Connect with us

Новини

Оградата по границата с Турция – що е то?

Публикувано преди

на

Служебният регионален министър Иван Шишков не проумява защо непрекъснато се говори за ограда по границата. Ограда няма – включително и по документи. Според МРРБ и съответно ДНСК тази ограда не е строеж, стана ясно от думите на министъра.

Това е временно съоръжение и никога не е одобрявано като ограда, а като възпрепятстващо съоръжение. По думите на Шишков първоначално е одобрен един проект, след това друг, по който това е осъществяване, но така, че „нещата да се случат с малко контрол“. „Така са го измислили политиците.“ Шишков не смята, че нещо може да се промени, най-малкото едно такова съоръжение трябва да е под контрола на министри, а не на областни управители, тъй като те нямат правомощията, нито компетенциите да се занимават и със строежа и с поддръжката.

Народното събрание е изменило закона за МВР и е променило текст, че границата може да се пази с временни съоръжения, за които се изисква документи по ЗУТ. Това е съоръжение, но не и строеж. Има проекти, но те трябва да се следят от областните управители. Те нямат капацитет да се занимават със строителство. Никой не е издал съоръжението, никой не го е следил и отговорностите са прехвърлени към областните управители. Накрая ще се окаже, че не сме си поръчали това.

„Не смятам, че може нещо да се промени. Трябва да се изменят функциите за това съоръжение. Трябва да е ясно какво е то. Да знаем какво имаме и какво да го правим„, посочи Шишков.

Преди Иван Шишков в студиото на БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който бе и основен инициатор на изграждането на възпрепятстащото съоръжение, заяви, че ще сезира прокуратурата за безстопанственост по отношение на оградата по границата с Турция.

Според него зад критиките се крие опит за прикриване на престъпление по служба, а именно – безстопанственост и неизпълнение на задълженията по поддръжка на преградата. Според лидера на НФБС отговорност за състоянието на съоръжението носят президентът Румен Радев и бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Не мога да търпя хора, които не са стъпили там, някакви палячовци, да говорят, че това било плет или стобор и то с политически целиАми извинявайте, ама с това съоръжение България трябва да се гордее. Това е постижение, което ми е коствало години и много нерви. България трябва да се гордее с оградата и да я поддържа, защото външни лидери идваха и се възхищаваха и цъкаха с език каква стабилна преграда имаме срещу потенциалната мигрантска вълна“, заяви Симеонов.

Припомняме, темата с оградата по границата ни отново излезе на дневен ред, след като на 8 ноември младши инспектор Петър Бъчваров беше прострелян смъртоносно в понеделник вечерта при опит да спре влизането на нелегални мигранти в страната, в района на село Голям Дервент.

В момента на престрелката той е извършвал обход на преградното съоръжение на българо-турската граница.

Заедно със свой колега – военнослужещ, открили пробив в оградата. При огледа полицейският служител е прострелян от куршум, изстрелян от територията на Турция.

Впоследствие Турция задържа двама братя за убийството на граничния полицай.

Междувременно МВР отчита все по-висок мигрантски натиск по границата. По данни на вътрешния министър Иван Демерджиев от началото на годината досега 143 447 нелегални мигранти са направили опит да влязат в у нас.

Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината – прескача се лесно със стълба.

news.bg

Продължи с четенето

Новини

Бойко Рашков не се яви на разпит за „Хемус“

Published

on

By

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не отиде да даде сведения за автомагистрала „Хемус“. Той трябваше да се яви на ул. „Черковна“, където до неотдавна се помещаваше специализирания съд, около 10 часа, пише „24 часа“.

Причина Рашков да бъде призован от прокуратурата стана негово интервю по Нова телевизия отпреди седмица. Тогава той заяви, че „има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“. Заради това прокуратурата го призова да даде сведения.

От държавното обвинение тогава съобщиха, че по повод думите на Рашков, че „парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“, можело да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани. До момента не е ясно защо Рашков не се е явил.

 

novini.bg

 

Продължи с четенето

Новини

Русия ще се ръководи от собствените си интереси, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси, заяви Кремъл

Published

on

By

Русия се ръководи от собствените си интереси и няма „да си стреля в крака“, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси. Това заяви днес в ефира на телевизия „Росия-1“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран ТАСС.

Песков припомни изявление на руския президент Владимир Путин, че федерацията няма да развива търговия с петрол и газ с такива страни. „Засега позицията ни е такава“, подчерта той.

„Очевидно обаче виждаме сега някакви споменавани цифри (за този таван, бел. ТАСС). Твърде много са нюансите, които трябва да включваме в сметките. Затова, разполагайки един вид с основната линия, установена от президента, все пак може да изразим убеденост, че при всяко положение у нас никой няма да си стреля в крака. Вече сме се научили да бъдем разумни и да се ръководим единствено от собствените си интереси“, обясни говорителят.

По инициатива на САЩ Г-7 смята да наложи таван на цените на руския петрол, използвайки това, че повечето транспортни компании и застрахователи се намират в страни от Г-7 или техни съюзнички, например в Гърция, Малта, Кипър и други малки страни членки на ЕС.

Дипломатите от държавите в ЕС отложиха за другата седмица преговорите за такъв таван, припомня ТАСС съобщение на Ройтерс от петък.

В момента руският петрол се търгува на равнище от около 70 долара за барел и от икономическа гледна точка един таван от 65-70 долара за барел няма да е от съществено значение. Това обаче може да има дългосрочни стратегически последици при евентуален нов скок на цените на петрола. Според европейски експерти това създава сериозен риск Русия да спре доставките за страни, присъединили се към подобен механизъм. Тогава, ако другите производители на петрол не увеличат рязко добивите, може да се стигне до рязко вдигане на цените на световния пазар, допълва агенцията.

БТА

Продължи с четенето

Новини

Радев даде орден “Стара планина“ на бившия вицепрезидент на “Мултигруп“ Николай Вълканов

Published

on

By

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов получи орден „Стара планина“ първа степен.

Указът на президента Румен Радев за награждаването на Николай Вълканов е издаден на 21 ноември и публикуван в „Държавен вестник“ на 25 ноември.

Текста на указа гласи: „Награждавам проф. Николай Георгиев Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната“.

За решението на служебното правителство за награждаване на Николай Вълканов с орден „Стара планина“ съобщи сайтът „Флагман“ в петък. Правителствената пресслужба така и не излезе с информация, че служебният кабинет е взел подобно решение.

Вносител на предложението за ордена е премиерът Гълъб Донев.

В началото на своята кариера – от 1986 г. до 1991 г. – Вълканов заема длъжността директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалният му живот се свързва с „Минстрой холдинг” АД, където е председател на Съвета на директорите. От 2002 г. е председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград” АД, а от 2012 г. – председател на Надзорния съвет и на „Горубсо Мадан” АД.

Николай Вълканов беше и вицепрезидент на „Мултигруп“. А през 2010 г. беше оповестено, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от над 1 милион лева по проекта за изграждането на хидровъзел „Цанков камък“. Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги между Доган и „Института за строителство и минно дело“ – дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“.

От 2013 г. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия в Санкт Петербург и почетен професор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски” в София.

offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.