Connect with us

Политика

ПП и ДБ са готови да поемат отговорността за правителство с втория мандат, но при ясни гаранции

Публикувано преди

на

„България има нужда от план, визия и готовност за управление, за да излезе от политическата безизходица, в която се намира.“ С тези думи на Кирил Петков започна съвместният брифинг на „Продължаваме промяната“ и Демократична България, по време който двете политически формации заявиха готовността си да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

 

„Ние имаме ясен план, визия и стратегия за управление, за да премахнем трите най-големи недъга в България през последните 30 години – най-голямото неравенство в целия Европейски съюз, непрестанния рекет и административните пречки пред бизнеса, липсата на справедливост.“, допълни Асен Василев.

 

За да започне работата по решаване на реалните проблеми на хората, от ПП подчертаха, че парламентът трябва да предостави гаранции преди получаването на втория мандат, че е способен да работи във формат на кабинет на малцинството. Тези гаранции трябва да обхващат определени приоритети, които ПП и ДБ ще представят в Народното събрание под формата на законопроекти.

 

ПП посочи 9 законодателни приооритета, които могат да бъдат реализирани в най-кратки срокове:

 

  1. Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс;
  2. Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор;
  3. Приемане на първо четене на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство;
  4. Приемане на декларацията за внасяне на закон за бюджета от служебното правителство в Народното събрание при залагане на 3% дефицит;
  5. Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР), така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно;
  6. Приемане на първо четене на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия;
  7. Приемане на Законопроекта за КОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;
  8. Приоритетно насрочване за разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост;
  9. В периода до връчване на втория мандат, а и след това – приоритетно насрочване за разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите за приемане на България в Шенген и в Еврозоната.

„Изминаха два месеца от изборите, а единственото, което направиха ГЕРБ, е да изберат господин Рашидов за председател на Народното събрание и да изкарат хората на улицата с предложенията си за изменение на Изборния кодекс. Нито веднъж не чухме някой да представи план за управление“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 

В тази изключително трудна ситуация „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ясно осъзнават своя ангажимент към българските граждани и са готови да поемат отговорността за съставяне на правителство с втория мандат.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Кирил Петков: Бих подкрепил вотът на недоверие, но той не е конституционно обоснован (ВИДЕО)

Published

on

Ето какво каза Кирил Петков по повод вотът на недоверия към служебното правителство и по актуални политически теми от страната:

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page