Connect with us

България

Опитва ли „Лукойл“ да продаде активите си в България и ЕС?

Публикувано преди

на

Руският петролен гигант „Лукойл“ вероятно търси начин да се отърве от активите си в целия Европейски съюз, включително и тези в България, най-големият от които е рафинерията в Бургас. Това съобщи днес енергийният експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев в своя фейсбук профил.

Пред Клуб Z, той уточни, че информацията е потвърдена от източник от управляващите, но запази неговото име анонимно. Според Василев „Лукойл“ има такъв план още отпреди 4-5 години, но в един момент той е бил замразен. Сега, когато Руската федерация е под изключително тежки санкции, а Европа се опитва бавно да се отдалечи от използването на руски петрол, тези намерения отново са активирани.

„След санкциите срещу „Лукойл“ и проблемите с достъпа до пазарно финансиране на операциите е неизбежно „Лукойл“ да потърси екзит от собственост в рафинерията в Бургас и изобщо от активите и в ЕС. Още отпреди 6 години започна да опипва пазара“, написа днес Василев.

Припомняме, че България бе една от страните, които получиха дерогация от ембаргото над използването на руски петрол за период до края на 2024 година. Причината – твърдението, че бургаската рафинерия не може да работи с друг вид нефт от чисто технологична гледна точка.

На практика рафинерията в Бургас е най-голямата в Югоизточна Европа и най-голямото предприятие изобщи в България. Тя се притежава от компанията-майка в Русия „Лукойл“, макар горивото – чисто счетоводно – да минава през швейцарското дружество „Литаско“. В момента това позволява на рафинерията да продава на цени на международните в България, макар „Литаско“ да купува руския петрол с огромна отстъпка. Дружеството просто го препродава обратно на българското поделение на високите цени. Така разликата остава в компанията-майка.

Ако „Лукойл“ наистина опитва да продава, не е ясно как това може да стане през санкциите на ЕС. Според Василев е нужно задължително съгласие от санкциониращия орган – МС. Подобен казус имаше с активите на „Газпром“ и немското правителство.

clubz.bg

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page