Connect with us

Политика

Одитен доклад на DG SANTE потвърди наблюденията на „Продължаваме промяната“ за контрола на ГКПП „Капитан Андреево“

Публикувано преди

на

Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните» към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП «Капитан Андреево».

Заключенията на одитора потвърждават данните от разкритията на правителството на Промяната, установени в края на май 2022 г.

 

Фрапиращи разлики между количествата на растителни продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, отчетоха Министерството на земеделието и БАБХ в началото на юли. Несъответствията бяха установени при задълбочен анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система TRACES на ЕС. Държавата възстанови пестицидния контрол на границата на 20 май 2022 година, като през предходния десетгодишен период той е бил в ръцете на частен монополист, а всички помещения – отдадени под наем на една и съща фирма. Частната дейност на границата е свързана с Размиг Чакърян – Ами, а медийни разследвания установяват връзки и с Христофорос Аманатидис – Таки.

 

«Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, установени по време на одита, българските власти не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС е приложено правилно по отношение на официалния контрол върху стоките, които влизат в ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. Държавата не може да даде гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС“, потвърждава докладът на DG SANTE.

 

Въпреки разкритията на правителството на ПП за злоупотребите на граничния пункт, «Евролаб 2011» отказа да освободи помещенията веднага. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ и директорът на БАБХ, назначен от ПП – проф. Христо Даскалов, нееднократно сигнализираха, че частната фирма взаимодейства с дългогодишни служители на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за функциониране на организирана престъпна група – чрез саботажи, укриване на информация и заплахи. В доклада на DG SANTE се маркират и опити за подвеждане на одиторите от страна на определени държавни чиновници от БАБХ. Служителите на частната фирма за последно бяха отстранени от границата на 7 август 2022 г. с помощта на жандармерия – заради поредни опити за саботаж на дейността на пунка. Въпреки това адвокатите на «Евролаб 2011» продължават опитите да върнат фирмата на границата чрез юридически хватки, с цел да се стопира реформата, подета от ПП. Прави впечатление, че същите адвокати са обвързани със структурите на ГЕРБ – Хасково.

 

В доклада на DG SANTE се казва още: «Както вътрешният одит на БАБХ, извършен през 2019 г., така и одитът на DG SANTE, установиха системни пропуски в

 

 

официалния контрол на транзитни пратки от животински произход. По време на този одит не бяха открити доказателства, които да показват, че междувременно е имало някакво подобрение в този контрол, в съответствие с разпоредбите на Комисията».

 

Припомняме, че през последните години към правителствата на ГЕРБ са подадени десетки сигнали от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали за проблемите на границата – без никакъв резултат. Европейски партньори на България многократно са изтъквали проблемите на най-голямата сухопътна граница в ЕС като ключова причина за отлагане на приемането на страната в Шенген.

 

„Установените системни пропуски в осъществяването на официалния контрол в много от случаите са били известни на компетентните органи от много време, но въпреки това не са решени ефективно“, се казва още в доклада. Това включва и състоянието на наетите от частната фирма помещения, за което кабинетът Петков алармира през лятото. „Нито едно от съоръженията за официален контрол на животни и стоки на ГКПП „Капитан Андреево“ не отговаря на минималните изисквания за граничен контролно-пропускателен пункт. Схемите, представени по време на одита DG SANTE 2022-7422, не отразяват действителната ситуация на място по отношение на потока на стоките, използването на специални зони и помещения“.

 

Одитният доклад съдържа препоръки за подобряване на фитосанитарния контрол на границата във връзка с потвърдените нарушения. „Продължаваме промяната“ счита, че гарант за изпълнението им е сформирането на правителство с нулева толерантност към корупцията, както и независимо и компетентно ръководство и почтени служители на БАБХ.

Продължи с четенето

България

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли

Published

on

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли, на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от прессекратариата на държавния глава, предаде БТА.

Преди дни от ПП-ДБ съобщиха, че нямат подкрепа и добавиха, че не могат да реализират втория мандат. 

В понеделник на среща при президента Румен Радев от ПП-ДБ поискаха отсрочка преди връчването на втория мандат, за да търсят широка обществена подкрепа за предлаганата от тях декларация, съдържаща пакет от законови промени за борба с корупцията. В текста на декларацията се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

На 17 юли от ПП-ДБ обсъдиха предложената от тях декларация за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без тази на ДПС. Ден по-късно от (ПП-ДБ) заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да реализират втория мандат за съставяне на правителство.

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page