Connect with us

Варна

Откриват изложбата “Summertime” в Градската художествена галерия във Варна

Публикувано преди

на

Под мотото “Summertime” Градската художествена галерия – Варна, открива на 19 август изложба на петима доказани професионални художници. Живопис, рисунки, фотографии и обекти показват Албена Коева, Георги Йорданов, Петко Петков – Ломски, Сашо Анастасов и Стефка Георгиева.
В изложбата живеят белотата, цветът, свободният артистичен жест, съвременното изразяване. Диша се леко и приятно, а духовните сетива поемат някакво радостно естетическо умиротворение. Почти като във великата песен на Джордж Гершуин “Summertime”, музиката е прибавена в изложбата чрез участието на изявения музикант, пианист и композитор Вихрен Урумов, който ще има изпълнения (заедно с млади певци) на откриването на събитието.

Това, което събира петимата художници и музиканта в престижното пространство на Варненската галерия, е щастливият факт, че всички те са успели да преодолеят главозамайващата конкуренция на многото кандидати и да станат бенефициенти по програмата „Творчески стипендии“ на Националния фонд “Култура”.


Изложбата и музикалната презентация към нея е събитието, с което те ще се представят и отчетат пред НФК – с висока, сериозна култура и с благодарност за подкрепата.

“Това е един калейдоскоп от различни фрагменти на художниците, които някак се разпиляват в пространството. Това е една много сериозна изложба, но тя има и едни конкретен повод- петимата художници успяха да се справят с една много тежка конкуренция на много кандидати в Националния фонд “Култура“ и станаха стипендианти, т.е. ще получат едни творчески стипендии. Затова са обединени и тези пет художника. Тяхното желание беше чрез събитието да се представят пред Фонда“, обясни в “Преди всички“ изкуствоведът и куратор на изложбата Румен Серафимов.

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

БНР

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page