Connect with us

Новини

Пловдивска фирма продължава да мами възрастни хора с уреди на космически цени

Публикувано преди

на

От няколко години една пловдивска фирма – Велмакс Лукс организира уж безплатни презентации на уреди и стоки за домакинството с много награди! По неведоми пътища от тази фирма са се сдобиват с мобилните телефони на пенсионери от даден град, усилено им звънят и правят „презентации“ в града още на същия ден. „Спечелилите“ пенсионери са поканени на „безплатна“ презентация, където умело ги манипулират, а когато се приберат в къщи, се оказват с подписани договори за потребителски кредити с TBI bank за хиляди левове.

За подвеждащите методи на фирмата са запознати от Комисията за защита на потребителите, но според тях фирмата се движи на ръба на закона и държавата не може да направи нищо. Фокусирането само върху възрастни хора и явното им манипулиране може да е законно, но далеч не е морално. На така наречените презентации пенсионерите получават различни подаръци – плюшени играчни и дребни домакински принадлежности, но биват убеждавани да разпишат кредити за десетки хиляди левове.

Опитите след това договорите да бъдат развалени съгласно законодателството на страната среща всякакви опити за саботиране от страна на фирмата – от невдигането на телефони до отказване да приемат обратно стоката от куриер, след като в договорите изрично е посочено, че стока се връща само с куриерска фирма, а не лично. С тази практика фирмата цели да минат 14 дена, в които може да се откаже стоката. Вече няколко пъти фирмата е осъдена, в интеренет има стотици сигнали за измамени, преди две години дори имаше материал по БТВ , но въпреки това Велмакс Лукс продължават спокойно своята дейност.

С нас се свърза възрастна жена, която е станала жертва на фирмата. Тя сподели, че е с нея са се свързали по мобилния телефон и са я подвели. че е поканена на презентация, която е организирана от общината и там ще участва в томбола с награди и всичко ще бъде напълно безплатно. На въпросната презетация са успели да я подведат, че е спечелила от лотарията и че получава много безплатни подаръци, но трябва да подпише договор. На другия ден след като се е похвалила на децата си за печалбата става ясно, че е разписала договор за кредит за 7 500 лева! След като прави опит да развали сделката от фирмата изведнъж станали много груби, затваряли и телефона и само с усилията на децата си е успяла да развали „сделката“ и да върне стоката.

Ние питаме:

  1. Как обаче от тази фирма се сдобиват с мобилните телефони на пенсионери от даден град?
  2. Кога държавата ще вземе мерки такива измамни фирми да престанат да паразитират с години на гърба на възрастни хора?
  3. Защо от Комисията за защита на потребителите КЗП не предприема абсолютно нищо след като от години има стотици сигнали срещу тази фирма?

снимка от репортажа на БТВ през 2020 година

Продължи с четенето

Новини

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Published

on

By

Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха тази вечер светлините на Коледната елха и на градската украса на площад „Независимост“.

„Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от най-талантливите деца. Благодаря Ви че сте тук, въпреки лошото време днес. Благодаря на треньорите, учителите и родителите и на всички граждани, че споделяме заедно празника. Честит да е денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец, покровител на всички рибари и моряци! Честит празник на всички именици! Желая Ви уютни и топли празници!“, каза кметът Благомир Коцев.

Живото коледно дърво в центъра на Варна е отрупано с нови декоративни елементи, отбелязват в съобщение от пресцентъра на общината.

В празничния концертучаствахабалет „Мелъди”, вокално студио „Ейнджъл войсес”, школа по танци „Ели денс“ и балетно студио „Звездна дъга“. Сред участниците бяха още формация „СТАР ДЕНС“, хип-хоп танцова формация „RIO CREW” , вокална формация „Бънджи Сингърс ” и детски танцов състав при СУ „Елин Пелин“.

Концертът завърши с фойерверки и празнична заря.

БНР

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page