Connect with us

Политика

Нинова остава. Няма да преговаря с контактната група на ГЕРБ

Публикувано преди

на

БСП свиква конгрес през февруари, реши днес Националният съвет на партията след близо 7-часови дискусии. В дневния му ред е реформа в партията, но не и смяна на лидера Корнелия Нинова, обяви самата Нинова на пресконференция след заседанието. Нинова посочи, че е имало предложения на конгреса да бъде избран нов председател, но в крайна сметка е прието дневният ред да е друг – реформа в партията и широка коалиция с леви формации.

„Не сме си заровили главата в пясъка – относно резултата от вота. Имаме проблем с този спад на подкрепата и така не може да продължава. Трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива. Свикваме конгрес на 11 и 12 февруари. Който да даде нов хоризонт с нови решения. Подготовка за нова модерна програма на модерна лява партия. Дотогава – дискусии във всички структури в партията. Плюс сериозна организационна реформа, вкл. промяна в устава. Работна група ще започне разговори с други леви партии и единения, за да се създаде широк ляв блок“, каза Нинова на пресконференцията.

Отхвърлено е било предложение за конгрес през октомври, след две седмици, с дневен ред избор на нов председател, отговори Нинова на журналистически въпрос.

Преговори за кабинет

След близо 7-часовия пленум БСП реши, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Освен това левицата няма да участва в разговорите с предложената от ГЕРБ контактна група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „Партиите, които свалиха нашето правителство, са наред да управляват България“, обобщи Корнелия Нинова.

Преговорен екип е излъчен за другите мандати – в него са Корнелия Нинова и заместниците ѝ в партията.

Основата за разговори ще е върху спешни въпроси, поясни председателката. Спешните са: таван на цените на ток, газ, парно, вода. Необлагаем минимум до прага на бедност – 504 лева; безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници до 12-и клас; преизчисляване на пенсии; подкрепа за енергийно бедни.

Второ – безусловна и последователна битка в „модела ГЕРБ“ – „кражбите на 10 милиарда годишно от българския народ“ (правосъдна реформа).

Трето – БСП слага на масата „три надпартийни теми“: демографска катастрофа, здравеопазване и образование. В здравеопазването – „болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия“, избори Нинова. За образование: един учебник по един предмет за един клас. Държавни бройки за необходимите специалности във вуз и договори с фирмите; преосмисляне на принципа „парите следват ученика“.

Третата тема е „ненамеса във войната – мирно разрешаване на конфликта по дипломатически път. Не на износ на оръжие. Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не. Нито нови Ф-16, нито нови Грипени“, подчерта Нинова.

Присъствали на заседанието разказват, че предложението конгресът да е февруари е подкрепено от 74 поддръжници на Корнелия Нинова. Опозиционерите на настоящото ръководство са възразили, че датата е твърде късна – има голяма вероятност тогава отново да има парламентарни избори и за смяна на лидера ще е късно. Те смятат, че е време БСП да поеме в нова посока с нов председател.

Друг голям въпрос, обсъден по време на заседанието днес, е бил дали Националният съвет да даде мандат на Корнелия Нинова за преговори с ГЕРБ. В крайна сметка няма „да“ по този въпрос.

offnews.bg

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page