Connect with us

Политика

Нинова остава. Няма да преговаря с контактната група на ГЕРБ

Публикувано преди

на

БСП свиква конгрес през февруари, реши днес Националният съвет на партията след близо 7-часови дискусии. В дневния му ред е реформа в партията, но не и смяна на лидера Корнелия Нинова, обяви самата Нинова на пресконференция след заседанието. Нинова посочи, че е имало предложения на конгреса да бъде избран нов председател, но в крайна сметка е прието дневният ред да е друг – реформа в партията и широка коалиция с леви формации.

„Не сме си заровили главата в пясъка – относно резултата от вота. Имаме проблем с този спад на подкрепата и така не може да продължава. Трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива. Свикваме конгрес на 11 и 12 февруари. Който да даде нов хоризонт с нови решения. Подготовка за нова модерна програма на модерна лява партия. Дотогава – дискусии във всички структури в партията. Плюс сериозна организационна реформа, вкл. промяна в устава. Работна група ще започне разговори с други леви партии и единения, за да се създаде широк ляв блок“, каза Нинова на пресконференцията.

Отхвърлено е било предложение за конгрес през октомври, след две седмици, с дневен ред избор на нов председател, отговори Нинова на журналистически въпрос.

Преговори за кабинет

След близо 7-часовия пленум БСП реши, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Освен това левицата няма да участва в разговорите с предложената от ГЕРБ контактна група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „Партиите, които свалиха нашето правителство, са наред да управляват България“, обобщи Корнелия Нинова.

Преговорен екип е излъчен за другите мандати – в него са Корнелия Нинова и заместниците ѝ в партията.

Основата за разговори ще е върху спешни въпроси, поясни председателката. Спешните са: таван на цените на ток, газ, парно, вода. Необлагаем минимум до прага на бедност – 504 лева; безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници до 12-и клас; преизчисляване на пенсии; подкрепа за енергийно бедни.

Второ – безусловна и последователна битка в „модела ГЕРБ“ – „кражбите на 10 милиарда годишно от българския народ“ (правосъдна реформа).

Трето – БСП слага на масата „три надпартийни теми“: демографска катастрофа, здравеопазване и образование. В здравеопазването – „болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия“, избори Нинова. За образование: един учебник по един предмет за един клас. Държавни бройки за необходимите специалности във вуз и договори с фирмите; преосмисляне на принципа „парите следват ученика“.

Третата тема е „ненамеса във войната – мирно разрешаване на конфликта по дипломатически път. Не на износ на оръжие. Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не. Нито нови Ф-16, нито нови Грипени“, подчерта Нинова.

Присъствали на заседанието разказват, че предложението конгресът да е февруари е подкрепено от 74 поддръжници на Корнелия Нинова. Опозиционерите на настоящото ръководство са възразили, че датата е твърде късна – има голяма вероятност тогава отново да има парламентарни избори и за смяна на лидера ще е късно. Те смятат, че е време БСП да поеме в нова посока с нов председател.

Друг голям въпрос, обсъден по време на заседанието днес, е бил дали Националният съвет да даде мандат на Корнелия Нинова за преговори с ГЕРБ. В крайна сметка няма „да“ по този въпрос.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Протест срещу отварянето на Kрайбрежната алея във Варна

Published

on

Настоящият областен управител Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея. Това се случи дни преди освобождаването на поста му на служебен областен управител на Варна. Това решение може да бъде отменено от кмета на община Варна в 14-дневен срок, който вече тече.

Всичко това предизвика вълна от недоволство сред десетки граждани. Така се стигна до организирането на протест пред сградата на Областна администрация в морската столица. Негов организатор бе София Колева, а сред основните лозунги се виждаха „Оставете Алеята за децата!“ и „НЕ на колите по Крайбрежната алея!“.

Основното искане на протестиращите е да остане валидна забраната за движение на автомобили по Алея Първа, въведена по предложение на бившия областен управител на Варна Благомир Коцев. Именно той също беше сред протестиращите и изрази учудване, че становището на РДНСК е противоположно на това от МРРБ, което той е използвал като основание за наложената забрана.

Коцев посочи пред БНР, че у него буди любопитство и какво точно гласи заповедта на Смърков, която отменя неговата. Бившият областен подчерта, че все още текстът не е публикуван в сайта на Областна администрация. По думите на Коцев на преден план излиза и въпросът защо Смърков прехвърля топката на кмета за колите по Крайбрежната алея в последния ден от своето управление.

Няма налично описание.

Коцев изрази убеждението си, че е необходимо да бъде изготвен план за цялостна реконструкция и облагородяване на алеята. Той припомни, че при направени проверки, съвместно с регионалния министър по това време, е установено, че брегоукрепителните съоръжения са компрометирани. Според него автомобилите допълнително ще спомогнат за разрушаване на брегоукрепването.

Докато се намери обаче генерално решение, трябва да бъдат предприет стъпки за обезопасяване на пешеходците и велосипедистите, категоричен е Коцев.

Екипът на Varna Live продължава да наблюдава развитието по случая.

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page