Connect with us

Варна

Позиция на бившия министър на младежта и спорта Радостин Василев по темата стадион ,,Българска армия“ и анекс към договор за наем на ЦСКА

Публикувано преди

на

За пореден път хората на статуквото изказват абсолютни лъжи и внушения или просто толкова им е капацитетът. Макар самите те (жълт сайт на Кралев-TRIBUNE) да притежават копие от Анекса за стадиона на ЦСКА (което считам, че е неправомерно доколкото този документ представлява търговска тайна по смисъла на Закон за защита на търговската тайна), то драскачите отново не са се консултирали какво всъщност представлява договореното между страните в него.
Видно от съдържанието на същия е, че ЦСКА са се задължили на свой собствен риск и за своя сметка да извършват проектиране на нов стадион на мястото на съществуващия такъв. Разбира се, както сами може да се досетите, това проектиране не е безплатно и не струва 10 лева, а няколко стотин хиляди лева или дори повече от милион, като ръководството на държавното дружество „Сердика Спортни Имоти“ успя да договори да не плати нито еднa стотинка за този проект, а това да бъде изцяло поето от наемателя ЦСКА. В случай, че се стигне до сделка, то тази сделка следва да се извърши, чрез сключването на договор във формата на нотариален акт, като за същия се дължат разходи по сключването им (такива като местен данък, нотариална такса, такса вписване и др.) Разходите по един такъв нотариален акт ще бъдат в размер на над 2 500 000 лева, като тези разноски следва да се понесат от страните по сделката.
Именно с оглед изложеното и видно от съдържанието на анекса е, че страните са се договорили плащането на дължимия наем да бъде ОТЛОЖЕНО за периода от месец 05.2022г. до по-ранната дата измежду датата на сключване на нотариалната сделка или 01.03.2023г. Не зная дали авторите на статията знаят каква е разликата между ОТЛОЖЕНО плащане и „подарена сума“, но е добре да се ограмотяват, защото изглеждат жалки. Нещо повече, видно от клаузата на чл.3 е, че ОТЛАГАНЕТО може да бъде най-късно до 01.03.2023г., но може да бъде и за много по-кратък период, ако сегашното управление на ММС бе предприело действия по сключване на нотариалната сделка. Чрез промяна на падежа за заплащане на наемната цена не се нарушават каквито и да било държавни интереси, включително не се „подаряват“ пари.
Следва да се отбележи, че преди да бъде сключен публикувания анекс, г-н СВЕТОСЛАВ ИВОСЛАВОВ РУСИНОВ (тогава действащ в качеството си на юрисконсулт на Сердика спортни имоти и Национална спортна база, а сега назначен от г-жа Весела Лечева за изпълнителен директор на Национална спортна база, с мотиви, че е „доказан професионалист“), представи проект на договор по силата, на който да се прекрати действащия договор за наем на ЦСКА (който е сключен въз основа на проведена публична процедура през 2018г.) и да се сключи нов договор за наем (без да се прави каквато и да било процедура, което е нарушение на закона), като в договора за наем, в параграфа за наемна цена беше посочено – БЕЗВЪЗМЕЗДНО (което е нарушение на закона), като това безвъзмездно нямаше да бъде ограничено с какъвто и да било срок, респективно можеше да продължава вечно. Ето това драги читатели е професионализъм и ПОДАРЯВАНЕ на парични средства, чрез явно погазване на закона. Именно затова господин Русинов беше освободен от длъжността, която изпълняваше.
Не на последно място следва да се отбележи, че въз основа на сключения през 2018г. договор, ЦСКА не бяха заплащали дължимия месечен наем за период по-дълъг от 30 месеца, а след като това обстоятелство бе установено от моя екип, то веднага се предприеха действия за събиране на дължимите суми, като именно въз основа на това на 29 април тази година, ЦСКА изплати 3 138 670, 53 лeва към дружеството „Сердика Спортни Имоти“, което е собственик на стадион „Българска армия“. Красен Кралев, Русинов и Ко са гледали в тавана три години и не са предприели действия по събиране на дълговете. Това не е никаква изненада.
Относно посочените в статията мои твърдения, че „Общо дружество няма да има.“ „Сделката е такава, че държавата НЯМА КАК да загуби контрол над своите имоти и ЦСКА няма как да не реализира своя бизнес план“, то напълно заставам зад думите си и продължавам да твърдя, че държавният интерес е и ще бъде обезпечен на 100%, ако се направи нотариална сделка за срочно отстъпено право на строеж, а не за създаване на общо дружество, познато като публично-частно партньорство. При отстъпването на срочно право на строеж, собственикът на земята – ,,Сердика Спортни Имоти“ има право да си запази обект/и в новия стадион, както и да контролира процеса по изпълнение във всеки един момент, тъй като съгласно императивните разпоредби на Закона за устройство на територията, всички строителни документи (инвестиционни проекти, актове и протоколи по време на строителството и др.), се подписват от всички участници в строителството, като такива са и собствениците на земята. Респективно няма как да бъде изградено нещо което не е одобрено от ,,Сердика Спортни Имоти“ и/или да има отклонение при изпълнението от това, което е одобрено.
Драги читатели, най-вероятно горе написаното няма да бъде разбрано от „журналистите“ в Tribune, и СЕГА, защото за тях истината няма значение и са тежко некомпетентни, но пък дано бъде разбрано от властимащите и да бъде защитен интересът на държавата.
Некомпетентността и задкулисието в управлението на спорта през последните години, доведоха до днешното му състояние. Моето желание за радикална промяна не е добре прието от статуквото. Сега статуквото ме атакува денонощно чрез служебния министър и кафяви сайтове, но пък това ми дава възможност да ви покажа колко много професионализъм сме влагали във всяко наше действие и колко некомпетентни са те.
P.S. Държавата не трябва да дели ЦСКА, „ЛЕВСКИ“, „БОТЕВ“ , „ЛОКОМОТИВ“, БЕРОЕ и др., а да намери законов механизъм да помага на всички. Ние го бяхме намерили и започнахме да пишем програмата за стадионите, но бяхме свалени. Сега не се прави нищо……
Радостин Василев

Продължи с четенето

Варна

Районните кметства започват да раздават консумативи за пролетното почистване на Варна на 27 април

Published

on

Снимката е илюстративна.

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота.

В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от 8:30 ч. до 17:30 ч.

В деня на почистването – 27 април (събота), е разпоредено дежурни служители също да предоставят чували и ръкавици на входа на районните администрации. В район „Младост“ екип на администрацията ще обикаля с автомобил и ще раздава помощни материали в деня на почистването.

Готовност за предоставяне на консумативи имат и кметствата на петте села. В рамките на работните дни и сутринта в събота желаещите могат да ги получат на място в сградите на кметствата.

За да се привлекат повече хора към инициативата, в събота в село Каменар служител на администрацията ще раздава материали в близост до домовете. В селата Звездица и Константиново материали раздават кметовете, като в събота гражданите могат да се свържат лично с тях. В Казашко и Тополи консумативи ще се раздават в петък, 26 април, и в събота, 27 април, от 9:00 ч.

От Община Варна препоръчват по-големите групи, които ще се включат в инициативата, предварително да заявят участието си и мястото, от което ще получат помощните материали.

Контакти за получаване на помощни материали по места:

 • – Отдел „Контрол и опазване чистотата на обществените територии“, Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ при Община Варна – 052/820 152
 • – Еколози район „Одесос“ – 052/612 877
 • – Еколози район „Приморски“ – 052/359 158
 • – Еколози район „Младост“ – 052/820 877
 • – Еколози район „Аспарухово“ – 052/370 130
 • – Еколози район „Владислав Варненчик“ – 052/575 720
 • – Кметство „Звездица“ – 052/820 793, 052/820 662
 • – Кметство „Тополи“ – 052/741 003
 • – Кметство „Казашко“ – 052/820 664
 • – Кметство „Константиново“ – 052/820 797
 • – Кметство „Каменар“ – 052/671 323

Продължи с четенето

Варна

Ето къде няма да има ток днес във Варна

Published

on

В периода 23.04.2024 – 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти, съобщи БНР.

На 25.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бозвелийско, с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 1 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41.

На 25.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от: м-ст Акчелар, м-ст Ваялар, м-ст Траката, м-ст Фатрико Дере, м-ст Голяма могила, м-ст Горна трака, м-ст Руските окопи, м-ст Коджа тепе, м-ст Свети Никола и част от кв. Виница.

В периода 22.04.2024 – 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Вълчи дол – улиците: Бузлуджа, Вапцаров, Георги Димитров, Драгоман, Дунав, Толбухин, Янтра, електрозахранени от ТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни клонове от мрежа НН, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти.

В периода 22.04.2024 – 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Есеница, с. Изворник, с. Калоян, с. Кракра, с. Искър – клиентите, електрозахранени от ТП 4, ТП 5 и ТП 7.

В периода 22.04.2024 – 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Чернево – клиентите, електрозахранени от МТП 14 , ТП 1, ТП 2 , ТП 3 , ТП 4 и ТП 6. Ще се редува поетапно изключване на отделни клонове от мрежа НН, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти.

В периода 22.04.2024 – 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – клиентите, електрозахранени от ТП Разсадник – сервиз.

На 25.04.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр.Варна – част от м-ст Планова и Кочмар – района над кв. Възражданене, електрозахранени от ТП 934.

На 25.04.2024 от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – бул. Вл. Варненчик бл.13 вх. А, Б, В, Г, Д, Е, № 192, 194, 200, ул. Добрин Василев № 11, 13, ул. Хан Кубрат № 13, 22, ул. Тихомир № 12, ул. Елин Пелин № 12, ул. Фантазия № 2, 4, ул. Отец Спиридон № 5, 7, 9, 60 Б, В, бл. 56 вх. А, Б, В, Г, Д, Е, ул. Под Игото № 52, 54, 58, 60, ул. Йосив Брадати № 1, 3, 5, 7, 9, Св. Иван Рилски № 61 А, Б, В, ул. Под Игото № 26, 42, 31, 33, 35, 27, 29, 59 А, Б, ул. Дибич Задбалкански от № 1 до № 12, ул. Райня Княгиня от № 1 до № 12, ул. Плевен № 10, 60 А, Б, В, ул. Димитър Полянов № 57 А, Б, № 58 А, Б, ул. Виитко Христов от № 1 до № 9, ул. Георги Пиячевич № 2 до № 24, фирмите: АЛФА МАРТЕТ БЪЛГАРИЯ, МИКСТРОИ 90-МГ ЕООД, ТРИУС-1 ЕООД, ВРИЗС ООД, църква СВЕТИ ПРОКОПИЕВ ИЛИЯ, АННЕТИ-2020 ЕООД, ПРИНТПРЕС ООД, АРИЕС 78ЕООД, бензиностанция БЕНИТА ОЙЛ ООД, АМУРАА-КОНСЕРВ-68 ООД, МЕГА ПОРТ ЕООД БУРГАС, електрозахранени от ТП 296, ТП 407 и ТП 307.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 09:30 ч. в районите на ул. Ивац Войвода, ул. Драгаш, ул. Хан Кубрат, ул. Добромир.

На 25.04.2024 от 13:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Акд. Игор Курчатов, ул. Д-р Иван Силимински, ул. Витко Христов, ул. Орлово Гнездо, ул. Райня Княгиня от №28 до № 46, ул. Плевен от № 22 до № 62, ул. Вихрен от № 3 до № 9, ул. Павел Милюков от № 13 до № 24, ул. Витко Христов от № 27 до № 53, ОУ „Отец Паисий“ – ул. Козница, фирмите: ТОМЕЛ 21 ЕООД, АНДИ 21 ЕООД, ЕКОПАЗАРИ ВАРНА ООД, АМУРАА-КОНСЕР� �-68 ООД, ДИМИТЪР ЧОМАКОВ ООД, СДРУЖЕНИЕ СЪУЧАСТИЕ, електрозахранени от ТП 310.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 17:00 ч. в районите на карето, заключено между ул. Акад. Игор Корчатов, ул. Д-р Иван Селимински, ул. Витко Христов, ул. Орлово гнездо.

На 25.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – Западна промишлена зона, ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН, НЕГО ООД, ХИДРАВЛОН-1 ЕООД, ЕНЕВ ООД, НЕКТОН 2 ООД, ЕВРОСТИЛ ВАРНА ЕООД, ЗЪРНЕНИ ХРАНИ СИЛИСТРА АД, ИЗОТЕХ ГРУП ЕАД, ПЛАНЕКС ЕООД, ЕВРОМАДО ООД, СЕТИ КО ООД, МИВА СТАРТ ПОПОВ И С-ИЕ ООД, ЕЛИЗ АД, ЗСК – ДЕВНЯ АД, ВАРНА СКЛАД АД, ФОРМЕКС ЕООД, ЗЪРНЕНИ ХРАНИ СИЛИСТРА АД, АЛБЕНТА ООД, ТОПЛ ИВО АД.

На 25.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – кв. Аспарухово, ул. Димчо Дебелянов, ул. Кирил Пейчинович, ул. Константин Арабаджиев, ул. Лайош Кошут, ул. Морава, ул. Моряшка, ул. Проф. Иван Шишманов, ул. Първи май, ул. Св. Св. Кирил и Методий, ул. Стенка Разин, ул. Цар Иван Александър, електрозахранени от ТП 1638.

На 25.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: вилна зона на с. Константиново – местностите: Бонджук дере, Припека, Крушева градина.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на гр. Белослав – бензиностанция Петрол, пречиствателна станция и помпена станция на ВиК и антена мобилен оператор в м-ст Пещерите, местност Орехчето.

На 25.04.2024 от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – кв. Младост.

На 25.04.2024 от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик.

На 25.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Комарево.
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. в районите на с. Храброво, в района на ТП овчарник, ТП Измътец, ТП Айкъна, ТП ПС СЕП.

На 25.04.2024 от 21:30 ч. до 23:30 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Зограф, ул. Петко Напетов и ул. Кракра.

Продължи с четенето

Варна

Посланикът на Нидерландия гостува на Морско училище

Published

on

Посланикът на Кралство Нидерландия в България – Н. Пр. Симон ван дер Бург, бе на официална визита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщи The Marine Press. Той се срещна с началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който презентира дейностите и проектите, развивани от флотската Алма матер. Нидерландският посланик се запозна и с учебно-материалната база.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page