Connect with us

Политика

Одитен доклад на DG SANTE потвърди наблюденията на „Продължаваме промяната“ за контрола на ГКПП „Капитан Андреево“

Публикувано преди

на

Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните» към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП «Капитан Андреево».

Заключенията на одитора потвърждават данните от разкритията на правителството на Промяната, установени в края на май 2022 г.

 

Фрапиращи разлики между количествата на растителни продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, отчетоха Министерството на земеделието и БАБХ в началото на юли. Несъответствията бяха установени при задълбочен анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система TRACES на ЕС. Държавата възстанови пестицидния контрол на границата на 20 май 2022 година, като през предходния десетгодишен период той е бил в ръцете на частен монополист, а всички помещения – отдадени под наем на една и съща фирма. Частната дейност на границата е свързана с Размиг Чакърян – Ами, а медийни разследвания установяват връзки и с Христофорос Аманатидис – Таки.

 

«Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, установени по време на одита, българските власти не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС е приложено правилно по отношение на официалния контрол върху стоките, които влизат в ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. Държавата не може да даде гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС“, потвърждава докладът на DG SANTE.

 

Въпреки разкритията на правителството на ПП за злоупотребите на граничния пункт, «Евролаб 2011» отказа да освободи помещенията веднага. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ и директорът на БАБХ, назначен от ПП – проф. Христо Даскалов, нееднократно сигнализираха, че частната фирма взаимодейства с дългогодишни служители на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за функциониране на организирана престъпна група – чрез саботажи, укриване на информация и заплахи. В доклада на DG SANTE се маркират и опити за подвеждане на одиторите от страна на определени държавни чиновници от БАБХ. Служителите на частната фирма за последно бяха отстранени от границата на 7 август 2022 г. с помощта на жандармерия – заради поредни опити за саботаж на дейността на пунка. Въпреки това адвокатите на «Евролаб 2011» продължават опитите да върнат фирмата на границата чрез юридически хватки, с цел да се стопира реформата, подета от ПП. Прави впечатление, че същите адвокати са обвързани със структурите на ГЕРБ – Хасково.

 

В доклада на DG SANTE се казва още: «Както вътрешният одит на БАБХ, извършен през 2019 г., така и одитът на DG SANTE, установиха системни пропуски в

 

 

официалния контрол на транзитни пратки от животински произход. По време на този одит не бяха открити доказателства, които да показват, че междувременно е имало някакво подобрение в този контрол, в съответствие с разпоредбите на Комисията».

 

Припомняме, че през последните години към правителствата на ГЕРБ са подадени десетки сигнали от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали за проблемите на границата – без никакъв резултат. Европейски партньори на България многократно са изтъквали проблемите на най-голямата сухопътна граница в ЕС като ключова причина за отлагане на приемането на страната в Шенген.

 

„Установените системни пропуски в осъществяването на официалния контрол в много от случаите са били известни на компетентните органи от много време, но въпреки това не са решени ефективно“, се казва още в доклада. Това включва и състоянието на наетите от частната фирма помещения, за което кабинетът Петков алармира през лятото. „Нито едно от съоръженията за официален контрол на животни и стоки на ГКПП „Капитан Андреево“ не отговаря на минималните изисквания за граничен контролно-пропускателен пункт. Схемите, представени по време на одита DG SANTE 2022-7422, не отразяват действителната ситуация на място по отношение на потока на стоките, използването на специални зони и помещения“.

 

Одитният доклад съдържа препоръки за подобряване на фитосанитарния контрол на границата във връзка с потвърдените нарушения. „Продължаваме промяната“ счита, че гарант за изпълнението им е сформирането на правителство с нулева толерантност към корупцията, както и независимо и компетентно ръководство и почтени служители на БАБХ.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page