Connect with us

Позиция

Но не забравяйте, големият проблем остава- МЕТА

Публикувано преди

на

Всичко си идва на логичното място. Телус Интернашънъл си признаха, че модерират и …. че се гордеят с работата си. Което рефлектира и в гордост за служителите им.
С този акт, Телус де факто признаха, че са обект на легитимна критика от страна на публиката, и поемат пълна отговорност за безобразията в българската част на Фейсбук – и за блокиране, и за ограничаване на възможности за работа, за скрито промотиране на провластови сайтове и т.н.. Обществото, в огромното си мнозинство не споделя оценката за добрата работа при модериране на Телус и с това си навлякоха огромен проблем. Именно поемайки отговорността за проблемите във ФБ, без да я ограничат и обособят от тази на Възложителя – МЕТА, Телус си вкараха автогол.
Видя се, че обществения натиск работи и няма кой да ги спаси.
Да не говорим за смешните опити да ни убедят, че проблеми може и да има, но всички спазват указанията и стандартите на МЕТА. Демек правилата са виновни, и няма грам субективизъм. А корабчето продължава да плува в окото ми.
Още по нелепо е да отричат връзки с руското правителство, в което никой не ги обвинявал. Но колкото повече отричат, толкова повече съмнение набъбват, защото за да отречеш тотално връзки с руското правителство трябва да дадеш лист на клиентите си, защото не е достатъчно да нямаш като клиент руското министерството на цифрофизацията. Руското влияние не минава през парадния вход, а през множество компании, които реализират и пазят неговите интереси.
Не отричат че работят с българското правителство, което за българската публика е по-големият проблем. Срещу пари. Откровено казано мен дали руското правителство им е клиент ме интересува по-малко, от това, че текат финансови потоци от българското правителство, които публиката тълкува като причина за определен тип модериране в ущърб на силите на промяната. Щом блокираха Атлантическия съвет, и ми пречат всякак на всичко, което правя. В моите очи, а като гледам и в очите на повечето хора, те са символ не на модериране /посредничество/, а на форма на цензура в полза на властта в единственото свободно пространство – социалните мрежи. Очевидно е, с настоящият скандал разкриваме само върхът на айсбергчето, което неизменно ще стигне до конкретни партии и лидери у нас с власт.
Телус направо настъпиха мотиката. Яко.
Изключително полезно беше това упражнение, за което да сме благодарни на момчетата от BIRD.
Извадиха от анонимност тайния модератор на МЕТА, който ви късаше нервите, поеха отговорността и казаха че се гордеят с това.
Можете ли да предскажете какво ще последва?
Нови разкрития за връзките на Телус с властите.
Още повече ще се объркват докато накрая МЕТА не прецени, че са репутационен риск. И тогава и загуба на клиент, и загуба на репутация и загуба на перспектива.
Горе от ума – по Грибоедов.
Но не забравяйте, големият проблем остава.- МЕТА

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page