От 5 септември в Хърватия става задължително обявяване на цените в евро и куни

0
105

Преди въвеждане на еврото в Хърватия от 1 януари 2023 г. от 5 септември влиза в сила задължителното двойното обявяване на цените по утвърден курс – 7,53450 куни за 1 евро.

Много търговски обекти в цялата страна обаче още от началото на август започнаха да обявяват цените на стоките си в хърватски куни, преизчислени в евро. По този повод пет Дружества за защита на правата на потребителите от днес започват проверка, изпращайки свои „тайни купувачи“ в търговските обекти. „Тайните купувачи“ ще снимат обявените цени и събраните данни, заедно със снимковия материал, ще предават в Център за информиране на купувачите. Там данните ще се внасят в специално приложение, от което ще става ясно кой търговец е нарушил Наредбата за преобразуване на цените от куни в евро.

Освен в магазините за хранителни и други стоки за широка употреба „тайните купувачи“ ще проверяват цените във фризьорските салони, фитнес центровете и обекти за хранене – ресторанти, закусвални, кафенета и др. Гражданите също ще могат да споделят наблюденията си на специални телефони.

Резултатите от проверките ще се обявяват всеки месец в специален сайт.

От своя страна Хърватската търговска камара ще въведе Етичен кодекс.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page