Поради „мижав интерес“ пиците Domino’s изтеглят от Италия

0
119

Американската компания за пица Domino’s спира работа в Италия заради липса на достатъчно интерес от страна на клиентите, съобщи „Блумбърг“.

Веригата стъпи късно в родината на пицата – чак през 2015 г. и имаше едва 33 магазина. Първоначалните планове бяха за 880 обекта, но иначе популярният по цял свят с доставката си на пица бранд се сблъска с конкуренцията на местните ресторанти. Основният проблем дойде по време на пандемията, когато на италианските пицарии се наложи да оцеляват, навлизайки в територията на Domino’s – доставките по домовете.

Така веригата изпадна в дългове и имаше трудности с кредиторите си.

Плановете на бранда бяха подобни на тези по цял свят – добре структурирана мрежа за доставки и класическото за веригата меню, включително пици с ананас и пиле. Нещо, което италианците трудно биха преглътнали.

Традиционните пицарии обаче също започнаха доставки през специализирани компании като Just Eat, Takeaway или Glovo, а локдауните белязаха пика на процеса.

„Отдаваме проблема на значително нарасналото ниво на конкуренция на пазара на доставки на храна – както с организирани вериги, така и с малки семейни ресторанти, които също вече правят доставки“, пише в доклада за инвеститорите за 2021 г. на ePizza – италианската компания, която има договор за франчайза на американската верига.

Другата причина за негативните резултати е последвалото отваряне на ресторантите, което също води до отлив на търсенето на пица за вкъщи.

Според годишния одит, италианският клон на Domino’s е имал дългове от над 10 млн. евро и дори е получил от съда защита от искове и запори от кредиторите за 90 дни по-рано през годината. Този срок обаче е приключил на 1 юли.

webcafe.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page