Connect with us

Политика

ПП няма да преговарят с ГЕРБ. Настояват за КПКОНПИ, високи пенсии и разследване на Гешев

Публикувано преди

на

На национален съвет беше взето решение, че „Продължаваме промяната“ ще бъде конструктивна опозиция на потенциален кабинет на ГЕРБ, обяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на първата пресконференция на партията след изборите. 

„Правим точно това, което обещахме на нашите избиратели. Те бяха изправени пред много ясен избор от една страна пред управеление, което видяха през последните 8 месеца, а от друга страна – връщане на управление на г-н Борисов.“

Василев каза, че оттук нататък мандатоносителят има правото да сформира кабинет, така както ПП на миналите избори са направили една много „трудна и сложна коалиция“ на принципа, че трябва да има нов модел на управление. Според бившият вицепремиер най-важното е България да има стабилно управление.

Асен Василев заяви, че ПП няма да пречат на сформирането на кабинет, тъй като има редица политики, които ПП искат да подкрепят и се надяват да бъдат приложени. Бившият премиер Кирил Петков обяви политиките, на които настояват ПП:

1. Закон за КПКОНПИ с разследващи функции;

2. Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия;

3. Минимална работна заплата (МРЗ) на 50% от средната работна заплата – Минималната работна заплата да стане 860 лева;

4. Увеличаване на песниите с 20%, за да могат да продължат да изпреварват инфлацията;

5. Нова тарифа за енергийна бедност и две тарифи за вода и парно на база консумация;

6. Увеличение на кредитите за семейства с деца с 50%;

7. Таван за цената на тока за българския бизнес от 250 мегават/час;

8. Цена на газа, назвисима от пазарните флуктуации;

9. Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата;

10. МРЗ на медицинските сестри да е 1500 лева, на младите лекари – 2000 лева;

11. Запазване на данъчната политика, да не се увеличават никакви данъчни ставки;

12. Ограничаване на бюджетния дефицит до 3%, с максимално прозрачно изразходване на средствата;

13. Подкрепа за влизането на България Еврозоната и Шенген;

14. Допълнително увеличение по прага на регистрации по ДДС до 160 000 лева;

15. Приемане на 22-та закона, нужни за усвояването на средствата от ЕС по Плана за устойчивост и възстановяване.

Кирил Петков заяви, че ПП са готови да работят с всички политически сили по програмата си. Обемът на нужните средства за предложената програма е около 3 милиарда лева, а времевият хоризонт е 12 месеца, уточни Асен Василев.

Петков каза още, че бившият транспортен министър Николай Събев не е напуснал ПП, че е „част от промяната“ и ще продължи да работи за тяхната кауза. Вчера Събев потвърди пред OFFNews, че няма да бъде депутат в 48-ото Народно събрание.

offnews.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page