Connect with us

Политика

ПП иска смяна на „Швейцарското правило“ за повишаване на пенсиите

Публикувано преди

на

Бившите управляващи от „Продължаваме промяната“ внесоха законопроект за изменение на механизма, по който ежегодно трябва да се осъвременяват пенсиите – т.нар. „Швейцарско правило“. Идеята на формацията е доходите на хората от третата възраст да се повишават с процент, равен на по-голямото от 100% ръста на осигурителния доход или 100% индекса на потребителските цени. За сравнение, към момента това по правило се извършва със сбора на 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията за предходната година.

Предложението на ПП за по-щедра формула идва в разгара на активно законотворчество в 48-ия парламент, когато редовно правителство все още няма, а перспективата за нови скорошни избори постепенно придобива ярки очертания. Пенсионерите пък са една от най-важните електорални групи за всяка политическа партия.

В мотивите си към законопроекта от „Промяната“ отбелязват, че:

Тъй нареченото „Швейцарско правило“ е подходящо за държави, чиито икономики вече са постигнали висок етап на развитие и наблюдават сравнително ниски размери на доходите и инфлацията.“

Изтъквайки догонващата роля на българската икономика спрямо развитите държави, от ПП посочват, че средният ръст на осигурителния доход от 2007 г. до 2021 г. у нас е 8.40%, а инфлацията с 2.50%. Напомнят също, че в някои години (2010, 2011, 2012, 2017, 2018, 2019) „Швейцарското правило“ дори не е било прилагано. Всичко това, казват още от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, е довело до натрупването на „сериозно разминаване и изоставане на по-отдавна отпуснатите пенсии спрямо новоотпуснатите“.

Според техните изчисления промяната на формулата няма да натежи на бюджета или да постави в риск финансовата стабилност, тъй като, казват те, ще се финансира или с увеличените приходи от осигуровки, или от увеличени постъпления в бюджета покрай инфлацията.

economic.bg

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page