Connect with us

България

Петролът рязко поевтиня: Какво се случва с горивата в България?

Публикувано преди

на

През последния месец цените на суровия петрол на международните пазари паднаха значително, което обаче резултира в минимално поевтиняване на горивата в България. В понеделник цената на американския лек суров петрол (WTI) е 88.58 долара за барел, а на сорт Брент – 94.41 долара за барел, сочат данните на специализирания сайт Oil Price. Цената за барел на WTI е паднала с близо 14.5% за месец, а на европейския бенчмарк – с около 11.5%.

Данните сочат, че от 11 юли досега цените варират, като се наблюдават огромни спадове в рамките на няколко дни, последвани от увеличения. По-трайна тенденцията на спад има от 29 юли. Оттогава насам цените за барел и при двата сорта падат непрестанно.

Данните на специализирания сайт Fuelo, който следи цените на горивата в България, сочат, че през последната седмица се наблюдава устойчиво поевтиняване и тук.

Цените в България

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът поевтиняват макар и скромно за месец. Единствено цената на метана расте шоково. Причината е предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за август, която е с 60% по-висока от юлската. Това ще създаде големи проблеми на автобусните превозвачи, както и на таксиметровите, чиито превозни средства освен на пропан-бутан, масово са и на метан.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи вече алармира миналата седмица, че цената на метана става непоносима. Пред Economic.bg таксиметров шофьор в София, който вози клиенти с кола на метан, сега коментира, че ще инвестира 900 лв., за да мине на пропан-бутан. Той казва, че ако продължи да вози на метан, цената за километър трябва да стане поне 2 лв., за да покрива разходите си.

На вечер взимам между 130 – 150 лв., като 50 – 60 лв. сега вече ще отиват за метан. Повечето колеги също ще сменят колите“, заяви той, като не пожела да разкриваме името и таксиметровата компания, за която работи.

В автосервизите, в които монтират газови системи, освен колите на метан, в последната седмица влизат и такива на бензин. Шофьорите са привлечени да инвестират между 800 и 1200 лв., за да карат на газ, особено след като някои търговци предлагат отстъпката от 25 стотинки за литър. Собственик на сервиз за газови уредби в София коментира, че графикът му вече е пълен за целия август.

За последния месец бензинът А95 в България е поевтинял с 11 стотинки – от 3.41 лв. до 3.30 лв. за литър. За последната седмица спадът е с 4 стотинки, сочат данните на Fuelo. Някои бензиностанции продават и под, но и над тази цена. Шумен, Ботевград, Ловеч, Велико Търнова са градовете, в които цените са под 3 лв. за литър. Пловдив, Несебър, Слънчев бряг пък са градовете с най-високи цени –  стигат до 3.48 лв. за литър.

За месец дизелът е поевтинял с 3.37%, или с 12 стотинки, до 3.44 лв. за литър. За последната седмица цената му пада с 4 стотинки. В различните градове на България цените варират от 3.05 до 3.65 лв. за литър.

Тенденцията за спад е най-трайна при пропан-бутана (газ). За месец цената му е паднала с 13.51%, като в момента средно струва 1.28 лв. за литър.

Не такава е тенденцията при метана. За месец цената на килограм скача с цели 36.9%. Най-осезаемо е поскъпването през последната седмица, когато цената му от 3.98 лв. се увеличава до 4.93 лв. за килограм. Поскъпването е с повече от 23%. В Търговище цената му дори стига 7.18 лв. за килограм.

Цените на горивата в международен план

Данните на Fuelo показват, че бензинът и дизелът са най-евтини в Русия – съответно 1.54 лв. и 1.60 лв. за литър. В САЩ цената на бензина е 2.06 лв., а на дизела – 2.71 лв./ литър. Сред страните членки в ЕС най-евтини са горивата в Малта, като средно те са под 3 лв. за литър. Бензинът се предлага на цена от 2.69 лв., а дизелът – 2.37 лв./литър.

Най-високите цени на бензина са във Финландия (4.31 лв./л.), Норвегия (4.41 лв./л.) и Исландия (4.58лв./л.). Цената на дизела е над 4 лв. в Швеция, Швейцария и Исландия, където достига 4.56 лв./литър.

Средни цени на бензина в Европа, източник: Fuelo

Средни цени на дизела в Европа, източник: Fuelo

 

economic.bg

Продължи с четенето

България

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби

Published

on

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби, предаде БНР.

За заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ е определен Георги Георгиев. Той заема мястото на предсрочно освободения от длъжността на 11 април тази година Петър Петров.

От длъжността заместник-председател на Държавната агенция „Разузнаване“ е освободен Калин Цеков, като правителствената пресслужба съобщава, че това става по негово желание.

Определен е и нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Председателския пост поема Петър Грошлев, заместник-председател ще е Ивайло Конакчийски, а членове – Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Всички те са бивши служители на МВР, на Министерството на отбрана и на ДАНС.

Продължи с четенето

България

Мъж с украински паспорт е задържан в ТЕЦ „Марица-изток 2“, събирал информация за чужда държава

Published

on

В рамките на вчерашния ден 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ в самата топлоцентрала, предаде БНР. Това съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти.

Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кръстев обясни, че при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той.

Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна.

Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ „Марица-изток 2“ е стратегически обект.

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page