Connect with us

Позиция

Ново правителство на ПП или избори наесен?

Публикувано преди

на

След като снощи правителството на Кирил Петков падна вариантите, които остават са два – или ново правителство на ПП или избори наесен. Нека да разгледаме възможностите кое е по-вероятно да се случи?

Ново правителство на ПП

По процедура президента Румен Радев трябва да даде мандат за съставяне на правителство на Продължаваме промяната като най-голяма политическа сила. Най-вероятно от ПП ще предложат правителство с премиер отново Кирил Петков и с почти същия състав като заместят само министрите на ИТН. За да мине това правителство единствения вариант е да се привлекат ДБ, БСП и още депутати от ИТН. Възможно ли е това? От ДБ и БСП обявиха, че са готови да се включат в ново правителство с мандат на ПП. Остават депутатите от ИТН, за които ще стане все по-трудно да аргументират гласуването „против’ особено, когато няма как вече да експлоатират темата с Македония. Все по-нелепо звучат и оправданията им, че не са в коалиция с ГЕРБ и ДПС особено когато координирано с тях саботират заседанията на парламента. На тях им е ясно, че при провал на първия мандат най-вероятно се отива на избори, а тогава ИТН остава под чертата. Това може би е една от причините още някой депутат на Слави да реши да не изпълнява безприкословно нарежданията на Дългия. Изказванията на Ива Митева, че била против предсрочни избори най-вероятно ще и бъдат припомнени от трибуната на парламента, а натискът от структурите им и протестите пред парламента също не са за пренебрегване. Като заключение можем да кажем, че вероятността да се състави ново правителство с мандата на ПП е много малка.

Нови избори наесен

Ако ПП не съставят правителство мандата отива в ГЕРБ, а те обявиха, че ще го върнат веднага. Вариантът третата политическа сила да състави кабинет клони към 0 освен ако президента Радев няма предварителна договорка за съставянето на правителство тип Беров с мандат на ИТН и подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Това обаче едва ли е възможно поради обявеното от Възраждане намерение да управляват само и единствено самостоятелно. Избори наесен устройват и Възраждане и ГЕРБ. Първите защото в момента са във възход, а вторите, защото се надяват техните безобразия да са вече забравени и при един значителен ръст на Възраждане да останат единствения възможен партньор на ПП за съставяне на правителство. Можем да кажем, че този вариант би се предпочел и от ПП, които след едни избори биха се надявали да не зависят от неуправляеми партньори като ИТН. От ПП се надяват, че изнесените кражби и лъсналата коалиция между ГЕРБ, ДСП и ИТН също да окаже влияние на избирателите.

При новите избори обаче сметките на много от партиите могат да се окажат криви и вместо да спечелят, те могат да изгубят много. ПП и ГЕРБ могат да запазят сегашния си резултат или да имат лек ръст или спад. БСП и ДБ- най-вероятно ще загубят гласове, но ще са в парламента за разлика от ИТН, които никога повече няма да успеят. Най-печеливши се очаква да бъдат Възраждане и може би партията на Стефан Янев. Съставянето на правителство обаче ще е още по-трудно и опасността да се влезе в спирала от избори по време на криза и война е много голяма.

 

инж.Пламен Дочев

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page