ и да поставят България под натиск от страна на Европа. България обаче продължи с неадекватната политика да си заравя главата в пясъка и да се прави, че проблем няма. Вместо да постави ясно тези проблеми пред евролидерите Борисов предпочете да се снима с тях и да играе ролята на стабилен партньор на Балканите.

Българското председателство на съвета на ЕС бе времето, когато България можеше да повлияе на Скопие, да промени антибългарските си прояви. Уви, именно тогава Борисов вкара абсолютен дипломатически автогол с инициативата за присъединяване на западните Балкани към ЕС. Звездният миг на българския премиер като обединител на Балканите така и не дойде, но посланието на България към Европа бе, че ние нямаме никакви проблеми и не само нямаме претенции към страните от западните Балкани, а дори настояваме да бъдат приети в ЕС. Борисов гордо се снимаше с евролидерите и с македонски премиер и отлагаше проблема с надеждата нещата да се оправят от самосебе си.

Македонците усетиха слабостта на българската позиция и премиера Борисов. След всяка тяхна провокация следваше „приятелска“ среща с Борисов придружена със снимки, които хранеха егото му и тушираха напрежението. Така дойде момента, в който България трябваше да вземе решение дали да пусне Северна Македония в ЕС. Трябва да признаем, че при настоящото положение налагането на вето бе единствено правилното решение. То обаче съвсем очаквано остана крайно неразбрано от Европа, на която години наред бяхме оставили впечатлението, че нямаме никакви проблеми или претенции. Така, че сега няма на кого да се сърдим, когато сами сме се вкарали в това положение.

На сегашното управляние се пада тежката задача да решат този завещан проблем. Оставането на Северна Македония извън ЕС я оставя на влиянието на Сърбия, а от там и на Русия. Това обаче не може да е причина за отмяна на ветото на България. В момента единствено правилната политика е за твърде кратки срокове да убедим Европа, че Северна Македония не полага никакви реални усилия за влизане в ЕС и, че натискът трябва да бъде насочен именно към Скопие. Никой не си прави илюзии, че това е лека задача и затова сега повече от всякога България трябва да бъде обединена в една обща позиция по въпроса.

 

инж. Пламен Дочев

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page