Connect with us

Новини

Правителството се опитва да узакони строителството на „Хемус“

Публикувано преди

на

Служебният кабинет прави опит да разреши драмата с незаконното строителство на автомагистрала „Хемус“ и част от скоростния път Видин – Ботевград. На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект за изменение на Закона за устройство на територията, който цели въпросните обекти да получат статут на търпимост.

Законопроектът е ключов и след внасянето му в Народното събрание съдбата му ще зависи изцяло от народните представители.

Изготвените промени имат за цел да направят „търпими“ големите инфраструктурни обекти, които са строени без нужните строителни книжа. За някои от тях липсват одобрени инвестиционни проекти, разрешителни за строеж и др.

Другият проблем с тях е, че те са строени по т.нар. инхаус процедура, която бе заклеймена като порочна от предишното служебно правителство и от редовния кабинет „Петков“ заради огромните аванси, които са раздавани на фирмите, но и заради превъзлагането на дейностите на частни компании. Такъв е случаят с държавното „Автомагистрали“.

Бившият регионален министър Гроздан Караджов също имаше идея за подобно узаконяване на обектите и дори заявяваше, че е готов да си носи кръста от подобно решение. В краткия живот на кабинета „Петков“ промените така и не станаха факт.

Припомняме, че в последните дни Народното събрание разглежда промени в Закона за обществени поръчки, също внесени от кабинета, които целят напълно да отпадне възможността търгове да се възлагат чрез инхаус.

Според промените в ЗУТ статут на търпимост ще получат обекти, които отговарят на техническите правила и норми, но са изградени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни книжа – одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Тази разпоредба ще е валидна за транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, преносните (довеждащите и отвеждащите) мрежи и др.

Ако предложеният законопроект бъде приет в този вид, строежите няма да подлежат на премахване и забрана за ползване“, се посочва в днешното решение на кабинета.

Преместваеми обекти

Законопроектът предвижда връзките на преместваеми обекти към електрическа мрежа и друга техническа инфраструктура да се реализират с издаването на разрешение на строеж. Промяната е предложена заради трагичния инцидент с дете, което почина преди година от токов удар, след като стъпи на оголен кабел в центъра на София.

И още

С промените се възстановява общият 5-годишен срок за отчуждаване и обезщетяване на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг, 15-годишен срок, в предишна промяна на закона бе обявен за противоконституционен с решение на КС от октомври 2020 г. Съдиите посочваха, че той е прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите. По тази причина е предложено да се възстанови общия 5-годишен срок за отчуждаване, установен с приемането на ЗУТ.

Припомняме, че кабинетът бе пуснал за обществено обсъждане промени в ЗУТ през септември, но те бяха изтеглени заради различни становища по закона. Така сегашният законопроект бе качен за обсъждане през ноември.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page