Connect with us

Варна

От днес започва културната програма за Празника на Варна

Публикувано преди

на

От днес започва културната програма за Празника на Варна. Какво предстои:

Духовият оркестър на Военноморските сили ще поздрави варненци и гостите на града в 19:30 ч. на площад „Независимост“. Час по-късно до Морско казино ще има „Лятна вечерна серенада“ – концерт от програмата на музикалния фестивал „Варненско лято“, с участието на млади дарования от майсторски класове на именити преподаватели по цигулка, виола, флейта, кларинет, вокално майсторство.

„Рок приключение“ ще завземе Аспарухов парк във Варна от 12 до 15 август. В първия ден ще гостуват групите „Психо багажник“, „Пица“, „Уикеда“, „Светльо и Легендите“. В събота на сцената ще се качат „Second To None“, „Headmaster“, „Caliberty“ и „Б.Т.Р.“, а в неделя – „Terravore“, „Shadows out of time“, „The revenge project“, „Odd Crew“. Концертите са от 19:00 ч. На Празника на Варна – 15 август, ще има и програма с участието на самодейци, певци и детски танцови школи от НЧ „Просвета – 1927“ – в 17:00 ч., след което рок приключението ще продължи с „Red House“, „Парадокс“, „L.S.D.D.“ и „Кикимора“.

Младежкият фестивал „Фън сити“ ще се проведе на 12 и 13 август във Варна, на входа на Морската градина, до Аквариума и на сцена „Раковина“ ще има забавления, уроци по стрелба с лък, йога и др., работилници за графити, прожекции на филми и концерти.

На Празника е посветена и изложба на иконописци от Варненската и Великопреславска епархия, която ще бъде открита в 16:00 ч. в неделя в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“. Същия ден в 20:30 ч. трупата на Кукления театър ще направи празнично шествие „Морска приказка“ от пл. „Независимост“ до входа на Морската градина.

На самия Ден на Варна – 15 август, в 8:30 ч. ще бъде отслужена тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. Тържествената церемония за връчване на почетните звания и отличия ще се състои в 20:00 ч. в Летния театър, с участието на фолклорен ансамбъл „Варна“, Поли Николова, Георги Шопов, Петя Буюклиева и Георги Христов.

Празничен концерт край фонтана на пл. „Независимост“ ще изнесе в 20:30 ч. Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна и солистите Илина Михайлова, Ирина Жекова, Михаела Берова, Венцеслав Атанасов, Валерий Георгиев.

В свободната зона на пристанището в 21:00 започва концерт с водещи Надя Петрова и Дамян Попов, в който на сцената ще се качат Дара, 100 кила и група „СкандаУ“, DJ Фабрицио Паризи, а атракцията на вечерта ще бъде румънската сензация Минели.

Час преди полунощ жителите и гостите на Варна ще могат да се насладят и на празнична заря над залива.

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page