Connect with us

Интересно

Открит е естествено срещащ се метаболит, който превръща „лошите“ мазнини в „добри“ мазнини

Публикувано преди

на

Учените откриха метаболит, който превръща белите мастни клетки („лоши“ мазнини) в кафяви мастни клетки („добри“ мазнини). Това откритие предлага потенциален път за лечение на метаболитни състояния като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Метаболизмът описва химическите промени в тялото, които създават необходимите съставки за растеж и цялостно здраве. Метаболитите са веществата, създадени и използвани по време на тези метаболитни процеси – или, както показва ново откритие на Изследователският институт „Скрипс“ и неговия отдел за разработване на лекарства, Calibr, те също могат да бъдат мощни молекули за лечение на тежки заболявания.

Изследователите са използвали авангардни технологии за откриване на лекарства, за да открият метаболит, който превръща белите мастни клетки („лоши“ мазнини) в кафяви мастни клетки („добри“ мазнини). Това откритие предлага потенциален начин за справяне със затлъстяването, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и други метаболитни състояния.

Проучването беше публикувано наскоро в списание Metabolites.

„Причината много видове молекули да не излизат на пазара е поради токсичността“, обяснява съавторът д-р Гари Сиуздак (Gary Siuzdak). „С нашата технология можем да извлечем ендогенни метаболити – тоест тези, които тялото произвежда само – които могат да имат същото въздействие като лекарство с по-малко странични ефекти. Потенциалът на този подход се доказва дори от неотдавнашното одобрение на FDA за Relyvrio, комбинация от два ендогенни метаболита за лечение на амиотрофична латерална склероза (ALS).“

Метаболитните заболявания често се причиняват от дисбаланс в енергийната хомеостаза – с други думи, когато тялото приема повече енергия, отколкото изразходва. Ето защо определени терапевтични подходи са съсредоточени около превръщането на белите мастни клетки (известни като адипоцити) в кафяви мастни клетки. Белите адипоцити съхраняват излишната енергия и в крайна сметка могат да доведат до метаболитни заболявания като затлъстяване, докато кафявите адипоцити разтварят тази съхранена енергия в топлина – в крайна сметка увеличавайки енергийния разход на тялото и помагайки за връщането му в баланс.

Зафирлукаст (Zafirlukast) индуцира производството на кафява адипоцитна тъкан. За преадипоцитите, третирани със зафирлукаст (дясно изображение), кафявите адипоцити (показани в червено) са много по-разпространени от преадипоцитите, отгледани с DMSO контрола (ляво изображение). Кредит: Scripps Research and Calibr

За да открият терапия, която може да стимулира производството на кафяви адипоцити, изследователите са търсили в колекцията ReFRAME на Calibr за повторно използване на лекарства – библиотека от 14 000 известни лекарствени съединения, които са одобрени от FDA за други заболявания или са били широко тествани за безопасност при хора. Използвайки скрининг с висока пропускателна способност – автоматизиран метод за откриване на лекарства за търсене в големи масиви от информация – учените сканираха ReFRAME за лекарство с тези специфични възможности.

Ето как те откриват зафирлукаст, одобрено от FDA лекарство, използвано за лечение на астма. Чрез набор от експерименти с клетъчни култури те откриват, че зафирлукаст може да превърне адипоцитните прекурсорни клетки (известни като преадипоцити) в предимно кафяви адипоцити, както и да превърне белите адипоцити в кафяви адипоцити.

Въпреки че е обнадеждаващо откритие, зафирлукаст е токсичен, когато се прилага в по-високи дози, и не е напълно ясно как зафирлукаст преобразува мастните клетки. Това е моментът, когато изследователите си партнират с д-р Гари Сиуздак и неговия екип от експерти по метаболитите.

„Трябваше да използваме допълнителни инструменти, за да разградим химикалите в механизма на зафирлукаст“, ​​разказва д-р Кристен Джонсън (Kristen Johnson), съавтор на статията и директор в Translational Drug Discovery Research в Calibr. „Погледнато по друг начин, можем ли да намерим метаболит, който осигурява същия функционален ефект като зафирлукаст, но без страничните ефекти?“


Скринингът на метаболомична активност, иницииран от лекарства (DIAM) използва технологии като течна хроматография и масспектрометрия за обединяване на хиляди молекули и идентифициране на специфични метаболити. В този случай изследователите първо редуцират 30 000 метаболитни характеристики до само 17 метаболита и след това откриват миристоилглицин – активен ендогенен метаболит, който успява да превърне белите мастни клетки в кафяви мастни клетки, подобно на лекарството зафирлукаст. Кредит: Scripps Research and Calibr

Д-р Гари Сиуздак и неговият екип разработиха нов набор от експерименти, известни като скрининг на метаболомична активност, инициирана от лекарства (DIAM), за да отговорят на въпроса на Джонсън. DIAM използва технологии като течна хроматография (инструмент, който разделя компонентите в смес) и масспектрометрия (аналитична техника, която разделя частиците по маса и заряд), за да обедини хиляди молекули и да идентифицира специфични метаболити. В този случай изследователите са търсили в мастната тъкан метаболити, които биха могли да доведат до производство на кафяви адипоцитни клетки.

След редуциране на 30 000 метаболитни характеристики до само 17 метаболита, те откриват миристоилглицин – ендогенен метаболит, който подтиква създаването на кафяви адипоцити, без да уврежда клетката. От хилядите метаболитни характеристики, измерени в анализа, само миристоилглицин има тази специална характеристика, дори сред почти идентични по структура метаболити.

„Идентифицирането на миристоилглицин сред хилядите други молекули говори за силата на подхода на Сиуздак и тези технологии“, добавя Джонсън. „Нашите открития илюстрират какво се случва, когато екип по аналитична химия и група за откриване на лекарства работят в тясно сътрудничество помежду си.“

Справка: “Drug-Initiated Activity Metabolomics Identifies Myristoylglycine as a Potent Endogenous Metabolite for Human Brown Fat Differentiation” by Carlos Guijas, Andrew To, J. Rafael Montenegro-Burke, Xavier Domingo-Almenara, Zaida Alipio-Gloria, Bernard P. Kok, Enrique Saez, Nicole H. Alvarez, Kristen A. Johnson and Gary Siuzdak, 16 August 2022, Metabolites.
DOI: 10.3390/metabo12080749

Източник: Naturally Occurring Metabolite Identified That Converts “Bad” Fat to “Good” Fat
Scripps Research Institute

nauka.offnews.bg

Продължи с четенето

Интересно

Ето за какво да внимавате при почивката на плажа

Published

on

Търговците да бъдат коректни, а почиващите да четат внимателно условията за ползването на туристическите услуги. За това призова Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ пред радио „Фокус“.

„В началото на новия летен сезон станах свидетел на ситуация, в която туристи се възмущаваха, че са им таксували шалтета и масичка към наетите от тях два шезлонга и чадър, като твърдяха, че не е имало предварителна информация за това. Нашата проверка на информационната табела за платената зона показа, че цени за наем на масичка и шалтета все пак има, но те са със значително по-дребен шрифт и в далеч по-невзрачен цвят в сравнение с тези за основните атрибути – шезлонг и чадър. Това е некоректно от страна на търговеца и може да въведе в заблуждение потребителя, както и се е случило с тези хора“, разказа Руменова. Тя добави, че това е нелоялна търговска практика и за нея трябва да сезират контролния орган – Комисия за защита на потребителите, както и Министерството на туризма.

Във връзка със случая експертът припомни, че ценоразписите за предоставяните на плажа и където и да било другаде услуги, менютата в заведенията и т.н., трябва задължително да са и на български език и в български лева. Те трябва да са ясно и четливо изписани и да не въвеждат в заблуждение чрез игра с шрифтове, цветове и пр. Освен това, ако търговецът не е посочил цена за дадена услуга, то потребителят не следва да дължи нищо.

Габриела Руменова препоръча още преди да резервираме място за настаняване, след като вече сме прегледали няколко оферти, да се върнем и да прочетем отново в детайли тази, на която сме се спрели, преди да я капарираме. Така ще се уверим, че не сме се заблудили за нещо. Добре е също така преди това да се свържем с обекта и да се поинтересуваме на рецепция за важните за нас неща, тъй като от наша гледна точка те може да се решаващи да се спрем на именно тази оферта, а за хотелиера да са второстепенни или съвсем незначителни.

Тя даде пример с чадъри към all inclusive-a на хотел, които се оказват на последна линия. А също и с история на майка с малки деца с резервация на стая, за която се е знаело, че няма изглед към морето, но не е било известно, че прозорците гледат към гробищата. Руменова обърна внимание и на това да се внимава с амбулантните търговци на храна и плажни принадлежности, както и задължително да се изисква касов бон.

expert.bg

Продължи с четенето

Интересно

Български град се класира в Топ 10 на най-достъпните плажни дестинации за живот по света

Published

on

Мнозина мечтаят да се събудят от успокояващия звук на разбиващите се вълни, но с инфлацията и цените на недвижимите имоти, които повишават разходите за живот, малцина могат да си позволят да се преместят в крайбрежен град. Това обаче не означава, че трябва да изоставите фантазията си, тъй като много плажни общности по целия свят предлагат достъпни жилища и живот на добра стойност.

И докато разходите за живот до голяма степен зависят от вашите навици за харчене, плажните градове, които екпът на Travel & Leisure, гарантират, че бюджетът ви ще ви позволи да не жертвате малките удоволствия като хранене навън, наслаждаване на културни дейности и събития и възползване от всичко, което дестинацията може да предложи.

Независимо дали планирате пенсионирането си, или искате да опитате живота на дигиталните номади, ето 10 бюджетни места по целия свят – както малки, така и големи, където сърфът, пясъкът и слънцето са 365 дни на годината.

За съставянето на този списък от T+L са се консултирали с експерти по живот в чужбина от International Living. Взети са предвид и множество доклади за разходите за живот в градовете по света.

1. Джорджтаун, Пенанг, Малайзия 

Столицата на Пенанг – остров край западното крайбрежие на Малайзия, е оживен град, известен със своите исторически забележителности и колониална архитектура, които бяха признати от ЮНЕСКО и включени в списъка на организацията за обекти на световното наследство през 2008 г. Градът е известен и със своите улично изкуство, оживен нощен живот и разнообразно население, отразено в еклектичната сцена за хранене, която съчетава малайски, китайски и индийски влияния.

Според данни на International Living една двойка може да живее в града с месечен бюджет от 1 760 долара, докато 2 500 долара ще ви осигурят място в луксозна многоетажна сграда с изглед към океана и курортни удобства.

2. Валенсия, Испания 

Известна като родното място на паелята, Валенсия предлага фантастична кулинарна сцена, поразителна архитектура и достъпен живот, което редовно ѝ дава място в класациите на най-добрите плажни дестинации за живот в Европа.

Градът има няколко плажа със златен пясък и е на кратък полет от Балеарските острови Майорка, Ибиса и Менорка (или 5 до 7 часа пътуване с ферибот).

Двойка, която наема апартамент с две спални в центъра на Валенсия, може да живее комфортно с месечен бюджет от 2635 долара, според International Living.

3. Масатлан, Мексико 

Миналата година тази недооценена плажна дестинация се класира сред най-достъпните общности в Мексико за експати. GoBankingRates изчисли, че човек се нуждае от по-малко от 1300 долара на месец, за да живее комфортно, като тази цифра включва наема. Компанията също отбелязва, че апартамент с една спалня в центъра на града струва около 620 долара на месец.

Населеното място, което вече има значителна общност от емигранти, е дом на красива историческа местност, над 16 км плажове (включително няколко на трите острова край бреговете му) и много музикални събития през цялата година.

4. Кангу, Бали, Индонезия 

Перфектните плажове на Бали и спокойният начин на живот са привлекли много чужденци, но ако търсите една от най-достъпните дестинации на острова, помислете за Кангу. Това все по-популярно село на южния бряг на Бали е близо до някои от най-важните храмове на острова, плюс това е заобиколено от живописни оризища и бананови плантации.

Можете да очаквате да харчите под 1500 долара на месец тук, от които 800 долара отиват за наемане на вила с две спални, според International Living.

5. Хуа Хин, Тайланд 

Бивше рибарско селище, Хуа Хин  сега е предпочитано крайбрежно място за бягство както за местните жители, така и за посетителите, благодарение на своите красиви плажове, голф игрища, ресторанти с морска храна, оживен нощен пазар и храмове. И докато дестинацията има много градски удобства, ако ви липсва оживлението на големия град, Банкок е на около 3 часа с кола и е лесен за посещение за един уикенд.

International Living посочва, че двойките в Хуа Хин могат да живеят комфортно с месечен бюджет от 2000 долара, който покрива хранене навън няколко пъти седмично, хранителни стоки, развлечения и наемане на имот с 1 или 2 спални.

6. Варна, България 

Разположена на българското черноморско крайбрежие, северно от Гърция и Турция, Варна  е средно голям град, предлагащ достъп до живописни плажове, музеи, аквариум, оживена градина, много курорти и международно летище. Регионът е перспективна луксозна дестинация на Балканския полуостров, с присъствие на световни хотелиерски марки като Meliá. Nobu наскоро обяви плановете си да отвори имот в района. А голф ентусиастите могат да практикуват на едно от най-живописните игрища в региона на Thracian Cliffs, с изглед към Черно море.

По местни данни обзаведен тристаен апартамент във Варна  струва около 655 долара на месец и горе-долу толкова за други разходи. България, като цяло, беше обявена за едно от най-добрите места за инвестиране в недвижимите имоти  от Sothebys през 2023 г., припомнят от T+L.

7. Лагос, Португалия 

Регионът Алгарве в Португалия е магнит за експати, благодарение на своите окъпани от слънце плажове, вкусна кухня и много очарователни села и малки градове. Лагос, по-специално, е популярен избор, тъй като комбинира градски удобства със спокойния начин на живот на курортен град, включително оживен нощен живот, отлично пазаруване и яхтено пристанище.

Експертите на International Living изчисляват, че една двойка ще се нуждае от месечен бюджет от около 2080 долара, включително наема.

8. Тулон, Франция 

Този град по протежение на Средиземно море може да не е толкова известен като Марсилия или Ница, което го прави привлекателен като начална база. Като врата към Прованс, Тулон е идеална дестинация за вкусна храна от региона и за любуване на зашеметяващата природа. Жителите се радват на изобилие от слънце през цялата година, красива историческа архитектура, изобилие от кафенета и ресторанти и процъфтяваща художествена сцена. С няколко плажа в и около града, никога не сте твърде далеч от пясъчна ивица.

Capital.fr съобщава, че средният наем за апартамент с една спалня в Тулон е 16 долара на кв. метър (или около 600 долара на месец), плюс около 150 долара за електричество и отопление.

9. Азорски острови, Португалия 

Азорските острови са много по-спокойна, по-малко пренаселена и по-достъпна алтернатива на континенталната част на Португалия. Деветте острова, съставляващи архипелага, се гордеят с драматични пейзажи с вулкани, лагуни, термални извори и малки градове, където животът тече с по-бавно темпо.

Въпреки че някои стоки може да струват повече, защото са вносни, животът на Азорските острови обикновено е по-евтин, отколкото на континента – около 1500 долара на месец. В столицата Понта Делгада на остров Сао Мигел месечните разходи са около 1200 долара, ако сте сам, и 2850 долара за 4-членно семейство, според Expatistan.com.

10. Пуерто Морелос, Мексико 

Ривиера Мая е оживена дестинация за ваканция и втори дом, където жилищата не са съвсем евтини в наши дни, но ако търсите достъпна алтернатива в района, малкото рибарско селище Пуерто Морелос, разположено между Плая дел Кармен и Канкун е най-добрият ви залог.

За разлика от по-известните си съседи, тази карибска общност е по-спокойна, предлагайки много възможности да останете активни. Същевременно благодарение на близостта си до Канкун (градът е на около 1 час път с кола), жителите имат достъп до качествено здравеопазване и други градски удобства.

International Living отбелязва, че една двойка може да живее тук с 1700 долара на месец, от които наемът е от 500 до 700 долара, в зависимост от апартамента.

Източник: Travel & Leisure

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page