Connect with us

Новини

Пловдивска фирма продължава да мами възрастни хора с уреди на космически цени

Публикувано преди

на

От няколко години една пловдивска фирма – Велмакс Лукс организира уж безплатни презентации на уреди и стоки за домакинството с много награди! По неведоми пътища от тази фирма са се сдобиват с мобилните телефони на пенсионери от даден град, усилено им звънят и правят „презентации“ в града още на същия ден. „Спечелилите“ пенсионери са поканени на „безплатна“ презентация, където умело ги манипулират, а когато се приберат в къщи, се оказват с подписани договори за потребителски кредити с TBI bank за хиляди левове.

За подвеждащите методи на фирмата са запознати от Комисията за защита на потребителите, но според тях фирмата се движи на ръба на закона и държавата не може да направи нищо. Фокусирането само върху възрастни хора и явното им манипулиране може да е законно, но далеч не е морално. На така наречените презентации пенсионерите получават различни подаръци – плюшени играчни и дребни домакински принадлежности, но биват убеждавани да разпишат кредити за десетки хиляди левове.

Опитите след това договорите да бъдат развалени съгласно законодателството на страната среща всякакви опити за саботиране от страна на фирмата – от невдигането на телефони до отказване да приемат обратно стоката от куриер, след като в договорите изрично е посочено, че стока се връща само с куриерска фирма, а не лично. С тази практика фирмата цели да минат 14 дена, в които може да се откаже стоката. Вече няколко пъти фирмата е осъдена, в интеренет има стотици сигнали за измамени, преди две години дори имаше материал по БТВ , но въпреки това Велмакс Лукс продължават спокойно своята дейност.

С нас се свърза възрастна жена, която е станала жертва на фирмата. Тя сподели, че е с нея са се свързали по мобилния телефон и са я подвели. че е поканена на презентация, която е организирана от общината и там ще участва в томбола с награди и всичко ще бъде напълно безплатно. На въпросната презетация са успели да я подведат, че е спечелила от лотарията и че получава много безплатни подаръци, но трябва да подпише договор. На другия ден след като се е похвалила на децата си за печалбата става ясно, че е разписала договор за кредит за 7 500 лева! След като прави опит да развали сделката от фирмата изведнъж станали много груби, затваряли и телефона и само с усилията на децата си е успяла да развали „сделката“ и да върне стоката.

Ние питаме:

  1. Как обаче от тази фирма се сдобиват с мобилните телефони на пенсионери от даден град?
  2. Кога държавата ще вземе мерки такива измамни фирми да престанат да паразитират с години на гърба на възрастни хора?
  3. Защо от Комисията за защита на потребителите КЗП не предприема абсолютно нищо след като от години има стотици сигнали срещу тази фирма?

снимка от репортажа на БТВ през 2020 година

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Новини

Кен Блок загина след инцидент с моторна шейна

Published

on

By

Американският състезател и каскадьор Кен Блок почина в понеделник, 2 януари. Причината за смъртта е инцидент с моторна шейна. Инцидентът е станал близо до Уудланд, Юта. Според местната полиция Блок е починал около 14 часа местно време. Спортистът загина поради факта, че е бил смазан от моторна шейна. Служителите на реда отбелязаха, че Кен е карал като част от група, но е бил сам по време на инцидента. Смъртта на ездача е констатирана на място.

Блок е един от основателите на DC Shoes, компания за облекло и обувки. Марката се появява през 1994 г. По-късно Кен се интересува от моторния спорт и се състезава в рали и рали крос. Той е най-известен със своята поредица от видеоклипове с каскади на Gymkhana.

 

 

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page