Правителството намалява акцизи и ДДС с пакет от мерки :Анти-инфлация“ за 1,5 млрд. лева

0
59

Правителството прие пакет от мерки срещу инфлацията, който те оценяват на 1.5 млрд. лева. В него са предвидени намаляване на ДДС и акцизи, както и помощи за „най-бедните българи“. Това стана ясно от изявления на представители на „Продължаваме промяната“ – на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и на депутата Венеция Нецова-Ангова.

Подробностите за подготвяния в продължение на седмици антикризисен пакет идват ден след като по искане на вицепремиера и финансов министър Асен Василев управляващата коалиция се събра на експертен съвет на тема финанси.
„Антиинфлационният пакет в размер на повече от 1.5 млрд. лева все още не е готов, но започва да се оформя. Част от мерките са свързани с размера на ДДС и акцизите, а други с подкрепа на най-бедните българи“, заяви във вторник министърът на иновациите Даниел Лорер.
Какво се очаква да влезе в пакет „анти-инфлация“
От ПП съобщиха, че се предвижда инфлационна добавка от 60 лева за пенсионерите.
Три стъпки са заложени за овладяване на ценовия шок при горивата – сред тях отпадане на акциза и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.
„Обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. лева на държавата, но ще подпомогне всички домакинства, които карат колата си на газ“, обясни депутатът Венеция Ангова.
Като друга мярка, свързана с горивата, Ангова посочи намаляване на ДДС от 20 на 9% на природния газ.
„Така правителството ще подпомогне гражданите като им осигури отстъпка от цените на горивата“, подчерта Ангова.
По думите й друга мярка е, че всеки гражданин, който зарежда колата си, ще може да използва месечно отстъпка независимо от горивото, което ползва. Ангова стана ясно, че това ще е компенсация за крайните физически потребители и ще е под формата на отстъпка всеки месец. Депутатът изрази надежда отстъпката да е „няколко десетки стотинки“.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page