Connect with us

Интересно

Откриха златна погребална маска на 3 000 години в Китай

Публикувано преди

на

Златна погребална маска, за която се смята, че е на повече от 3 000 години, е намерена в древна гробница на благородник в град Джънджоу (Zhengzhou) в Централен Китай. Китайските археолози съобщават за откритието на 16 септември в Пекин.

Това е един от най-старите златни предмети, намирани някога в Централен Китай. Обикновено съкровищата от този период са изработени от бронз и нефрит, което повдига въпроси за възможни връзки с други ранни китайски държави, където златото е било по-често срещано.

Златната маска е дълга 18,3 см, широка 14,5 см и тежи около 1,4 унции (40 грама) – тези размери са достатъчни да се покрие цялото лице на възрастен човек, казва Хуанг Фученг, изследовател в Общинския институт за културно наследство и археология на Джънджоу.

Гу Ванфа, директорът на Института, казва, че златната маска може да символизира „нетленното златно тяло“ на починалия и вероятно предназначението ѝ е да запази непокътнат неговия дух.

Гробницата на новооткрития благородник датира от династията Шан (Shang dynasty). Това е първата китайска династия, за която има едновременно археологически находки и писмени сведения. Династията Шан управлявала в долината на Жълтата река от около 1600 г. пр.н.е. до 1046 пр.н.е.

Гробницата, която обхваща площ над 10 000 кв. м, съдържа повече от 200 артефакта, включително богато украсени предмети от бронз и нефрит, като ками, брадви, съдове за вино, лули, чаши, плочи и др.

Древно злато

Новооткритата гробница в Джънджоу е значима находка за изследване на погребалните обичаи на династията Шан – тя може да даде нова представа за произхода на китайската цивилизация, казва Чен Лушенг, заместник-директор на Националния музей на Китай.

Златната погребална маска от Джънджоу в провинция Хенан е по-стара от златната погребална маска, открита миналата година в руините на Сансиндуй (Sanxingdui) – археологически обект в югозападната китайска провинция Съчуан, за който се предполага, че е част от кралство Шу.

Кралството Шу от югозападната част на Китай традиционно се датира по-късно от династията Шан в Централен Китай. Но е възможно е двете държави да са съществували по едно и също време.

Маската от Сансиндуй има детайлни черти на лицето, но археолозите казват, че е била прикрепена към дървен стълб или човешка фигура, а не е била поставена на мъртво тяло. Такива маски и други златни артефакти са сравнително често срещани в руините на Сансиндуй, но са рядкост в обектите от династията Шан.

Въпреки това, не е ясно дали по-младата маска от Сансиндуй и новооткритата маска от Джънджоу имат някаква връзка. Учените казват, че се нуждаят от повече археологически открития, за да потвърдят връзка между тях.

Ранен Китай

Рулианг Лию, куратор на сбирката от Ранен Китай в Британския музей, който не е част от новото откритие, казва пред Live Science, че обредността в Китай от бронзовата епоха е доминирана от ритуални съдове от бронз и нефрит – традиция, установена по време на династията Шан, когато е съществувала развита индустрия за производство на такива предмети.

Златото и среброто обаче са били свързани със скотовъдните култури на степите, като тези в Централна Азия, Северозападен Китай и Монголия, каза още той.

„Откриването на златната маска в такъв ранен и важен контекст в Джънджоу повдига много интригуващи въпроси“, каза Лию. „Откъде идва необработеното злато и защо обитателят на гробницата е избрал да бъде погребан със злато, докато други благородници са избирали бронз и нефрит?“

Една от възможностите е, че златото е намерено в сравнително малки количества в Panlongcheng – археологически обект, свързан с династията Шан и доставящо мед и калай (намира се близо до съвременния град Ухан). Вероятно това злато е било обработено от местни занаятчии, посредством техники, използвани за други метали, казва Лию.

Друга възможност обаче, е, златото да е донесено от по-далеч като екзотичен метал, което може да означава, че през периода Шан е съществувала търговска мрежа между долината на Жълтата река и регионите, произвеждащи злато, като долината на река Яндзъ на юг, смята той .

Лию отбеляза също, че много малко археологически обекти от династията Шан са

разкрити близо до Джънджоу, тъй като по-голямата част от древния град се намира под голям съвременен град.

Но той е сигурен, “че в бъдеще ще излязат наяве още находки.“

nationalgeographic.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page