Connect with us

Интересно

Пет неща, които интернет унищожи

Публикувано преди

на

Няма две мнения по въпроса. Интернетът улеснява живота ни, но заедно с това ни отнема много неща, сред които и сантиментални такива. Днес ще си говорим за някои вече стари навици, които може и да поглъщат малко повече време, отколкото ни се иска, но пък винаги са били забавен начин за прекарване на времето ни с близки хора или с нас самите.

Днес ще ви припомним някои от тях, а, ако след прочитането на тази статия ви налегне носталгията, извадете старите албуми и си спомнете за хубавите неща от преди ерата на интернет.

Картите

Използването на физическа карта може би не е точно навик, но пък до скоро беше нещо, което почти всеки човек можеше да прави без усилие. Днес хартиените карти все още могат да бъдат намерени по бензиностанции и супермаркети, но все по-малко хора посягат към тях.

Толкова по-лесно е да посегнеш към смартфона, да отвориш GPS приложението и да оставиш роботизирания глас да те води към мястото, накъдето си се насочил.

Разчитането и използването на физическа карта може и да отнема повече време и усилия, но пък със сигурност е полезно умение.

Енциклопедиите

Книжните енциклопедии все още не са изчезнали, но пък може би наближаваме този етап от развитието на цивилизацията. Съществуването на „Уикипедия“ и „Британика“ дават все по-малко поводи за това хората да прибягват към търсенето на знание офлайн.

В онлайн пространството можем да достигнем до толкова огромен масив от информация, и то безплатно, че нуждата от ходене до библиотеката или книжарницата става все по-рядка, а притежаването на енциклопедии свързваме просто със заемането на допълнително място у дома.

Вестниците

Навикът да излезеш сутрин за работа и да минеш през кварталната будка и да си купиш вестник отдавна е отживелица. Или поне за повечето хора. Той е по-скоро заменен от скролването през някоя социална мрежа, където медиите вече имат активно присъствие. Фийдът – вестникът на 21-и век.

Телевизията

И телевизията не е това, което беше, макар и в нея все още да има повече живот, отколкото във вестниците. С всички новости и при тази услуга обаче старите навици, като това да чакаме любимото ни шоу да започне в определен час и да гледаме заедно с цялото семейство, са вече в историята.

С възможностите за гледане на запис и гледане на онлайн телевизия начинът, по който консумираме медийно съдържание, тотално се промени.

Писането на ръка

Кога за последно написахте нещо на ръка? Може би, ако сте още ученик или студент, това няма да е било чак толкова отдавна, но за останалите може би е. Вече свикнахме всичко написано, независимо дали писмо, декларация, пожелание, презентация или доклад да бъде на дигитален носител.

Не боли обаче понякога да си припомним какво е да се пише на ръка.

vesti.bg

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Интересно

Днес почитаме Света Анна

Published

on

By

На 9 декември Православната църква почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни имена.

Продължи с четенето

Интересно

Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес

Published

on

By

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета – сегашнитеУНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

 

g

 

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page