Connect with us

Авто

Отстъпки, субсидии, намаляване на данъци: как другите в ЕС подкрепят домакинствата заради поскъпването на горивата

Публикувано преди

на

Дебатът относно ефективността на анти-инфлационните мерки в България продължава. Предстои да оценим например доколко силно дискусионните решения за нулево ДДС на хляба или 25 ст. отстъпка за литър гориво са адекватни и водят до осезаем ефект за разполагаемия доход на домакинствата. Идеите и действията на българските политици може да се съпоставят с разнообразните инициативи в други европейски страни, а в следващите редове представяме няколко примера специално свързани с горивата и транспорта.

Германия намалява цената на месечната карта за обществен транспорт на 9 евро. Тази мярка е временна като нейната цел е да даде алтернативна възможност за пътуване и съответно намаляване на разходите за автомобилни горива. Критиците на мярката са притеснени, че мрежата на обществения транспорт не е готова да поеме наплива от пътници, който се очаква вследствие на намалената цена. В прессъобщение от 05.08.2022 г., от германската статистическа служба (Destatis) споделят, че през второто тримесечие на 2022 г., броят на пътуващите на къси разстояния с железопътен транспорт се е увеличил със 74% спрямо миналата година, а изминатите пътникокилометри са се удвоили. Според тях, увеличението се дължи на облекчаването на мерките против COVID-19 и цената от 9 евро на месечната карта за обществен транспорт, която е достъпна от началото на юни. Правителството намалява и данъчната тежест върху бензина с 30 цента, а върху дизела с 14 цента на литър. Това намаление се очаква да се прехвърли към потребителите. Също така, Германия одобри финансиране от 177,5 милиарда евро в областите на енергийната сигурност, климата и намаляването на разходите за енергия. Част от този пакет е премахването на таксата по Закона за възобновяемите енергийно източници, използвана доскоро за финансиране на развитието на слънчеви, вятърни, водни и електроцентрали на биомаса. Според правителството, премахването на таксата ще облекчи годишните сметки на четиричленно семейство с 300 евро в сравнение с 2021 г. Друга мярка от този пакет е финансирането на строенето на енергийно-ефективни сгради и модернизирането на стари такива. Ограничаването на нуждата от енергия за отопление и вентилация се очаква директно да свали съответните режийни разходи. Променя се и данъчното облекчение за пътуване до работното място при по-дълги разстояния – от 35 до 38 цента на километър при пътувания над 20 км дневно (запазва се облекчението от 30 цента на километър за първите 20 км транспорт от дома до работното място).

Швеция намалява акциза върху горивата до минималния разрешен в Европейския съюз. Предложението е в сила от 1-ви юни 2022 г. до 31-ви октомври 2022 г. За да ограничи ефекта от нарастването на цените, Швеция въвежда еднократно компенсаторно плащане за притежаващите личен автомобил в размер на 1000 шведски крони (96,1 евро) на човек. Ако лицето живее в селски район, компенсацията е 1500 крони (144 евро). Също така, хората, които желаят да си купят електрически автомобил могат да получат субсидия в размер на 70 000 крони (6720 евро) като част от политиката за намаляване на  зависимостта от изкопаемите горива. Подобно на Германия, Швеция въвежда от 1-ви януари 2023 г. нови правила за определяне на размера на данъчното облекчение за пътни разходи единствено на база на разстоянието до работното място на човек, без да е обвързано от вида транспорт и цената му. Очаква се броят на хората, които ще се възползват от мярката да се увеличи с 260 000 души. Задължението за намалението на нивата на парниковите газове от дизел и петрол ще бъдат замразени на нивата от 2022 година. Това означава, че производителите на дизелово гориво и бензин няма да имат задължение да увеличават дела на добавените биогорива в сравнение със съществуващите през 2022 г. норми.

Във Франция към вече съществуващата държавна субсидия от 0,18 евро на литър гориво, ще се добави и отстъпка от 0,20 евро на литър, предлагана от френската петролна компания TotalEnergies. Компанията предлага това намаление под натиска на френската опозиция, която пък предлага допълнително данъчно облагане на свръхпечалбите на компанията. Относно отстъпката, френският министър на финансите, Бруно льо Мер казва: „предпочитам парите да отиват в джобовете на потребителите, отколкото в джобовете на държавата, и предпочитам този жест от страна на Total пред поредния данък в една страна, която и без това е затрупана с данъци.“ Тя ще важи от 1-ви септември и ще бъде последвана от още едно намаление на цената в размер на 0,10 евро от ноември до края на годината.

В Испания е въведено намаление на цените в размер на  0,20 евро на литър гориво. Отстъпката е отговор на протестите на шофьори на камиони, които водят до прекъсване на веригата на доставките и спиране на производството в някои компании. По-голямата част от отстъпката – 0,15 евро – се плаща като субсидия от испанското правителство, а останалите 0,05 евро се покриват от бензиностанциите. Това разпределение важи само за компании с оборот над 750 милиона евро, а  за дребните  търговци на горива испанското правителство покриви цялата отстъпка. Друга мярка, която влиза в сила е намаление от 30% (50% в Каталуния) на цените на превозните документи за градски транспорт. Част от същата мярка е и въвеждането на безплатен сезонен билет за извънградски и регионални влакове. Програмата ще продължи от 1-ви септември до края на годината. От тази програма ще се възползват най-вече хора, живеещи в близост до Мадрид и Барселона, които ежедневно пътуват с железниците за работа или обучение и формират близо 80% от общия пътникопоток на цялата извънградска железопътна мрежа в Испания.

Ирландия поставя фокус върху осигуряването на местно електричество. За тази цел се въвежда т.нар. схема за подпомагане на възобновяемата електроенергия (RESS)[1]. Вследствие на тази мярка ще бъдат проведени минимум 5 търга с цел да осигурят пътища за развитието на възобновяемите енергийна източници.  Също така, търговете позволяват на Ирландия да се възползва от най-новите технологии в сектора. Освен това, Ирландия увеличава лимита на заемите за EirGrid[2], за да укрепи националната си мрежа. Очаква се това увеличение да подпомогне завършването на интерконектора между Франция и Ирландия – Celtic Interconnector. Този интерконектор ще бъде първата енергийна връзка на Ирландия с Континентална Европа. Потребителите на електроенергия ще могат да се възползват от повече сигурност за доставки на електричество и по-гъвкав обмен на енергия между Европа и Ирландия.

Видимо е, че проблемът с рязкото и многократно повишение на цените на енергоносители и течни горива за транспорта няма едно общоприето или безспорно решение. Много от държавите в ЕС се борят с високите цени чрез намаляване на данъчната тежест за определени горива, ценови тавани и директни парични помощи. Други пък се опитват да отклонят търсенето от стоките и услугите с най-голямо поскъпване или дават добавки към доходите или данъчни облекчения за работещите. Този своеобразен естествен експеримент ще позволи след време да сравним и оценим ефектите върху поведението на фирми и потребители от различните подходи.

Институт за пазарна икономика

Продължи с четенето

Авто

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

Published

on

By

Варненският Аспарухов мост свързва Варна не само с квартал Аспарухово а и е единствената връзка на Морската столица и Бургас. Трафикът по моста от леки и товарн автомобили е много интензивен, а в час пик задръстванията са ежедневие. За съжаление състоянието на Аспарухов мост не е добро и от години се говори за основен ремонт, който така и не се случи. За всички е ясно, че Аспарухов мост не е в състояние да поемем увеличаващия се трафик и Варна вече има крещяща нужда от втори мост.

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

С годините имаше три варианта за изграждане на втори мост над варненското езеро, като всеки един от тези варианти има положителни и отрицателни страни. Нека да разгледаме различните предложения за втори мост и да видим кое от тях ще е най-удачния избор.

  1. Мост, който да е продължение на бул Левски

За този вариант започна да се говори след като се наляха над 120 милиона лева за бул. Васил Левски. Определено Варна имаше нужда от бърза връзка в посока Север-юг, но в този си вариант скъпия булевард свързва северните курорти с …. Максуда. Един мост, който да е продължение на бул. Левски ще изведе бързо трафика север-юг и ще облекчи движението по ул. Девня. Това, което е проблем при този вариант е връзката между АМ Хемус и пътя за Бургас. Ако се построи мост край Максуда целия трафик от АМ Хемус към Бургас ще влиза във Варна, за да направи връзката с бул. Левски. Т.е. не можем да очакваме облекчаване на трафика, който преминава през Варна. Такъв мост би бил полезе за пътуващите от северните курорти към Бургас, но не е решение за основния трафик.

     2.  Мост нас с. Казашко

Вторият вариант за мост над варненското езеро е в района на с. Казашко. При този вариант мостът лесно би се свързал с началото на АМ Черно море при моста за с. Звездица. В този район варненското езеро е по -тясно, а и така голяма част от трафика към ЗПЗ и АМ Черно море вече няма да влиза във Варна. Мостът би бил удобна връзка за варненци, които тръгват в посока Бургас, които могат да стигнат до моста по продължението на ул. Девня и няма нужда да минават през центъра на града, за да стигнат до аспарухов мост. Проблемът при този вариант е връзката на моста с АМ Хемус – т.е. пътуващите от АМ Хемус няма да имат бърза с моста, защото с. Тополи стои на пътя за пряката връзка. Би могъл да се изгради пътен възел до Игнатиево, но няма удачен варинат за пряка връзка между него и моста.

     3. Мост до Белослав към пътен възел с. Слънчево

Изграждането на мост в района на Белослав ще бъде най-бързо и евтино. Бреговете там са високи, а разстоянието между тях е много малко. Изграждането на мост на това място е удачно особено след последното изменение на трасето на АМ Черно море. Мост над Белослав би имал бърза връзка с вече изградения пътен възел до с. Слънчево, а от южна страна моста ще даде началото на АМ Черно море, която по план ще продължава покрай с. Здравец и ще мине за запад от с. Приселци. При този вариант целия трафик АМ Хемус – АМ Черно море ще бъде изведен далеч от Варна. Най-доброто при този вариант е, че моста може да бъде изграден в европейски пари, защото ще е част от магистралата Черно море, а тя вече има европейски финансиране. Единствено една лоша страна на този вариант е, че така Варна няма да има втора удобна връзка към южните квартали.

В заключение можем на кажем, че вариантът с мост до Белослав е може би най-добрият вариант. Единствено тук ще имаме пряка връзка между двете магистрали. Единствени тук имаме реално извеждане на целия преминаващ трафик извън Варна и не на последно място точно в този район е планирана и индустриалната зона в района, която с достъпа на двете магистрали ще бъде изключително атрактивна. Построяване на мост тук ще допринесе и до повече инвестиции в района, където има много големи подходящи площи за логистични бази и индустриално производство.

 

инж. Пламен Дочев , autozona.bg

Продължи с четенето

Авто

Сърбия вдига пътните такси от 1 януари

Published

on

By

Πpeминaвaнeтo пo ocнoвнитe мaгиcтpaли в Cъpбия oт гoдини ce зaплaщa. Kaтo oт 1 янyapи тoл тaĸcитe щe ce пoвишaт, cъoбщaвaт мecтни мeдии.  Peшeниeтo e oдoбpeнo oт пapлaмeнтa, ĸaзa изпълнявaщият длъжнocттa диpeĸтop нa пътнaтa aгeнция Зopaн Дpoбняĸ, цитиpaн oт aгeнция Кurіr.

Πo тoзи нaчин, cлeд yвeличeниeтo, тaĸcaтa зa 237-ĸилoмeтpoвия yчacтъĸ oт мaгиcтpaлa oт Бeлгpaд дo Hиш, тpeтият пo гoлeминa гpaд в cтpaнaтa, щe ce yвeличи дo 1090 динapa (18.21 лeвa) oт 1000 динapa (16.71 лeвa), cпopeд ĸaлĸyлaтopa нa тaĸcитe нa yeбcaйтa нa aгeнциятa.

Зa пътния yчacтъĸ Бeлгpaд-Шид тaĸcaтa в мoмeнтa e 420 динapa (7.02 лeвa), a щe бъдe 457 динapa (7.64 лeвa). Зa yчacтъĸa Бeлгpaд-Cyбoтицa пътнaтa тaĸca ceгa e 640 динapa (10.69 лeвa), a cлeд yвeличeниeтo нa цeнaтa щe бъдe 697 динapa (11.65 лeвa). Oтceчĸaтa oт пътя Бeлгpaд-Hиш, тaĸcaтa e 890 динapa (14.87 лeвa), a oт 1 янyapи шoфьopитe щe плaщaт 970 динapa (16.21 лeвa).

Щe бъдaт пpepaзглeдaни и oтcтъпĸитe зa плaщaния чpeз плaтфopмaтa зa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи (ЕТС) – тoвa e мoдepeн мoдeл зa бeзĸoнтaĸтнo плaщaнe нa пътни тaĸcи c пoмoщтa нa ЕТС ycтpoйcтвa. Зa плaщaния oт 20 000 дo 50 000 динapa (334.16 – 835.41 лeвa) oтcтъпĸaтa щe бъдe 4%, зa плaщaния oт 50 000 дo 100 000 динapa (835.41 – 1670.82 лeвa) щe бъдe 6%, a зa плaщaния нaд 100 000 динapa (1670.82 лeвa) щe бъдe 8%.

Toл тaĸcитe зa шoфиpaнe нa в Cъpбия ce плaщaт нa изxoднaтa cтaнция зa тaĸcyвaнe нa мaгиcтpaлaтa. Πpиeмaт ce пapи в бpoй в динapи и eвpo, ĸaĸтo и paзплaщaтeлни ĸapти. Дpyгият вapиaнт зa плaщaнe e c пoмoщтa нa ycтpoйcтвo ЕТС (eлeĸтpoннa cиcтeмa зa тaĸcyвaнe) , c ĸoятo мoжeтe дa извъpшвaтe плaщaния нa пътни тaĸcи, бeз дa cпиpaтe нa пyнĸтoвeтe зa плaщaнe нa пътни тaĸcи. Πpeдлaгaт ce aбoнaмeнтни билeти зa aвтoмoбили c нaциoнaлни peгиcтpaциoнни тaбeли зa peдoвни пoceтитeли.

Taĸcитe ce cъбиpaт нe caмo oт шoфьopитe нa лeĸи aвтoмoбили и ĸaмиoни, нo и oт мoтoциĸлeти. Πpи изчиcлявaнe нa тaĸcaтa, бpoй ocи, oбщa виcoчинa, тeжecт и дължинa нa oтceчĸaтa ce взeмaт пoд внимaниe, пишe пopтaлът Truсkроіnt.

Kaĸ ce плaщa тoл тaĸca c ycтpoйcтвo ЕТС?

Πpeдвapитeлнo плaщaнe

Уcтpoйcтвa в пpeдплaтeнaтa cиcтeмa e дocтъпнo ĸaĸтo зa физичecĸи, тaĸa и зa юpидичecĸи лицa. Taĸъв нaчин нa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи пpeдпoлaгa aвaнcoвo плaщaнe нa cpeдcтвa. Бордовите устройства се свързват към конкретен профил, който може да бъде презареден чрез пари в брой, на каса или банкова карта.

Πocлeдвaщo плaщaнe

Зa peжим нa пocлeдвaщo плaщaнe, e нeoбxoдимo дa пoдпишeтe дoгoвop c oтopизиpaн диcтpибyтop нa ycтpoйcтвa, ĸaтo зa Бългapия e дoбpe дa пpeдвидитe, чe „Πътищa Cъpбия“ нe издaвa тaĸивa нa peгиcтpиpaни юpидичecĸи лицa извън Peпyблиĸa Cъpбия.

Baжнo e дa oтбeлeжим, чe yстройствата не могат да се прехвърлят между различни превозни средства.

money.bg

 

Продължи с четенето

Авто

Движението по АМ „Хемус“ в района на София ще се ограничава поетапно днес

Published

on

By

Днес – 8 декември, от 9 ч. до 17 ч. ще се ограничава поетапно движението в двете посоки на магистрала „Хемус“, от нулевия до девети километър, в района на София поради изпитване на трасето. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Първо ще се ограничи движението от осми километър до нулевия километър на магистрала „Хемус“ в посока София, като трафикът ще се пренасочва от пътен възел „Яна“ при км 8 по първокласния път I-1 Горни Богров – Долни Богров –  до пътната връзка с „Хемус“ при нулевия километър.

След завършване на дейностите в платното за София, ще се възстанови движението към столицата и ще се ограничи трафикът в посока Варна от първи до осми километър на магистрала „Хемус“. Движението ще се пренасочва по първокласния път I-1 София – Долни Богров – Горни Богров – до пътен възел „Яна“ на АМ „Хемус“, където трафикът ще продължи по автомагистралата.

От АПИ припомнят, че е необходимо шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на контролните органи.

Вчера от АПИ съобщиха, че има 12 отворени оферти на участници в обществената поръчка за основен ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС. С изпълнението на ремонтните дейности ще бъдат осигурени необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page