Connect with us

Варна

Областният управител Благомир Коцев с писмо до кмета за облагородяване на пешеходната част на Крайбрежната алея

Публикувано преди

на

Обръщение на управителя на Варненска Област Благомир Коцев:
„Уважаеми варненци,
Създаването на благоприятни условия за живот в поверения ми регион е приоритетна задача за мен и администрацията на Област Варна. След затварянето на крайбрежната алея за автомобили получихме и продължаваме да получаваме стотици благодарни отзиви от гражданите. Заедно с тях обаче пристигат и съвсем обосновани препоръки, свързани с нейното благоустройство и естетическо състояние. Тъй като областната администрация (за разлика от общинската) не разполага със собствен бюджет да извръшва строителни, ландшафтни и архитектурни подобрения, днес изпратих писмо до Община Варна, с което ги приканвам да обърнат внимание на този проблем.
В писмото си пиша, че във връзка с промяна режима на ползване на съществен участък от крайбрежната алея и превръщането му в пешеходна зона се очертава непосредствена необходимост за почистване и естетизация на площите с ново предназначение. Обръщам внимание, че зоната се използва активно от жителите и гостите на града, а предприемането на бързи мерки е от обществен интерес и подкрепя положително туристическия статут на град Варна.
Предвид гореизложеното и при отчитане ресурсите, които Община Варна управлява по отношение на поддръжката на чистотата в града и в частност на пешеходните зони, настойчиво моля кмета и общинския съвет да разпоредят нужните действия, още повече, че визираните площи са замърсени със смазочни материали, белези от автомобилни гуми и други характерни остатъци за паркинги и терени с автомобилен трафик.
В писмото си настовам още, че е уместно на крайбрежната територия да бъдат разположени пейки, саксии с растителност и подходяща настилка, което не само ще кореспондира с новия пешеходен статут, но ще бъде чудесна придобивка за почивка и съзерцание на Варненския залив.
Убеден съм, че за подобни мероприятия и предвид рекордния бюджет, чието приемане одобрих с особено мнение, Община Варна разполага с необходимите средства през настоящата година, като имам вътрешното убеждение, че при наличие на добра воля, този процес може да започне още през настоящия сезон. Надявям се, че няма да срещна първосигнален отказ, тъй като функцията на институциите не е да водят войни, а да създават и реализират добри възможности за хората.“

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Ще има ли автобусна линия от Варна до селата Приселци и Близнаци?

Published

on

By

Селата Приселци и Близнаци са най-големите от Община Аврен и от години настояват за автобусна линия, която да ги свързва с Варна. Парадоксално е, че досега има автобусна линия от Варна до останалите много по-малки села от Община Аврен, но до тези с най-много жители – не. Аргументите за липсата на такава линия досега бяха, че няма да бъде рентабилна, което е странно след като за автобусната линия обслужваща много по-малките села това не е проблем. С наближаването на местните избори обаче стават чудеса и за жителите на Приселци и Близнаци има нова надежда за пускането на дългоочакваната автобусна линия.

За да се случи тази линия от Община Аврен обещават да поемат 50% от цената на ученическите карти по линията. Ако това стане факт, то абонаментът за децата от Приселци се очаква да бъде 55 лв., а от Близнаци – 60 лв. Останалите пътници ще се возят срещу билет, чиято цена се очаква да е 5 лв., колкото струва превозът от Аврен до Варна. Евентуалното включване и на КК Камчия към линията със сигурност ще доведе до много повече пътници и би трябвало да няма никакъв проблем с рентабилността.

Автобусната линия от Приселци и Близнаци е един от многото проблеми на двете големи села, които от години страдат от проблем с водоподаването, прекъсванията на тока и разбитите селски улици.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page