Connect with us

Политика

Одитен доклад на DG SANTE потвърди наблюденията на „Продължаваме промяната“ за контрола на ГКПП „Капитан Андреево“

Публикувано преди

на

Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните» към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП «Капитан Андреево».

Заключенията на одитора потвърждават данните от разкритията на правителството на Промяната, установени в края на май 2022 г.

 

Фрапиращи разлики между количествата на растителни продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, отчетоха Министерството на земеделието и БАБХ в началото на юли. Несъответствията бяха установени при задълбочен анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система TRACES на ЕС. Държавата възстанови пестицидния контрол на границата на 20 май 2022 година, като през предходния десетгодишен период той е бил в ръцете на частен монополист, а всички помещения – отдадени под наем на една и съща фирма. Частната дейност на границата е свързана с Размиг Чакърян – Ами, а медийни разследвания установяват връзки и с Христофорос Аманатидис – Таки.

 

«Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, установени по време на одита, българските власти не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС е приложено правилно по отношение на официалния контрол върху стоките, които влизат в ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. Държавата не може да даде гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС“, потвърждава докладът на DG SANTE.

 

Въпреки разкритията на правителството на ПП за злоупотребите на граничния пункт, «Евролаб 2011» отказа да освободи помещенията веднага. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ и директорът на БАБХ, назначен от ПП – проф. Христо Даскалов, нееднократно сигнализираха, че частната фирма взаимодейства с дългогодишни служители на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за функциониране на организирана престъпна група – чрез саботажи, укриване на информация и заплахи. В доклада на DG SANTE се маркират и опити за подвеждане на одиторите от страна на определени държавни чиновници от БАБХ. Служителите на частната фирма за последно бяха отстранени от границата на 7 август 2022 г. с помощта на жандармерия – заради поредни опити за саботаж на дейността на пунка. Въпреки това адвокатите на «Евролаб 2011» продължават опитите да върнат фирмата на границата чрез юридически хватки, с цел да се стопира реформата, подета от ПП. Прави впечатление, че същите адвокати са обвързани със структурите на ГЕРБ – Хасково.

 

В доклада на DG SANTE се казва още: «Както вътрешният одит на БАБХ, извършен през 2019 г., така и одитът на DG SANTE, установиха системни пропуски в

 

 

официалния контрол на транзитни пратки от животински произход. По време на този одит не бяха открити доказателства, които да показват, че междувременно е имало някакво подобрение в този контрол, в съответствие с разпоредбите на Комисията».

 

Припомняме, че през последните години към правителствата на ГЕРБ са подадени десетки сигнали от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали за проблемите на границата – без никакъв резултат. Европейски партньори на България многократно са изтъквали проблемите на най-голямата сухопътна граница в ЕС като ключова причина за отлагане на приемането на страната в Шенген.

 

„Установените системни пропуски в осъществяването на официалния контрол в много от случаите са били известни на компетентните органи от много време, но въпреки това не са решени ефективно“, се казва още в доклада. Това включва и състоянието на наетите от частната фирма помещения, за което кабинетът Петков алармира през лятото. „Нито едно от съоръженията за официален контрол на животни и стоки на ГКПП „Капитан Андреево“ не отговаря на минималните изисквания за граничен контролно-пропускателен пункт. Схемите, представени по време на одита DG SANTE 2022-7422, не отразяват действителната ситуация на място по отношение на потока на стоките, използването на специални зони и помещения“.

 

Одитният доклад съдържа препоръки за подобряване на фитосанитарния контрол на границата във връзка с потвърдените нарушения. „Продължаваме промяната“ счита, че гарант за изпълнението им е сформирането на правителство с нулева толерантност към корупцията, както и независимо и компетентно ръководство и почтени служители на БАБХ.

Продължи с четенето

Политика

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Published

on

By

Ако Борисов иска да знае защо няма да влезем в Шенген, отговорът е прост: заради схеми като „Капитан Андреево“ и „Росенец“. Заради това, че първият законопроект, който внесохме – за КПКОНПИ, не стигна до зала, за сметка на Изборния кодекс. Това написа във Фейсбук лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По негови думи европейските лидери просто не вярват на Борисов.

Петков е категоричен, че единственият начин да влезем в Шенген е, ако в страната ни има отново антикорупционно правителство.

Той подчертава, че битката за България тепърва започва и е само въпрос на време страната отново да се върне по пътя на справедливостта и просперитета.

В допълнение Петков дава и отчет през своя поглед на случилото се през тази седмица:

„1. Приеха хартиената бюлетина – върна се възможността с мастило да зацапват бюлетините. Вече всички разбраха, че през 2015 невалидните бюлетини са над 400,000, което е повече от всички гласували във Варна, Бургас и Пловдив взети заедно!

2. Махнаха възможността машината да отпечатва машинен протокол. Никаква проверка. Всичко ще се брои ръчно и на тъмно!

3. МИР Чужбина остава неясна идея за далечното бъдеще. Явно ГЕРБ, ДПС и БСП не ги интересуват въобще българите в чужбина.

Стратегия е ясна – статуквото иска избори с подправен вот„.

Той допълва, че през следващите седмици ще наблюдаваме „поредното театрално представление на ГЕРБ“, а именно опит за съставяне на правителство.

Ще гледаме монолозите на Борисов, политика, сведена до евтина шоу програма, платени сутрешни анализатори… и всичко това в пореден опит отново да изкривят общественото мнение, обобщава лидерът на ПП.

Той припомня, че преди седмица с идеята за правителство на малцинството ПП са посочили своите ясни приоритети – членство в Еврозоната, Шенген, социален пакет, бизнес пакет, реформи в съдебната система. Вчера обаче ГЕРБ, ДПС и БСП по негови думи са убили тези приоритети.

news.bg

Продължи с четенето

Политика

Костадинов (Възраждане): Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи

Published

on

By

Случилото се е изборна вакханалия и тя ще продължи. И химнът, който слушахме снощи, не помогна. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в студиото на Нова телевизия в коментар на 18-часовия маратон за гласуване на поправки в Изборния кодекс.

Този парламента няма волята, но и желанието да работи, с всяко едно решение този парламент увеличава разделението в обществото. Очакват ни избори през март, единствената алтернатива, според Костадинов, който обаче не изключи и единствената възможност за съставяне на правителство – ГЕРБ и БСП да го подкрепят.

Костадинов призова президента Румен Радев да наложи вето над промените, макар и в това да не е напълно уверен, че ще се случи, тъй като държавният глава в последно време не се вслушва в такива искания. Като пример лидерът на „Възраждане“ даде това, че Радев отказа свикване на референдум за приемането на еврото.

Възраждане“ са гласували против връщането на хартиената бюлетина, въпреки че смятат, че и при машинното гласуване има злоупотреби само че на централизирано ниво и все пак може би по-малко. Те са настоявали да се обсъди ролята на „Информационно обслужване“, което не е станало обаче.

Иначе, според Костадинов, наблюдателите в СИК не са никаква гаранция за честно преброяване на вота, а като пример даде делото, което е водил през 2003 г. и което е спечелил, когато едва след решение на съда в чувала са открити неговата бюлетина, както и други за „Възраждане„, които не са били отчетени изобщо.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Румен Радев връчва първия мандат в понеделник

Published

on

By

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ в понеделник, 5 декември, обяви той днес.

Мандатът се връчва първо на политическата сила, спечелила най-висок резултат на парламентарните избори.

„Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин“, каза държавният глава.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.