Connect with us

Интересно

Пробив в областта на чистите горива превръща водата във водород при стайна температура

Публикувано преди

на

Водородното гориво обещава да стане чист и изобилен източник на енергия в бъдеще – стига учените да открият начини да го произвеждат лесно и евтино, и то без изкопаеми горива.

Ново проучване ни предоставя още една обещаваща стъпка в тази посока. Учени описват сравнително прост метод, включващ алуминиеви наночастици, които са в състояние да отделят кислорода от водните молекули и да отделят водороден газ. Процесът води до получаване на големи количества водород, при това при стайна температура.

Това премахва една от големите пречки пред производството на водородни горива – големите количества енергия, необходими за производството им чрез съществуващите методи. Тази техника работи и с всякакъв вид вода, включително отпадни води и океанска вода.

„Не се нуждаем от никакво влагане на енергия, а водородът бълбука бясно“разказва Скот Оливър (Scott Oliver) от Калифорнийския университет в Санта Круз (UCSC). „Никога не съм виждал нещо подобно.“

Ключово за процеса е използването на метален галий, който позволява постоянна реакция с водата. Тази реакция алуминий-галий-вода е известна от десетилетия, но сега екипът я оптимизира и подобрява по няколко конкретни начина.

С помощта на техники за сканираща електронна микроскопия и рентгенова дифракция изследователите са успели да намерят най-добрата комбинация от алуминий и галий за производство на водород с най-голяма ефективност: 3:1 в полза на галия.

Сплавта, богата на галий, изпълнява двойна задача, като отстранява оксидното покритие на алуминия (което обикновено блокира реакцията с водата) и произвежда алуминиеви наночастици, които позволяват по-бързи реакции.

„Галият разделя наночастиците и ги предпазва от събиране в по-големи частици“, обяснява Бактан Сингарам (Bakthan Singaram), професор по органична химия в UCSC.

„Хората са се опитвали да направят алуминиеви наночастици, а тук ние ги произвеждаме при нормално атмосферно налягане и стайна температура.“

Сканиращата електронна микроскопия на композита показва алуминиеви наночастици в матрица от галий. Кредит: Amberchan et al., Applied Nano Materials 2022

Методът на смесване не е сложен, съобщават изследователите, а композитният материал може да се съхранява поне три месеца, потопен в циклохексан, за да се предпази от влага, която иначе би влошила ефикасността му.

Алуминият е много по-разпространен и по-лесен за набавяне от галия, тъй като може да се набавя от рециклирани материали. Но в този процес галият може да бъде възстановен и използван многократно, без да губи своята ефективност. Това е още един фактор в полза на новата техника.

Amberchan et al., Applied Nano Materials 2022

 

Все още има много работа, не на последно място, за да се гарантира, че тази технология може да бъде мащабирана от лабораторни условия до нещо, което може да се използва в промишлен мащаб. Въпреки това първите признаци показват, че това е още един метод, който има голям потенциал за производство на водородно гориво.

„Като цяло богатата на галий галиево-алуминиева (Ga Ga-Al) смес произвежда значителни количества водород при стайна температура без влагане на енергия, манипулиране на материали или промяна на pH“, заключават изследователите в публикувания документ.

 

Справка: Aluminum Nanoparticles from a Ga–Al Composite for Water Splitting and Hydrogen Generation
Gabriella Amberchan, Isai Lopez, Beatriz Ehlke, Jeremy Barnett, Neo Y. Bao, A’Lester Allen, Bakthan Singaram and Scott R. J. Oliver
ACS Appl. Nano Mater. 2022, 5, 2, 2636–2643; https://doi.org/10.1021/acsanm.1c04331

Източник: Clean Fuel Breakthrough Turns Water Into Hydrogen at Room Temperature, ScienceAlert

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page