Connect with us

Новини

Нов ръст на цените по Българското Черноморие

Публикувано преди

на

Нов ръст в цените на почивката по родното Черноморие в пика на сезона готвят хотелиерите. От средата на юли и началото на август от бранша планират нови, по-високи цени на нощувките, показва проверка на NOVA. Причината – високата инфлация, заради нея почивката в курортите по Черноморието ще ни струва средно с 20-30% по-скъпо спрямо миналото лято.

Заради нарастващото търсене във всички курорти, в пика на активния сезон туристите ги очаква пореден ръст на цените по Българското Черноморие. През август ще почиваме поне с 30% по-скъпо спрямо миналото лято, така за седмица край морето ще платим с около 200-300 лв. отгоре. По-скъпо това лято ще ни струва и сянката на плажа – в някои курорти комплектът от два шезлонга и чадър започва от 30 лв. А на места – струва колкото нощувка в хотел. С ръст от минимум 10-15% са и цените в менютата на ресторантите край морето.

За да проверим колко ще ни струва почивката край морето в пика на сезона, избираме няколко спирки – Бургас, Слънчев бряг, Варна, Златни пясъци и Балчик и сравняваме цените на нощувките в хотелите, в менютата на ресторантите и чадърите на плажа – от най-южната до най-северната точка.

Слънчев бряг

Цените на шезлонг и чадър са нови, по-високи. На Централния и Южния плаж те са по 10 лв., а на Северния – 9 лв. Така комплектът с плажни принадлежности ще ни излезе между 27 и 30 лв. Поскъпване има и в нощувките в Слънчев бряг, за 5 дни в курорта, например едно семейство плаща 1200 лв. в ол инклузив хотел. Поскъпването е с около 30%, но сметката пак излиза „по-тънка“, сравнено с курортите на съседите.

Бургас

По-евтино е на градските плажове в Бургас – един комплект с чадър и два шезлонга е 3,60 лв., а за клиентите на заведенията е безплатно. При цените в заведенията обаче се наблюдава леко завишение. Порция цаца, например, в едно от заведенията, е 8,90 лв., с 0,50 лв. повече от миналото лято. При салатите и основните разликите също са минимални. Средна вечеря – салата, основно и десерт излиза около 50 лв. на човек.

Златни пясъци

В Златни пясъци хотелиерите също отчитат по-скъпи нощувки този сезон, в някои от комплексите с 1/3 отгоре спрямо миналото лято. Двуседмичната почивка на едно семейство пълен ол инклузив ще излезе около 1500-1600 лв. На плажа цените за шезлонг и чадър започват от 10 лв.

Варна

Без промяна са цените на принадлежностите на градските плажове във Варна. Сянката е без промяна в рамките на 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. В заведенията на плажа цените обаче бележат по-голям ръст, като обядът или вечерята ни излизат с около 20% повече от миналото лято.

Балчик

Хотелиерите и ресторантьорите отчитат по-малко туристи това лято. Офертите за седмица почивка излизат около 1000 лева в стая, а не в апартамент, със закуска. Спрямо предходната година ръстът отново е с около 20%. Леко завишение има и при цената на чадър и шезлонг – 6 лв. за чадър и 3 лв. за шезлонг. Цените в крайбрежните заведения почти не са завишени. В капанчетата на плажа цените са много по-ниски и туристите доста повече. Порция цаца с бира струва около 8 лв.

Равносметката

Ръст в цените на нощувките се наблюдава по цялото родно Черноморие, в диапазона 7-11%, като сега се очаква да достигне до 17-21%. Туроператорите също отчитат по-високи цени на почивките това лято. Ако например, миналата година от 1 август Обзор е бил 1500 лв. за семейство с дете за една седмица, то сега е 1900 лв. В пика на сезона туристите ги очакват още по-солени цени на морето. От 1 юни цената на нощувката за двама възрастни с 1 дете е около 300 лв. в хубав хотел с ол инклузив пакет, като същия този хотел от 1 август е 390 лв.

expert.bg

Продължи с четенето

Варна

Министър Богданов във Варна: Младите хора трябва да остават да работят в България

Published

on

By

Младите хора на България трябва да остават да работят в България, включително и в държавни предприятия, както и в структури на Министерството на икономиката. Това заяви във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов, който се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти от Икономическия университет във Варна.

България се развива в правилната посока. Прогнозата ни за 2024 година за над 2% ръст на икономиката остава и беше потвърдена от последните данни. Очакваме да се запази и инвестиционният интерес към България, тази година видяхме рекорден ръст на преки чуждестранни инвестиции у нас, отчитайки всички динамики на световните пазари и това, че ключови наши икономически партньори влизат в рецесия. Това е една от причините да търсим алтернативни пазари, включително през Океана или към Азия, подчерта министър Богданов.

„Темата днес е как в синхрон с университетите и местната власт в крайна сметка да подобрим инвестиционния климат и икономическата ситуация в България. За нас е важно студентите да остават и да се развиват в България, да даваме възможност на тези млади хора да работят и в държавните предприятия, които имат огромен потенциал за развитие, както и към структурите на Министерство на икономиката и индустрията“, заяви министър Богданов. Според него бизнес, държава и местно управление трябва да обединят усилия, така че да успеят да задържат младите в България, както и да върнат тези от чужбина.

Богданов посочи, че Министерството провежда конкретни реформи в работата и в сътрудничествата си, връщайки диалога между държавата и местната власт, между бизнеса и институциите. Министърът допълни, че конкретните стъпки и дискусиите, които провежда, имат за цел да допринесат за икономическото развитие на България и за оставането на все повече млади хора у нас.

По думите му освен чрез работа в МИИ, младите хора могат да участват чрез стажове и програми във всички други структури към Министерството. „Искаме да създадем възможност и партньорства между университетите и публичните предприятия, изтъкна той и посочи, че на срещата присъстват представители, както на Държавната консолидационна компания, така и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). „Опитваме се да популяризираме работата в българските институции и възможността младите хора да намерят своята реализация тук“, допълни Богданов.

Той, изтъкна, че Министерството е първата държавна институция, която се включи в инициативата на ДНК – Bulgaria Wants You, с идеята да се върнат млади хора отвън. „Досега от форумите, в които участваме, имаме вече българи, които заявиха желание да се върнат и да работят за българските институции“, посочи той.

По думите на министъра има положителен ръст на хората, които са се завърнали в България през миналата година. „Имаме 8 хиляди души повече завърнали се спрямо тези, които са напуснали България. И наистина вярваме, че това ще продължи с ръста на заплатите и създаване на по-добри условия за живот“, каза той.

Министър Богданов посочи, че ръстът на заплатите в определи сектори е близо три пъти над ръста над инфлацията и това е бил основният критерий, по който е оценена възможността все повече хора да се връщат в България.

Източник: БНР

Продължи с четенето

Новини

От Русия: Алексей Навални е починал в затвора

Published

on

By

Отделът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Алексей Навални в колонията, където излежаваше присъда, предаде ТАСС, цитира БТА.

„На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ“, се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

„Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват“, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев: Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите

Published

on

By

В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка.

Причината е предписание, издадено на 23 януари 2024 г., от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ при Община Варна. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Ето какво написа кметът Коцев в социалните мрежи:

„Бетонът в двора на къщата до „Севастопол“ е излят в нарушение на нормите. Проверка на „Строителен контрол“ установи, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж. Законът ще се спазва. Правилата важат за всички.“

Вчера, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page