Олиото поскъпва двойно по пътя от склада до хранителния магазин

0
94

Олиото, чиито цени ни шокираха през пролетта, поскъпва двойно, докато стигне от склада до магазина. На едро то струва най-малко около 2 лева за литър, а търговците на дребно го предлагат за поне 4 лева.

Евтин внос от Румъния, Сърбия и Украйна сваля цените на готварската мазнина у нас. Големите магазини са купили олио от северната ни съседка и го продават между 5 и 5,50 лв. Българското олио струва най-малко 5,60 лв., а в някои магазини достига 6 лв. Разликата в цените е логична, защото Румъния е един от най-големите производители на слънчоглед в Европа, а също и голям производител на олио. Мазнината за готвене се внася още от Сърбия и Украйна. Вносът на украинско олио обикновено минава първо през Франция и Германия, откъдето го изкупуват български търговци.

Най-евтините цени на едро са между 70 и 92 евроцента (между 1,37 лв и 1,80 лв.) за бутилка без ДДС, като транспортът се плаща отделно. Някои търговци предпочитат да внасят олиото директно от Украйна и го продават в България по 89 евроцента (1,74 лв.) за литър.

Минималното количество, за да се възползвате от ниски цени, е 22 500 литра за общо 32 400 евро (над 63 000 лева). Това прави по 70 евроцента (1,37 лв.) на литър без ДДС. Като се обърне в лева, добавят се данъци и транспортни разходи, бутилка олио влиза в складовете на българските търговци за около минимум 2 лв. В магазините клиентите го купуват за 4-5 лв. Българското олио е с поне 50 стотинки по-скъпо. Директно от производители на дребно може да се купи и за 4,90 лв. литъра. Условието е да вземете 10 литра наведнъж, което ще ви струва общо 49 лв. Според последните данни само за година олиото на едро в България е поскъпнало с около 1 лев.

expert.bg

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page