Connect with us

Политика

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с „Демократична България“

Публикувано преди

на

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с „Демократична България“ (ДБ) от 10:00 ч. на „Дондуков“ 2. Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“.

Президентът Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите, каза Радев.

Държавният глава заяви необходимостта от редовно правителство. Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, заяви президентът.

Румен Радев призова още партиите да уточнят помежду си, в случай че не се състави редовно правителство, кога да бъдат проведени следващи избори, които по Конституция са два месеца след разпускане на Народното събрание.

Компромиси с посоката на развитие на страната ние няма да правим, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в декларация за приоритетите на парламентарната група при откриването на 48-ото Народно събрание. Знаем, че България има нужда от управление, също така знаем, че това управление може би ще се наложи да се формира чрез компромис, но то не трябва да бъде управление на компромиса, заяви Иванов.

От ДБ вече обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ. „Очакваме „Продължаваме Промяната” с втория мандат да предложат формулата. Има много въпроси, по които обществото ни трябва да намери консенсус, много законодателна работа, която трябва да бъде свършена и за това е необходим работещ парламент”, каза вчера заместник-председателят на ПГ на ДБ Надежда Йорданова в ефира на Нова телевизия. Тя посочи, че ДБ ще направи всичко възможно, за да не се стигне до предсрочни избори. Не обаче на всяка цена, защото има принципи, за които не може да има компромис, каза Йорданова.

БТА

Продължи с четенето

Политика

„Български възход“ на консултации при президента за съставяне на кабинет

Published

on

By

Финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет. Днес държавният глава ще се срещне с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Продължи с четенето

Политика

Кирил Петков: Ако се разхождах с вълшебни кодове в джоба, ГЕРБ едва ли щяха да спечелят изборите

Published

on

By

Никога не съм казвал, че ще давам кодове. Единствено предложих на г-н Свиленски кодовете да бъдат одитирани от външни експерти, за да получат пълна сигурност и да оттеглят законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина. Казаното след това на парламентарната трибуна от г-н Свиленски беше лъжа и затова ще заведа иск срещу него, защото политиците трябва да се научат да се придържат към истината. Това заяви в сутрешния блок на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш премиер на страната Кирил Петков.

Петков допълни, че ако съществуваха такива „вълшебни кодове“ и той е разполагал с тях, едва ли ГЕРБ щяха да спечелят изборите, а ПП да са втора политическа сила.

Цялата идея около връщането на хартиените бюлетини е отново да се манипулират изборите, за да се вземат обществените поръчки и да се откраднат пари от българите, посочи съпредседателят на ПП.

След това той призова колегите си от БСП да използват уикенда, за да помислят и да оттеглят предложението за хартиената бюлетина, като още веднъж напомни, че ако наистина кодът на машините им е проблем, винаги може да се допитат за експертно мнение от IT специалисти и одитори.

Кирил Петков разкритикува и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера заяви, че Петков „се разхождал с кодове в джоба“.

Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, Борисов да покаже една програма за управлението на България. Откакто свалиха нашето правителство, се водят само несъстоятелни разговори и не е свършено нищо, каза бившият премиер.

В заключение подчерта, че ПП няма да подкрепи съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ, защото това е обещанието, което са дали пред своите избиратели.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Депутати от ДБ ще внесат предложение държавата да поеме контрол над „Лукойл“

Published

on

By

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планират да внесат в парламента депутати от “Демократична България”. Според тях е недопустимо руската компания да поставя условия на държавата и да плаши със затваряне на рафинерията, ако условията и не бъдат приети.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.