Connect with us

Политика

ПП няма да преговарят с ГЕРБ. Настояват за КПКОНПИ, високи пенсии и разследване на Гешев

Публикувано преди

на

На национален съвет беше взето решение, че „Продължаваме промяната“ ще бъде конструктивна опозиция на потенциален кабинет на ГЕРБ, обяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на първата пресконференция на партията след изборите. 

„Правим точно това, което обещахме на нашите избиратели. Те бяха изправени пред много ясен избор от една страна пред управеление, което видяха през последните 8 месеца, а от друга страна – връщане на управление на г-н Борисов.“

Василев каза, че оттук нататък мандатоносителят има правото да сформира кабинет, така както ПП на миналите избори са направили една много „трудна и сложна коалиция“ на принципа, че трябва да има нов модел на управление. Според бившият вицепремиер най-важното е България да има стабилно управление.

Асен Василев заяви, че ПП няма да пречат на сформирането на кабинет, тъй като има редица политики, които ПП искат да подкрепят и се надяват да бъдат приложени. Бившият премиер Кирил Петков обяви политиките, на които настояват ПП:

1. Закон за КПКОНПИ с разследващи функции;

2. Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия;

3. Минимална работна заплата (МРЗ) на 50% от средната работна заплата – Минималната работна заплата да стане 860 лева;

4. Увеличаване на песниите с 20%, за да могат да продължат да изпреварват инфлацията;

5. Нова тарифа за енергийна бедност и две тарифи за вода и парно на база консумация;

6. Увеличение на кредитите за семейства с деца с 50%;

7. Таван за цената на тока за българския бизнес от 250 мегават/час;

8. Цена на газа, назвисима от пазарните флуктуации;

9. Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата;

10. МРЗ на медицинските сестри да е 1500 лева, на младите лекари – 2000 лева;

11. Запазване на данъчната политика, да не се увеличават никакви данъчни ставки;

12. Ограничаване на бюджетния дефицит до 3%, с максимално прозрачно изразходване на средствата;

13. Подкрепа за влизането на България Еврозоната и Шенген;

14. Допълнително увеличение по прага на регистрации по ДДС до 160 000 лева;

15. Приемане на 22-та закона, нужни за усвояването на средствата от ЕС по Плана за устойчивост и възстановяване.

Кирил Петков заяви, че ПП са готови да работят с всички политически сили по програмата си. Обемът на нужните средства за предложената програма е около 3 милиарда лева, а времевият хоризонт е 12 месеца, уточни Асен Василев.

Петков каза още, че бившият транспортен министър Николай Събев не е напуснал ПП, че е „част от промяната“ и ще продължи да работи за тяхната кауза. Вчера Събев потвърди пред OFFNews, че няма да бъде депутат в 48-ото Народно събрание.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Протест срещу отварянето на Kрайбрежната алея във Варна

Published

on

Настоящият областен управител Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея. Това се случи дни преди освобождаването на поста му на служебен областен управител на Варна. Това решение може да бъде отменено от кмета на община Варна в 14-дневен срок, който вече тече.

Всичко това предизвика вълна от недоволство сред десетки граждани. Така се стигна до организирането на протест пред сградата на Областна администрация в морската столица. Негов организатор бе София Колева, а сред основните лозунги се виждаха „Оставете Алеята за децата!“ и „НЕ на колите по Крайбрежната алея!“.

Основното искане на протестиращите е да остане валидна забраната за движение на автомобили по Алея Първа, въведена по предложение на бившия областен управител на Варна Благомир Коцев. Именно той също беше сред протестиращите и изрази учудване, че становището на РДНСК е противоположно на това от МРРБ, което той е използвал като основание за наложената забрана.

Коцев посочи пред БНР, че у него буди любопитство и какво точно гласи заповедта на Смърков, която отменя неговата. Бившият областен подчерта, че все още текстът не е публикуван в сайта на Областна администрация. По думите на Коцев на преден план излиза и въпросът защо Смърков прехвърля топката на кмета за колите по Крайбрежната алея в последния ден от своето управление.

Няма налично описание.

Коцев изрази убеждението си, че е необходимо да бъде изготвен план за цялостна реконструкция и облагородяване на алеята. Той припомни, че при направени проверки, съвместно с регионалния министър по това време, е установено, че брегоукрепителните съоръжения са компрометирани. Според него автомобилите допълнително ще спомогнат за разрушаване на брегоукрепването.

Докато се намери обаче генерално решение, трябва да бъдат предприет стъпки за обезопасяване на пешеходците и велосипедистите, категоричен е Коцев.

Екипът на Varna Live продължава да наблюдава развитието по случая.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page