Connect with us

Анализ

Номинацията на Габровски: Защо ГЕРБ се отказаха от „най-добрия“?

Публикувано преди

на

Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването на Борисов след протести, чекмеджета, кюлчета и сакове. Ще се окаже ли ходът му с номинацията на проф. Николай Габровски успешен?

„Най-добрият“ в ГЕРБ не получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Получи го най-младият член-кореспондент на БАН в направление „Медицински науки“ проф. Николай Габровски, 51-годишен, едно от светилата в тази специалност и трето поколение лекар.

„Най-добрият“ не взе мандата

Нямаше номинация на Борисов, въпреки че изглеждаше предопределена от взрива от „лични мнения“ през уикенда на видни партийни деятели като Десислава Атанасова, Росен Желязков, Владислав Горанов, Тома Биков и присъдружни такива като Любен Дилов-син. Всички те бяха единодушни, че няма по-добър за премиер от трикратния такъв Бойко Борисов. А в ГЕРБ, както е добре известно, личните мнения никога не са различни от лидерското, а то е самовъзхвала на „знаещия и можещия“.

„Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Вторият вариант е да предложим премиер, който все пак да мине“. Това беше квинтесенцията от речта на Борисов на партиен форум във Враца с опънат зад гърба му надпис: „Фалшивите новини – атентат срещу истината“. След повече от 10 години говорене на Борисов, безкритично усилвано от множество медии, обществото е резистентно на самовъзхвалата му

Явно са се спрели на втория вариант.

Борисов мигна за правителство

Днес проф. Габровски пристигна в президентството, за да получи мандата, след като за предишните два вота през 2021 г. на „Дондуков“ 2 бяха изпратени партийни кадри – Даниел Митов и Десислава Атанасова.

Изявленията на Борисов през уикенда бяха разчетени като опит за политическа реабилитация, предшестван от срещи с лидери на влиятелните в ЕНП германски партии – ХДС и ХСС, и снимка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на форума на Европейската народна партия в Атина.

Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването на Борисов след протести, скандали с чекмеджета, пълни с пачки с по 500 евро и златни кюлчета, разкрития за натъпкани в сакове милиони, предназначени за магистрала „Хемус“ и така нататък.

Бойко Борисов мигна за правителство. Срок на действие – кратък, да мине зимата. Формат – може и с първия, и с втория, и с третия мандат. Технология – разговори с „тези в парламента“, че без правителство последиците ще са катастрофални, например за Шенген „ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер за бежанците“. Премиер, който да подпише „морален документ“ с партиите и да е политически неутрален. За разлика от половата неутралност политическата е мистика – никой не я е виждал, но фигурата на проф. Габровски изглежда отдалечена от партиите.

„Всички ще наблюдават шоуто на Борисов следващата седмица, ще се покажат някакви експерти, които да обясняват колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат“, коментира вчера съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков. Неговата политическа сила, както и „Демократична България“ (ДБ) няма да подкрепят ГЕРБ за първия мандат. БСП, партньор на ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиената бюлетина, също даде публично сигнали, че няма да го направи.

Оферта, на която е трудно да се откаже 

Номинацията на проф. Габровски показва, че ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство, макар и с ограничен срок на действие, което да бъде одобрено. Фактът, че техният кандидат-премиер не е действащ политик, не е член на ГЕРБ и никога не се е занимавал с политика, го потвърждава. „Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намирам“, каза проф. Габровски при получаването на мандата от президента. Това ще затрудни партиите, отказали авансово подкрепа на ГЕРБ, да обяснят политическите решения на избирателите си, без да изглеждат като виновници.

 Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията, обяви проф. Габровски при получаването на мандата.„Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията“, обяви проф. Габровски при получаването на мандата.

За Бойко Борисов оправданието би било лесно: (пак) бихме на избори, получихме мандат, отказах се, за да не ги дразня, в името на стабилността на държавата проявихме отговорност и съставихме правителство, отхвърлиха го. Следователно кой е виновният?

С номинацията на известния неврохирург ГЕРБ отдалечава партиите и от политическото говорене и поляризацията по темата за Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Нали трябва да се спасява България от кризите?!

Борисов умело прехвърли топката в полето на останалите

Депутатът от ДБ Атанас Славов съобщи по „Нова Нюз“ през уикенда, че „Да, България“ е взела решение да не разговаря с ГЕРБ за подкрепа на първия мандат след заседание на ръководството, на което 55 души са били „против“, а петима – „за“.

Кандидатурата на проф. Габровски може да наложи преразглеждане на тази позиция. Самият Габровски даде знак, че ще разговарят с всички политически сили и този процес започва още от днес, оптимист е и не смята, че нови предсрочни избори за България през март или юни са нещо добро.

Номинацията на неврохирурга, спасил много човешки животи със сложни и тежки операции, показва, че Борисов умело прехвърли топката в полето на останалите партии. Следващите ходове и политически решения са техни.

dw.com

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Анализ

Ще се удвоят ли цените на петрола ако атаките на хутите продължат?

Published

on

Прoдължаващите атаки на бунтовниците хути, достигащи Ормузкия пролив, могат да удвоят цените на петрола, предупреди в интервю ръководителят на отдела за петролни изследвания на Goldman Sachs Даан Струйвен.

Червено море е транзитен маршрут и при продължително прекъсване там петролът може да бъде с три или четири долара по-висок. Въпреки това, ако имате прекъсване в Ормузкия пролив за един месец, цените на петрола ще се повишат с 20 процента и дори евентуално биха могли да се удвоят, ако прекъсването там продължи по-дълго“, заяви Струвен в интервю, дадено вчера на американската телевизионна станция CNBC.

Има ли реална опасност цените на петрола да се удвоят само заради атаките на хусите в района на Червено море?

От ноември насам бунтовниците са атакували търговски кораби в Червено море повече от 20 пъти, използвайки ракети, дронове, бързи лодки и дори хеликоптери. Атаки срещу кораби в района е имало и преди, но сега е притеснителен факта, че тези атаки продължават дори след като САЩ обявиха операция Prosperity Guardian за засилване на патрулите в Червено море и Аденския залив за защита на търговския трафик. Големият район в който стават атаките и използването на хеликоптери от хутите прави задачата на патрулиращите кораби изключително трудна, а защитата на преминаващите танкери почти невъзможна.

Прогнозите

На всички е ясно, че без унищожаване на базите на хутите, т.е. без сухоземна операция проблема с атаките няма да бъде решен. Това означава, че проблема няма да получи разрешение в близките месеци, а тъй като над 15% от петролните доставки минават през района, това прави все по-реалистична и прогнозата на Goldman Sachs.

При сеганата ситуация първото последствие са значително увеличените застрахователни премии за преминаващите кораби. Две от най-големите корабни компании Maersk и Hapag Lloyd, решиха въпроса кардинално като отказаха да използват маршрутите на Червено море и Суецкия канал. При продължаващи атаки е въпрос на време е и петролните доставки да се пренасочат по маршрута около Африка, а освен удължаване на времето за доставка това ще оскъпи значително и транспорта.

В средносрочен план всичко това би увеличило цената на петрола най-много с 20% и няма да е изненада ако станем свидетели на цени на петрол над 90 $ за барел. Ако обаче ситуацията ескалира до пълномащабен конфликт в района и това се проточи повече от 6 месеца всякакви прогнози за цената на петрола ще бъдат изключително трудни. Ситуацията е много по-сложна и проблема не са само хутите. Иран има интерес от нагнетяване на напрежение в района и най-вероятно ще засили подкрепата си за йеменските бунтовници. Друг важен момента е факта, че високите цени на петрола облагодетестват арабските страни и те определено не полагат достатъчно усилия за решаването на конфликта въпреки голямото си влияние в района. Причина за това са и антиизраелските настроения заради продължаващата война на Израел с Хамас. Ако САЩ и съюзниците им предприемат сухоземна операция в Йемен това определено ще изостри отношенията им в страните от района, а това във време на наближаващи президентски избори не е добро решение.

На базата на всички тези фактори може да се предположи, че в рамките на тази година проблема с атаките на хутите едва ли ще бъде решен кардинално. При такова неблагоприятно развитие на ситуацията цената на петрола едва ли ще се удвои каквата е прогнозата на Goldman Sachs, но определено ще премине границата от 100$ за барел. Ако към проблема с хутите се прибавят ограниченията на добивите на страните от ОПЕК+ и продължи проблема с добива на петрол в Либия то не са изключени и цени от 120-130 $ за барел. Трабва да направим уточнение, че това са цени при развитие на ситуацията по възможно най-негативния сценарий. .

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализ

Цената на петрола продължава да расте заради притесненията за доставките в Близкия изток

Published

on

Петролът поскъпна с около 1% при отварянето на борсите тази сутрин следствие на неблагоприятните новини през последните два дена. Основната причина за продължаващото поскъпване си остават опасенията относно доставките от Близкия изток особено след като вчера Иран изпрати боен кораб в района. В същото време местни протести наложиха спиране на производството в най-голямото либийско нефтено находище Шарара, което може да произвежда до 300 000 барела на ден (bpd). Несигурността в района засилва страховете за прекратяване на производството на петрол за неопределено време, а от там и за недостиг на пазара зарари ограничения добив на страните от ОПЕК+. Лошите новини за пазарите не спират до тук. Напрежението между Израел и Иран също се повиши сериозно заради вчерашния атентат на годишнината от смъртта на генерал Сюлемайни, а това засилва и опасенията за разрастване на войната Хамас-Израел.

В резултат на всичко това суровият петрол Brent се повиши с 61 цента, или 0,8%, до 78,86 долара за барел до 13:00 ч. по Гринуич, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ се покачиха със 74 цента, или 1%, до 73,44 долара. Най-вероятно утре цената ще продължи да се покачва и седмицата ще завърши с нов петролен връх.  За съжаление няма индикации ситуацията да се промени през следващата седмица, което означава, че възходящата тенденция в цените ще продължи.

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page