Connect with us

Интересно

Пет неща, които интернет унищожи

Публикувано преди

на

Няма две мнения по въпроса. Интернетът улеснява живота ни, но заедно с това ни отнема много неща, сред които и сантиментални такива. Днес ще си говорим за някои вече стари навици, които може и да поглъщат малко повече време, отколкото ни се иска, но пък винаги са били забавен начин за прекарване на времето ни с близки хора или с нас самите.

Днес ще ви припомним някои от тях, а, ако след прочитането на тази статия ви налегне носталгията, извадете старите албуми и си спомнете за хубавите неща от преди ерата на интернет.

Картите

Използването на физическа карта може би не е точно навик, но пък до скоро беше нещо, което почти всеки човек можеше да прави без усилие. Днес хартиените карти все още могат да бъдат намерени по бензиностанции и супермаркети, но все по-малко хора посягат към тях.

Толкова по-лесно е да посегнеш към смартфона, да отвориш GPS приложението и да оставиш роботизирания глас да те води към мястото, накъдето си се насочил.

Разчитането и използването на физическа карта може и да отнема повече време и усилия, но пък със сигурност е полезно умение.

Енциклопедиите

Книжните енциклопедии все още не са изчезнали, но пък може би наближаваме този етап от развитието на цивилизацията. Съществуването на „Уикипедия“ и „Британика“ дават все по-малко поводи за това хората да прибягват към търсенето на знание офлайн.

В онлайн пространството можем да достигнем до толкова огромен масив от информация, и то безплатно, че нуждата от ходене до библиотеката или книжарницата става все по-рядка, а притежаването на енциклопедии свързваме просто със заемането на допълнително място у дома.

Вестниците

Навикът да излезеш сутрин за работа и да минеш през кварталната будка и да си купиш вестник отдавна е отживелица. Или поне за повечето хора. Той е по-скоро заменен от скролването през някоя социална мрежа, където медиите вече имат активно присъствие. Фийдът – вестникът на 21-и век.

Телевизията

И телевизията не е това, което беше, макар и в нея все още да има повече живот, отколкото във вестниците. С всички новости и при тази услуга обаче старите навици, като това да чакаме любимото ни шоу да започне в определен час и да гледаме заедно с цялото семейство, са вече в историята.

С възможностите за гледане на запис и гледане на онлайн телевизия начинът, по който консумираме медийно съдържание, тотално се промени.

Писането на ръка

Кога за последно написахте нещо на ръка? Може би, ако сте още ученик или студент, това няма да е било чак толкова отдавна, но за останалите може би е. Вече свикнахме всичко написано, независимо дали писмо, декларация, пожелание, презентация или доклад да бъде на дигитален носител.

Не боли обаче понякога да си припомним какво е да се пише на ръка.

vesti.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page