Като цяло търговците в София не забелязват завишен интерес в последните дни. Казват, че търсенето е „както обикновено“. Цените са по-високи от миналата година, но в рамките на 1-2 лева. Справка показва, че миналата годината цената на шарана в столицата е била средно 8,50 лева/кг.

В останалата част на страната положението е подобно.

Цената на килограм шаран в Сливенско е 8,50 лева, показа репортерска проверка на БТА в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в града. По думите на търговците, тя се е покачила с 1-1,5 лева в сравнение с миналата година по същото време. Освен сладководни риби в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.

istock
В Търговище цената на традиционния за празника шаран е 9 лева за килограм. Собственик на рибен магазин в Русе каза за БТА, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лева. Той обясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също безплатно почистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и друг вид риба. „Дунавският шаран го няма много сега, защото е трудно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика“, посочи собственикът на магазина. Цената при производител в региона е малко по-различна – шаранът на едро е около 6,50 – 7,00 лева на килограм, а на дребно – между 8,00 и 8,50 лева.