Connect with us

Новини

На война отиват само селяните. В Москва и Петербург почти няма да има мобилизация

Публикувано преди

на

Русия ще свика в армията 1,2 милиона души в рамките на „частичната мобилизация“. Това съобщи руската медия Медуза като се позова на свои високопоставени източници.

Информацията е засечена от различни канали.

Само преди ден „Новая газета. Европа“ разкри, че Кремъл лъже за обема на мобилизационната кампания. Военният министър Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат призовани до 300 000, но източници на изданието от висшите ешелони в Кремъл са посочили, че реално става дума за изпращането на фронта в Украйна на 1 милион войници.

Медуза обаче твърди, че дори и това толкова стряскащо число не е вярно и че планът е за мобилизацията на 1,2 милиона души.

Според неназован източник, за когото се уточнява само, че е близък до ръководството на Москва, в столицата се планира да бъдат мобилизирани не повече от 16 000 души. Същата информация Медуза са успели да потвърдят и от „представител на едно от федералните министерства“.

Около 3200 души ще бъдат призовани в Санкт Петербург е обяснил информатор на медията от Северозападния федерален окръг.

Въпросният брой мобилизирани в големите руски градове изглежда нищожен за разлика от случващото се в автономните републики. Според някои информации 25 процента от мъжете в Бурятия ще бъдат пратени на фронта. В Улан Уде вече има свидетелства как се призовават многодетни бащи и дори починали хора, които никога не са ходили в казарма.

Пред Медуза източник, близък до едно от федералните министерства, е потвърдил тази информация и е заявил, че на регионалните центрове „е препоръчано да се мобилизират на минимална основа“.

„В селските райони няма медии, няма опозиция и има по-голяма подкрепа за войната“, цитира думите на този човек руската медия.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Броят на хората, които трябва да бъдат мобилизирани, е посочен в седма точка от съответния указ, но въпросната информация е класифицирана.

 

Продължи с четенето

Новини

„Газпром“ спря газа през Австрия

Published

on

By

Руската газова компания „Газпром“ обяви днес, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации, предаде БТА. Номинациите за транспортиране на газ са документи, в които се набелязват заявените количества за деня за транспортиране и доставки. В изявление в Телеграм „Газпром“ посочва, че проблемът се дължи на регулаторни промени в Австрия и допълва, че работи съвместно с италианските потребители за разрешаване на проблема.

По-рано днес италианската енергийна компания „Ени“ съобщи, че доставките на руски газ за Италия за деня са временно преустановени. Италия получава руски газ по газопровода, влизащ в страната от Австрия.

БТА

Продължи с четенето

Новини

Азерският газ вече потече по интерконектора

Published

on

By

Азерският газ вече потече по газовата връзка между Гърция и България. По късно днес ще бъде и церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на връзката. Събитието ще се проведе от 11.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата. За церемонията у нас пристигат редица регионални лидери и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Припомняме, че газовата връзка между България и Гърция бе бавена от Борисов повече от 12 години, докато 3 пъти по-дългия Балкански поток бе построен ударно за по-малко от 2 години.

Продължи с четенето

Новини

Времето днес: Облачно и дъждовно

Published

on

By

Дъждовете няма да ни подминат и днес. В цялата Западна България ще вали.

В останалата ще е облачно.

Температурите обаче ще са добри за сезона. В София сутринта ще е около 11 градуса, които на обяд ще се удвоят.

Облачно ще е и на морето, но ще става за плаж – в Бургас ще е 28 градуса, а във Варна с два надолу.

Най-топло ще е в Шумен, Хасково, Търговище, Ямбол и Силистра, където температурата ще е около 32 градуса.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.