Connect with us

Политика

ПП няма да преговарят с ГЕРБ. Настояват за КПКОНПИ, високи пенсии и разследване на Гешев

Публикувано преди

на

На национален съвет беше взето решение, че „Продължаваме промяната“ ще бъде конструктивна опозиция на потенциален кабинет на ГЕРБ, обяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на първата пресконференция на партията след изборите. 

„Правим точно това, което обещахме на нашите избиратели. Те бяха изправени пред много ясен избор от една страна пред управеление, което видяха през последните 8 месеца, а от друга страна – връщане на управление на г-н Борисов.“

Василев каза, че оттук нататък мандатоносителят има правото да сформира кабинет, така както ПП на миналите избори са направили една много „трудна и сложна коалиция“ на принципа, че трябва да има нов модел на управление. Според бившият вицепремиер най-важното е България да има стабилно управление.

Асен Василев заяви, че ПП няма да пречат на сформирането на кабинет, тъй като има редица политики, които ПП искат да подкрепят и се надяват да бъдат приложени. Бившият премиер Кирил Петков обяви политиките, на които настояват ПП:

1. Закон за КПКОНПИ с разследващи функции;

2. Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия;

3. Минимална работна заплата (МРЗ) на 50% от средната работна заплата – Минималната работна заплата да стане 860 лева;

4. Увеличаване на песниите с 20%, за да могат да продължат да изпреварват инфлацията;

5. Нова тарифа за енергийна бедност и две тарифи за вода и парно на база консумация;

6. Увеличение на кредитите за семейства с деца с 50%;

7. Таван за цената на тока за българския бизнес от 250 мегават/час;

8. Цена на газа, назвисима от пазарните флуктуации;

9. Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата;

10. МРЗ на медицинските сестри да е 1500 лева, на младите лекари – 2000 лева;

11. Запазване на данъчната политика, да не се увеличават никакви данъчни ставки;

12. Ограничаване на бюджетния дефицит до 3%, с максимално прозрачно изразходване на средствата;

13. Подкрепа за влизането на България Еврозоната и Шенген;

14. Допълнително увеличение по прага на регистрации по ДДС до 160 000 лева;

15. Приемане на 22-та закона, нужни за усвояването на средствата от ЕС по Плана за устойчивост и възстановяване.

Кирил Петков заяви, че ПП са готови да работят с всички политически сили по програмата си. Обемът на нужните средства за предложената програма е около 3 милиарда лева, а времевият хоризонт е 12 месеца, уточни Асен Василев.

Петков каза още, че бившият транспортен министър Николай Събев не е напуснал ПП, че е „част от промяната“ и ще продължи да работи за тяхната кауза. Вчера Събев потвърди пред OFFNews, че няма да бъде депутат в 48-ото Народно събрание.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

С флашмоб коалиция ГЕРБ – СДС откри предизборната кампания във Варна

Published

on

Снимка: Официална страница на ГЕРБ - Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС откриха предизборната кампания във Варна.

74 сини балона полетяха в небето над морската столица, като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

С този жест бе почетена първата стъпка към изграждането на Европейския съюз и надеждата на всички българи за „Стабилна България в сигурна Европа“!, написаха в официалната си страница във Фейсбук ГЕРБ-Варна.

Продължи с четенето

Варна

Коалиция ПП-ДБ официално стартира във Варна предизборната си кампания

Published

on

Снимка: Официална страница на "Продължаваме Промяната" - Варна

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ официално стартира във Варна предизборната си кампания за изборите 2 в 1 на 9 юни. Представянето на варненската листа направи нейният водач – Даниел Лорер, който обяви, че в нея няма изненади, а приемственост.

Сред акцентите в бъдещото управление са започнатите реформи в съдебната система и всички промени, необходими за икономическото развитие в нашата страна – за едни по-нормални доходи за европейска държава, каквато е България. „Откакто ГЕРБ царува се движим като влака на Брежнев – мислим, че отиваме в Европа, но всъщност стоим на едно място.“- допълни Лорер. „Откакто ПП Продължаваме Промяната се появи на хоризонта на България, и ГЕРБ и ДПС разбраха, че не могат да управляват по старому.

Коалицията дава заявка, че няма да направи компромиси с реформите, които иска. По думите му, ротацията не се е случила, защото имало символичен акт за предложение на правителство без съгласие на ПП-ДБ. Той подчерта, че според последни проучвания най-наболял проблем в България е здравеопазването, следван от борбата с корупцията и пропуските в образованието. Затова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ залагат на трима медици  – д-р Ивайло Митковски, д-р Антон Тонев и д-р Любиша Блажевски.

В областта на образованието от Коалицията предлагат Мариела Иванова, която е трупала опит по специалността в САЩ. Сред другите имена в листата е това на адвокат Стела Николова, която е настоящ народен представител, водила редица битки за върховенство на закона.

В сферата на туризма в списъка с кандидати е шеф Филип Спасов – добре познат и изявен в своята сфера. Сред личностите в листата са също хора, свързани с медиите – Дорет Димитрова и Надежда Илиева. Към разнообразието от професии има инженери, IT-специалисти, финансисти и бизнесмени.  В края на списъка с кандидати за народни представители са общинските съветници от Общински съвет-Варна. Неговият заместник-председател от коалицията Николай Стефанов припомни, че от шест месеца в Община Варна вече има прозрачно управление и това трябва да продължи и на национално ниво.

Коалицията е под номер 14 в интегралната бюлетина.

Списъкът на кандидатите за народни представители е както следва:

1 Даниел Максим Лорер

2 Ивайло Христов Митковски

3 Антон Йорданов Тонев

4 Стела Димитрова Николова

5 Любиша Блажевски

6 Филип Валентинов Спасов

7 Джихан Юсуф Акиф

8 Мариела Пламенова Иванова

9 Дора Костова Димитрова

10 Надежда Вълчева Илиева

11 Дарко Янакиев Георгиев

12 Антон Стаменов Тончев

13 Адриан Светлозаров Кабаев

14 Николай Тодоров Желязков

15 Иван Илиев Дончев

16 Цветан Страхилов Диловски

17 Тодор Николаев Костадинов

18 Мария Иванова Ангелова-Дойчева

19 Даниел Димитров Керемидчиев

20 Богомил Петров Петров

21 Ламбрин Димчев Сотиров

22 Дияна Тодорова Николова

23 Константин Свиленов Праматаров

24 Николай Стефанов Стефанов

25 София Любомирова Колева

26 Николай Денев Николов

27 Мартин Валентинов Димитров

28 Ярослав Тодоров Луков

29 Йордан Юлиянов Кателиев

30 Недко Янакиев Желязков

31 Петко Димитров Попов

Продължи с четенето

Варна

Борислав Гуцанов: За БСП е важно след изборите Зелената сделка да бъде преосмислена

Published

on

Снимка: Официална страница на Борислав Гуцанов във Фейсбук

За БСП е важно Зелената сделка да бъде категорично преосмислена, защото в настоящия ѝ вид държавата ни ще загуби две базови мощности – въглищните централи, а хиляди хора ще останат без работа, каза днес водачът на листата на коалиция „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов при регистрирането на листата за вота на 9 юни.

Като приоритет за коалицията той посочи реформи в сферата на здравеопазването и образованието, предаде БТА. Гуцанов уточни, че би трябвало да се преустанови практиката частни медицински заведения да вземат ресурс от здравната каса. Според него е наложително да се промени и правилото, че парите следват ученика, което води до занижаване на качеството на образованието у нас.

За предстоящия вот той каза още, че се надява да се повиши избирателната активност. Не смятам, че хората ще са съгласни това, което ни се поднесе по време на управлението на акад. Николай Денков заедно с ПП-ДБ, ГЕРБ и любезното съдействие на ДПС, да продължава по този начин, посочи Гуцанов. За Варна той отбеляза, че е бил направен опит да се прокара закон за ветропаркове в морето, което би унищожило туризма и рибарството. Това безумие бе спряно благодарение на БСП и активната гражданска позиция на рибарите и туристическия бранш, каза Гуцанов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page