Оградата по границата с Турция – що е то?

0
149

Служебният регионален министър Иван Шишков не проумява защо непрекъснато се говори за ограда по границата. Ограда няма – включително и по документи. Според МРРБ и съответно ДНСК тази ограда не е строеж, стана ясно от думите на министъра.

Това е временно съоръжение и никога не е одобрявано като ограда, а като възпрепятстващо съоръжение. По думите на Шишков първоначално е одобрен един проект, след това друг, по който това е осъществяване, но така, че „нещата да се случат с малко контрол“. „Така са го измислили политиците.“ Шишков не смята, че нещо може да се промени, най-малкото едно такова съоръжение трябва да е под контрола на министри, а не на областни управители, тъй като те нямат правомощията, нито компетенциите да се занимават и със строежа и с поддръжката.

Народното събрание е изменило закона за МВР и е променило текст, че границата може да се пази с временни съоръжения, за които се изисква документи по ЗУТ. Това е съоръжение, но не и строеж. Има проекти, но те трябва да се следят от областните управители. Те нямат капацитет да се занимават със строителство. Никой не е издал съоръжението, никой не го е следил и отговорностите са прехвърлени към областните управители. Накрая ще се окаже, че не сме си поръчали това.

„Не смятам, че може нещо да се промени. Трябва да се изменят функциите за това съоръжение. Трябва да е ясно какво е то. Да знаем какво имаме и какво да го правим„, посочи Шишков.

Преди Иван Шишков в студиото на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който бе и основен инициатор на изграждането на възпрепятстащото съоръжение, заяви, че ще сезира прокуратурата за безстопанственост по отношение на оградата по границата с Турция.

Според него зад критиките се крие опит за прикриване на престъпление по служба, а именно – безстопанственост и неизпълнение на задълженията по поддръжка на преградата. Според лидера на НФБС отговорност за състоянието на съоръжението носят президентът Румен Радев и бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Не мога да търпя хора, които не са стъпили там, някакви палячовци, да говорят, че това било плет или стобор и то с политически целиАми извинявайте, ама с това съоръжение България трябва да се гордее. Това е постижение, което ми е коствало години и много нерви. България трябва да се гордее с оградата и да я поддържа, защото външни лидери идваха и се възхищаваха и цъкаха с език каква стабилна преграда имаме срещу потенциалната мигрантска вълна“, заяви Симеонов.

Припомняме, темата с оградата по границата ни отново излезе на дневен ред, след като на 8 ноември младши инспектор Петър Бъчваров беше прострелян смъртоносно в понеделник вечерта при опит да спре влизането на нелегални мигранти в страната, в района на село Голям Дервент.

В момента на престрелката той е извършвал обход на преградното съоръжение на българо-турската граница.

Заедно със свой колега – военнослужещ, открили пробив в оградата. При огледа полицейският служител е прострелян от куршум, изстрелян от територията на Турция.

Впоследствие Турция задържа двама братя за убийството на граничния полицай.

Междувременно МВР отчита все по-висок мигрантски натиск по границата. По данни на вътрешния министър Иван Демерджиев от началото на годината досега 143 447 нелегални мигранти са направили опит да влязат в у нас.

Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината – прескача се лесно със стълба.

news.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page