Connect with us

България

На тази дата

Публикувано преди

на

На 31 октомври 1869 г., е основан Българският революционен централен комитет(БРЦК).
Това е Българска организация която е ръководен орган на българското национално-революционно движение през 70-те г. на XIX в. През 1870 г., в БРЦК се оформят Външен център – със седалище в Букурещ и ръководител Л. Каравелов, и Вътрешен център – със седалище в Ловеч и ръководител В. Левски. На I общо събрание (29 апр. – 4 май 1872) в Букурещ се приемат устав и нова програма на БРЦК. На 1 август 1870 г. е отпечатана Програмата на Българския революционен комитет(БРК), в която са изложени възгледите на неговия идеолог Л. Каравелов.
Васил Левски е избран за главен Апостол на цяла България, Тракия и Македония. Печатен орган на БРЦК е вестник „Свобода“ (от февр. 1873 преименуван „Независимост“). След разкритията на Димитър Общи, за да спаси организацията, ЦК в Букурещ взема решение за незабавно вдигане на въстание, осуетено поради залавянето на В. Левски и удара върху Вътрешната революционна организация през есента на 1872 година.
През втория период в дейността на БРЦК (1873-74) комитетът изпада в криза. Правят се неуспешни опити за възстановяване на Вътрешната революционна организация. След II общо събрание проведено на11-12 май 1873 г., настъпва известно раздвижване под влияние на П. Хитов. Връх взема отново четническата тактика. През 1874 г., е свикано III общо събрание, което сменя ЦК. Русенският комитет е признат за централен, а в България е избран С. Стамболов за главен апостол. От 8 декември 1874 г., печатен орган на БРЦК става вестник „Знаме“ на Х. Ботев.
Целият трети период от дейността на комитета се развива под влияние на неговите радикални възгледи. На ново общо събрание в Букурещ (12 авг. 1875) БРЦК се трансформира в Български революционен комитет 1875. Взето е решение за обявяване на въстание в България. Неуспехът му довежда до криза в комитетското ръководство; след оставката на Х. Ботев комитетът се разпада. Привържениците на революционни действия съставят (ноем. 1875) в Гюргево нов ЦК. Членовете му започват подготовката на въстание останало в историята като Априлското въстание.
Поклон!

Продължи с четенето

България

Ученичка от Русе получи пълна стипендия за Харвард

Published

on

Ученичката Мария Георгиева от XII А клас бе приета в престижния американски университет Харвард с пълна стипендия.

През август, 2024 г., Мария официално ще стъпи на кампуса в Бостън, поставяйки началото на своята академична кариера на студент по политология и политическа философия.

 

 

Процесът по кандидатстването започва интензивно за Мария още в края на учебната година 2022 – 2023 г. Апликацията, която подава, е многокомпонентна – съдържа мотивационни писма от ментори и преподаватели, академични справки и академични постижения, списък с описания на извънкласните дейности, на които тя отдава свободното си време и, разбира се, серия от шест тематични есета.

Трудностите обаче тя умело избягва, съветвайки се със специалистите от платформата за безплатни консултации EducationUSA и програмата Opportunity Funds, на която Мария става стипендиант още в началото на календарната 2023 г., пише Русе Медиа.

Въпреки срещаните препятствия, Мария е убедена, че няма нещо съществено, което да отличава Харвард студентите, освен тяхната отдаденост и обич към това, което правят. Затова тя вярва искрено във възможността всеки трудолюбив мечтател да стане част от училища като Харвард.

По тази тема Мария споделя:

Не вярвах, че може да ми се случи! Винаги съм си мислела, че за да бъдеш приет на такова място, то трябва да си нещо като нобелов лауреат на 18 години. Всъщност, няма подобно нещо. Именно това ме кара да вярвам, че много от хората, които познавам, са конкурентни кандидати за места в тези престижни учебни заведения“.

Продължи с четенето

България

Още една партия напуска ПП-ДБ

Published

on

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР. „Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите действия“, обясни председателят на партията Константин Бачийски.

Бачийски подчерта, че в момента трябва да се прави ново коалиционно споразумение (бел. ред. с ПП-ДБ) за влизане в следващия парламент.

Изпълнителният съвет на партията още не е взел решение дали ще участва на предстоящите избори в рамките на друга коалиция или въобще няма да се включи в тях.

Продължи с четенето

България

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Published

on

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС.

В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България.

Очаква се на второ гласуване да влезе в пленарна зала Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, приет на първо гласуване през юни 2023г. , както и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Народните представители се очаква да приемат и Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

На второ четене ще бъдат подложени: Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, внесен от ГЕРБ и ПП-ДБ, както и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Депутатите ще гласуват и на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българите, живеещи извън Република България и Законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите, внесени от МС.

На първо четене ще се гласува Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за пътищата и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република в България, внесен от ГЕРБ-СДС.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page