Connect with us

Интересно

Откриха златна погребална маска на 3 000 години в Китай

Публикувано преди

на

Златна погребална маска, за която се смята, че е на повече от 3 000 години, е намерена в древна гробница на благородник в град Джънджоу (Zhengzhou) в Централен Китай. Китайските археолози съобщават за откритието на 16 септември в Пекин.

Това е един от най-старите златни предмети, намирани някога в Централен Китай. Обикновено съкровищата от този период са изработени от бронз и нефрит, което повдига въпроси за възможни връзки с други ранни китайски държави, където златото е било по-често срещано.

Златната маска е дълга 18,3 см, широка 14,5 см и тежи около 1,4 унции (40 грама) – тези размери са достатъчни да се покрие цялото лице на възрастен човек, казва Хуанг Фученг, изследовател в Общинския институт за културно наследство и археология на Джънджоу.

Гу Ванфа, директорът на Института, казва, че златната маска може да символизира „нетленното златно тяло“ на починалия и вероятно предназначението ѝ е да запази непокътнат неговия дух.

Гробницата на новооткрития благородник датира от династията Шан (Shang dynasty). Това е първата китайска династия, за която има едновременно археологически находки и писмени сведения. Династията Шан управлявала в долината на Жълтата река от около 1600 г. пр.н.е. до 1046 пр.н.е.

Гробницата, която обхваща площ над 10 000 кв. м, съдържа повече от 200 артефакта, включително богато украсени предмети от бронз и нефрит, като ками, брадви, съдове за вино, лули, чаши, плочи и др.

Древно злато

Новооткритата гробница в Джънджоу е значима находка за изследване на погребалните обичаи на династията Шан – тя може да даде нова представа за произхода на китайската цивилизация, казва Чен Лушенг, заместник-директор на Националния музей на Китай.

Златната погребална маска от Джънджоу в провинция Хенан е по-стара от златната погребална маска, открита миналата година в руините на Сансиндуй (Sanxingdui) – археологически обект в югозападната китайска провинция Съчуан, за който се предполага, че е част от кралство Шу.

Кралството Шу от югозападната част на Китай традиционно се датира по-късно от династията Шан в Централен Китай. Но е възможно е двете държави да са съществували по едно и също време.

Маската от Сансиндуй има детайлни черти на лицето, но археолозите казват, че е била прикрепена към дървен стълб или човешка фигура, а не е била поставена на мъртво тяло. Такива маски и други златни артефакти са сравнително често срещани в руините на Сансиндуй, но са рядкост в обектите от династията Шан.

Въпреки това, не е ясно дали по-младата маска от Сансиндуй и новооткритата маска от Джънджоу имат някаква връзка. Учените казват, че се нуждаят от повече археологически открития, за да потвърдят връзка между тях.

Ранен Китай

Рулианг Лию, куратор на сбирката от Ранен Китай в Британския музей, който не е част от новото откритие, казва пред Live Science, че обредността в Китай от бронзовата епоха е доминирана от ритуални съдове от бронз и нефрит – традиция, установена по време на династията Шан, когато е съществувала развита индустрия за производство на такива предмети.

Златото и среброто обаче са били свързани със скотовъдните култури на степите, като тези в Централна Азия, Северозападен Китай и Монголия, каза още той.

„Откриването на златната маска в такъв ранен и важен контекст в Джънджоу повдига много интригуващи въпроси“, каза Лию. „Откъде идва необработеното злато и защо обитателят на гробницата е избрал да бъде погребан със злато, докато други благородници са избирали бронз и нефрит?“

Една от възможностите е, че златото е намерено в сравнително малки количества в Panlongcheng – археологически обект, свързан с династията Шан и доставящо мед и калай (намира се близо до съвременния град Ухан). Вероятно това злато е било обработено от местни занаятчии, посредством техники, използвани за други метали, казва Лию.

Друга възможност обаче, е, златото да е донесено от по-далеч като екзотичен метал, което може да означава, че през периода Шан е съществувала търговска мрежа между долината на Жълтата река и регионите, произвеждащи злато, като долината на река Яндзъ на юг, смята той .

Лию отбеляза също, че много малко археологически обекти от династията Шан са

разкрити близо до Джънджоу, тъй като по-голямата част от древния град се намира под голям съвременен град.

Но той е сигурен, “че в бъдеще ще излязат наяве още находки.“

nationalgeographic.bg

Продължи с четенето

Интересно

На 14 юли стартира „Диви и щастливи“ – първото по рода си романтично онлайн риалити предаване

Published

on

“Диви и Красиви” е първо по рода си романтично онлайн риалити предаване в България, в което 14 напълно непознати мъже и жени ще преминат през буря от емоции и куп вълнуващи предизвикателства, за да открият цената на истинската любов.

За разлика от стандартните предавания в българския ефир, зрителите на “Диви и Красиви” могат да очакват изключителна динамика, професионална кинематография, интригуващо съдържание. Първото излъчване ще бъде на 14ти юли 2024 от 18ч, като седмично ще се излъчват по два епизода.
“Диви и Красиви” е изцяло авторска концепция, създадена от Михаил Недков и Неделчо Богданов.

Вижте трейлъра и се абонирайте за Ютуб канала на “Диви и Красиви”, за да не пропускате нито един епизод.

 

 

Продължи с четенето

Интересно

Ватикана ще изгражда соларен парк за своите енергийни нужди

Published

on

Папа Франциск разпореди изграждането на фотоволтаична централна, която да покрива енергийните нужди на Ватикана, предаде Ройтерс. Ватиканът е най-малката държава в света с площ от едва 0,44 кв. км.

87-годишният понтифик нареди чрез личен папски указ централата да бъде изградена извън стените на Ватикана, в северозападните покрайнини на Рим.

Районът принадлежи на Ватикана и в него вече се помещава радиопредавателен център на Радио Ватикана, който също ще се захранва от новия соларен парк. В папския указ не се уточнява колко голяма ще бъде този парк и кога ще бъде готов.

„Трябва да преминем към устойчив модел на развитие, който намалява парниковите емисии в атмосферата, като се стреми към климатична неутралност“, казва Франциск в указа.

Франциск отправи предупреждение за опасностите и предизвикателствата, свързани с изменението на климата, както и за необходимостта от намаляване на използването на изкопаеми горива в своята забележителна енциклика „Laudato Si“ от 2015 г. В нея той предупреди, че планетата „започва все повече да прилича на огромна купчина боклук“.

Папата възложи задачата за изграждането на соларния парк на кардинала, който изпълнява функциите на управител на Ватикана, и на ръководителя на Администрацията за управление на имуществото на Светия престол. Това е службата, която управлява имуществото на Ватикана и обикновено се описва като нейната централна банка.

БТА

Продължи с четенето

Интересно

Ето за какво да внимавате при почивката на плажа

Published

on

Търговците да бъдат коректни, а почиващите да четат внимателно условията за ползването на туристическите услуги. За това призова Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ пред радио „Фокус“.

„В началото на новия летен сезон станах свидетел на ситуация, в която туристи се възмущаваха, че са им таксували шалтета и масичка към наетите от тях два шезлонга и чадър, като твърдяха, че не е имало предварителна информация за това. Нашата проверка на информационната табела за платената зона показа, че цени за наем на масичка и шалтета все пак има, но те са със значително по-дребен шрифт и в далеч по-невзрачен цвят в сравнение с тези за основните атрибути – шезлонг и чадър. Това е некоректно от страна на търговеца и може да въведе в заблуждение потребителя, както и се е случило с тези хора“, разказа Руменова. Тя добави, че това е нелоялна търговска практика и за нея трябва да сезират контролния орган – Комисия за защита на потребителите, както и Министерството на туризма.

Във връзка със случая експертът припомни, че ценоразписите за предоставяните на плажа и където и да било другаде услуги, менютата в заведенията и т.н., трябва задължително да са и на български език и в български лева. Те трябва да са ясно и четливо изписани и да не въвеждат в заблуждение чрез игра с шрифтове, цветове и пр. Освен това, ако търговецът не е посочил цена за дадена услуга, то потребителят не следва да дължи нищо.

Габриела Руменова препоръча още преди да резервираме място за настаняване, след като вече сме прегледали няколко оферти, да се върнем и да прочетем отново в детайли тази, на която сме се спрели, преди да я капарираме. Така ще се уверим, че не сме се заблудили за нещо. Добре е също така преди това да се свържем с обекта и да се поинтересуваме на рецепция за важните за нас неща, тъй като от наша гледна точка те може да се решаващи да се спрем на именно тази оферта, а за хотелиера да са второстепенни или съвсем незначителни.

Тя даде пример с чадъри към all inclusive-a на хотел, които се оказват на последна линия. А също и с история на майка с малки деца с резервация на стая, за която се е знаело, че няма изглед към морето, но не е било известно, че прозорците гледат към гробищата. Руменова обърна внимание и на това да се внимава с амбулантните търговци на храна и плажни принадлежности, както и задължително да се изисква касов бон.

expert.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page