Connect with us

Анализ

Пазарът е по-силен от всеки политик *

Публикувано преди

на

Какво да очакваме от търговете на Булгаргаз за доставки на природен газ

На откритото заседание на КЕВР чухме за намеренията на шефа на Булгаргаз да организира търгове за доставка на природен газ.

Първият бе обявен на 5 август за доставки през септември. Условията на търга предизвикаха възражение или недоумение сред търговците, не само с краткия си срок, но и с първоначалното ограничение, търговци, които купуват от Булгаргаз по програмата за освобождаване, да не могат да участват. Защото след като са купували от Булгаргаз по програмата за освобождаване, нямало логика да продават. Това е уникален принос към световната търгова практика, но защо да не блеснем. След закономерни възражения от търговци, ограничението отпадна, или по-точно бе изменен. Защото покупки-продажбите на природен газ поставят търговците често в двете роли – на продавач и на купувач. Все едно да забраните на Булгаргаз да балансира портфейла си и да продава природен газ на компания, от която е купил преди това. До тук добре. Логично, организаторите на търга бяха принудени да приемат възраженията и да премахват това условие, като удължиха срока за офертите с един ден. Казвам логично и защото при търговия с газови фючърси за няколко месеца напред е нормално търговците да могат да ги търгуват и да ги продават обратно в рамките на текущия месец. И не само, в зависимост от конкретния инструмент.

И всичко това е заради заиграването на ГЕРБ и ДПС с темата посредници, които бяга дамгосани, без изобщо някой от тях да разбира от търговия с природен газ и да проумее, че понятието посредници касае политици като тях, а не търговците с природен газ, които купуват и продават и са легитимни участници на пазара. Виж политиците нямат място и това е голямата мъка на партийните експерти и политици. Те са паразитите в схемата.

На мястото на първоначалното ограничително условие, организаторите на търга, вкараха ново – участниците да не предлагат количества, които са закупили по програмата за освобождаване. Това разбира се е трудно до невъзможно за контрол, но звучи политически коректно. Интересен е подходът, с който Булгаргаз си гарантира, че подобна обвързана покупко-продажба няма да се случва. С подаването на офертата, участниците декларират че не продават газ закупен по Програмата за освобождаване. Може да се провиди някаква цел – да се ограничи или по-скоро контролира броя на участниците. Септемврийският търг е за 30 млн. куб.м. общо, а потенциалната глоба за нарушение на ЗЗК от Булгаргаз е 10 % от оборота за последната година!?. Сега си представете, че Булгаргаз има оборот, производен на търговия с 3 милиарда кубически метра, тоест около 3,5 милиарда лева. Глобата от КЗК ще бъде около 350 милиона лева, тоест 10 пъти над стойността на тези 30 милиона кубически метра по първия търг.

Разбирам стремежа да се изключат регистрирани на борсите търговци, които правят маржове от търговия с количества природен газ, купени от Булгаргаз през българските борси. Но решението е тотално извън подобни мерки, именно в пазарните механизми и най-вече във възможността при продажбите да не се затварят сделките за секунди, а позициите да останат отворени за наддаване поне 15 минути.

На 10 август Булгаргаз обяви още два търга за доставка на близо 1 млрд. кубически метра. Единият е за ВПГ при условия на доставка DES терминала на Ревитуса в Гърция. Тъй като няма информация Булгаргаз да разполага със слотове за целия период на доставка, очевидно след получаване на офертите, ще имат нужда от период, в който да осигурят логистиката – тоест да закупят от някого слотове и наемат преносен капацитет. И тук идваме до типичния за компания като Булгаргаз въпрос за първичността на наличието на слот, преносен капацитет или на закупен природен газ. Логиката да обявиш търг за покупка с точка на доставка терминал за регазификация, предполага, че вече разполагаш с такъв. Защо иначе искаш на компания да ангажира подобни количества, и то обвързващо, с риск след това да се откаже и разходите да останат за сметка на подалия оферта. Тъй като за посочения в тръжните условия период няма данни Булгаргаз да е проявил някаква активност със слотовете и преносните капаците, остава опцията държавната компания да ги пренаеме, както го е правила до сега, или да играе с партньор. Което отваря темата за посредниците – политиците у нас завиждат на търговските участници, че вземат „тяхното“.

Най-странното е, че тръжните условия предполагат възможност участниците да предлагат природен газ с две ценови формули – американския Хенри Хъб и холандския ТиТиЕф. По принцип е насърчително да се правят препратки при цената на природния газ към най-ликвидната борса в света – американската. Но как ще сравняваш оферта на ТиТиЕф с оферта на Хенри Хъб, без да се посочва методика за оценка, по която участници да могат да оптимизират офертите си. Не че не е възможно, но силно се съмнявам, че сегашният екип на Булгаргаз, без външна помощ, е в състояние да сравни предложения за доставки на природен газ между Хенри Хъб и ТиТиЕф, като може да се очаква че офертите ще бъдат съотнесени като цени към реперния хъб с дисконт или премия (+/-). С други думи има голяма вероятност да се наложи да се сравняват круши и ябълки и цялата процедура да бъде оспорена в съд, с което да се постави под заплаха самата доставка.

За разлика от първия търг, вторият и третия са с точка на доставка виртуалната търговска точка на България (ВТТ). Цената се изисква да бъде TTF индексирана, и пак е дадена свобода на участниците да решат дали да оферират с дискаунт или с премия (+/-). Но и тук няма методика за оценка и класиране.

Четейки условията на трите търга не ме напуска впечатлението, че в тези срокове и при тези неясни условия няма да произведат резултат, освен ако не са за конкретни вече избрани печеливши. Или са с предизвестен неуспешен край за да легитимират последващо обръщение към „Спасителя Газпром“ – все интересни сценарии.

Има няколко фундаментални проблема в подхода на правителството към газовата криза – реална или политически създадена. Всичко е съсредоточено около Булгаргаз и държавата. Няма как да си против монопола на Газпром и да не си бил против неговото производно българско продължение – Булгаргаз. Ако си оставил 90 процента от пазара да зависи от един играч, естествено прекъсването на доставките му от монополния доставчик ще хвърли в треска цялата държава.

Знаете ли основната причина защо няма да стоим нито са студено и ще ни бъде топло през зимата?

Защото пазарът на природен газ постепенно започва да се справя и да живее с отсъствието на руски газ. Самият факт, че в момента на българските борси се предлага природен газ на цени под регулираната означава, че постепенно новите играчи започват да запълват нишите на Булгаргазпром и в това няма нищо страшно. Просто е, ако Булгаргаз няма адекватни реакции, до една година ще остане доставчик само на Топлофикация София и другите топлофикации, и по единствената причина, че чрез него политиците ще продължат да реализират социалните си политики. Ще продължат да потъват едни стотици милиони, които стават милиарди, и когато вече и БЕХ не може да покрива дълговете, пак ще се намесва държавния бюджет.

Правят го и сега – 800 милиона лева за Булгаргаз са просто заем, с който да му позволят да купи достатъчно природен газ за зимата. А сега си представете, ако правителството беше казало на всички компании на състезателен принцип – готови сме със 800 милиона лева да подкрепим покупките на газ и ще ги дадем на онзи, който предложи най-добри услови. И тогава щеше да лъсне истината е, че ГЕРБ пропуснаха златни последни 7 години за да превърнат държавната ни компания в конкурентен играч за да оцелее не само на българския, но и на регионалния пазар. По време на цялото управление на ГЕРБ нейното ръководство не се занимаваше със стратегическо развитие и усилване на конкурентноспособността си, а с изпълнение на указанията на правителството и политиците, практика която продължава и сега. Което гарантира трудно бъдеще на Булгаргаз, защото от 2023 година на българския пазар влизат големи компании и Булгаргаз ще остане просто една от многото опции за потребителите. Колкото и да го инжектират с бюджетни средства.

Което ни отвежда до важния извод – криза с недостиг на природен газ тази зима няма да има. Пазарът, не правителствата, ще опровергаят стремежа на Владимир Путин да използва стратегическа стока като природния газ и суровия нефт като оръжия. Съветските ръководители не го разбраха и Съветския съюз се разпадна. Владимир Путин също не го разбра и е на път да последва тяхната съдба.

Илиян Василев, altanalyses.org

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Анализ

Ще се удвоят ли цените на петрола ако атаките на хутите продължат?

Published

on

Прoдължаващите атаки на бунтовниците хути, достигащи Ормузкия пролив, могат да удвоят цените на петрола, предупреди в интервю ръководителят на отдела за петролни изследвания на Goldman Sachs Даан Струйвен.

Червено море е транзитен маршрут и при продължително прекъсване там петролът може да бъде с три или четири долара по-висок. Въпреки това, ако имате прекъсване в Ормузкия пролив за един месец, цените на петрола ще се повишат с 20 процента и дори евентуално биха могли да се удвоят, ако прекъсването там продължи по-дълго“, заяви Струвен в интервю, дадено вчера на американската телевизионна станция CNBC.

Има ли реална опасност цените на петрола да се удвоят само заради атаките на хусите в района на Червено море?

От ноември насам бунтовниците са атакували търговски кораби в Червено море повече от 20 пъти, използвайки ракети, дронове, бързи лодки и дори хеликоптери. Атаки срещу кораби в района е имало и преди, но сега е притеснителен факта, че тези атаки продължават дори след като САЩ обявиха операция Prosperity Guardian за засилване на патрулите в Червено море и Аденския залив за защита на търговския трафик. Големият район в който стават атаките и използването на хеликоптери от хутите прави задачата на патрулиращите кораби изключително трудна, а защитата на преминаващите танкери почти невъзможна.

Прогнозите

На всички е ясно, че без унищожаване на базите на хутите, т.е. без сухоземна операция проблема с атаките няма да бъде решен. Това означава, че проблема няма да получи разрешение в близките месеци, а тъй като над 15% от петролните доставки минават през района, това прави все по-реалистична и прогнозата на Goldman Sachs.

При сеганата ситуация първото последствие са значително увеличените застрахователни премии за преминаващите кораби. Две от най-големите корабни компании Maersk и Hapag Lloyd, решиха въпроса кардинално като отказаха да използват маршрутите на Червено море и Суецкия канал. При продължаващи атаки е въпрос на време е и петролните доставки да се пренасочат по маршрута около Африка, а освен удължаване на времето за доставка това ще оскъпи значително и транспорта.

В средносрочен план всичко това би увеличило цената на петрола най-много с 20% и няма да е изненада ако станем свидетели на цени на петрол над 90 $ за барел. Ако обаче ситуацията ескалира до пълномащабен конфликт в района и това се проточи повече от 6 месеца всякакви прогнози за цената на петрола ще бъдат изключително трудни. Ситуацията е много по-сложна и проблема не са само хутите. Иран има интерес от нагнетяване на напрежение в района и най-вероятно ще засили подкрепата си за йеменските бунтовници. Друг важен момента е факта, че високите цени на петрола облагодетестват арабските страни и те определено не полагат достатъчно усилия за решаването на конфликта въпреки голямото си влияние в района. Причина за това са и антиизраелските настроения заради продължаващата война на Израел с Хамас. Ако САЩ и съюзниците им предприемат сухоземна операция в Йемен това определено ще изостри отношенията им в страните от района, а това във време на наближаващи президентски избори не е добро решение.

На базата на всички тези фактори може да се предположи, че в рамките на тази година проблема с атаките на хутите едва ли ще бъде решен кардинално. При такова неблагоприятно развитие на ситуацията цената на петрола едва ли ще се удвои каквата е прогнозата на Goldman Sachs, но определено ще премине границата от 100$ за барел. Ако към проблема с хутите се прибавят ограниченията на добивите на страните от ОПЕК+ и продължи проблема с добива на петрол в Либия то не са изключени и цени от 120-130 $ за барел. Трабва да направим уточнение, че това са цени при развитие на ситуацията по възможно най-негативния сценарий. .

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализ

Цената на петрола продължава да расте заради притесненията за доставките в Близкия изток

Published

on

Петролът поскъпна с около 1% при отварянето на борсите тази сутрин следствие на неблагоприятните новини през последните два дена. Основната причина за продължаващото поскъпване си остават опасенията относно доставките от Близкия изток особено след като вчера Иран изпрати боен кораб в района. В същото време местни протести наложиха спиране на производството в най-голямото либийско нефтено находище Шарара, което може да произвежда до 300 000 барела на ден (bpd). Несигурността в района засилва страховете за прекратяване на производството на петрол за неопределено време, а от там и за недостиг на пазара зарари ограничения добив на страните от ОПЕК+. Лошите новини за пазарите не спират до тук. Напрежението между Израел и Иран също се повиши сериозно заради вчерашния атентат на годишнината от смъртта на генерал Сюлемайни, а това засилва и опасенията за разрастване на войната Хамас-Израел.

В резултат на всичко това суровият петрол Brent се повиши с 61 цента, или 0,8%, до 78,86 долара за барел до 13:00 ч. по Гринуич, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ се покачиха със 74 цента, или 1%, до 73,44 долара. Най-вероятно утре цената ще продължи да се покачва и седмицата ще завърши с нов петролен връх.  За съжаление няма индикации ситуацията да се промени през следващата седмица, което означава, че възходящата тенденция в цените ще продължи.

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page