През октомври в университетската болница във Варна ще се извършват безплатни прегледи за рак на гърдата

0
131

През целия месец октомври в университетската болница „Св. Марина“ във Варна ще се извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, съобщиха днес от пресслужбата на Медицинския университет в крайморския град.

Пациентите ще бъдат преглеждани от специалистите от Клиниката по гръдна хирургия  (етаж 10 в основната сграда на лечебното заведение). Записването започва утре и ще продължи всеки петък през октомври, между 9:00 и 10:00 часа, на тел. 052/978-660, посочиха за БТА от университета. Прегледите ще се извършват вторник, сряда, четвъртък и петък, между 14:00 и 15:00 часа.

С настоящата инициатива университетската болница във Варна се присъединява към профилактичната и информационната  кампания, свързана със Световния месец за борба с рака на гърдата.

Специалистите от лечебното заведение припомнят, че този тип карцином е най-често срещаният при жените. Открит в първите стадии на развитие, ракът на млечната жлеза е лечим в 97 процента от случаите. Тъй като първоначалните симптоми остават незабелязани – няма болка и туморът не може да се напипа с ръка, трябва периодично да се прави скрининг при специалист.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page