Connect with us

Анализи

Национализмът е последното убежище на комунизма … *

Публикувано преди

на

21 точки по предложението на ЕС за решение на темата със Северна Македония
Публичното пространство беше залято от истерията на псевдо-патриотите по темата с това предложение и човек трудно се ориентира. Ето някои основни момента:
1. Предложението е на Европейския съюз.
2. Предложението не е само „френско“. Франция е ротационен председател в момента, изразява позицията на целия ЕС.
3. Ако някой използва игрички на думи като „гаранция-франция“, то най-вероятно целенасочено се опитва да омаловажи предложението.
4. Та, да повторим, предложението е на целия ЕС. Това означава, че всички държави от ЕС застават зад него.
5. Това означава, че вече не само България настоява да се изпълнят някои условия, а всички държави от ЕС настояват.
6. Това означава, че северно-македонските псевдо-патриотари вече не спорят само с България, а с всички държави от ЕС.
7. В предложението ясно е написано, че първо Северна Македония трябва да направи промени в конституцията си и българите да бъдат записани като държавотворен народ.
8. Повтарям, ясно е написано и всички държави от ЕС стоят зад това изискване.
9. Едва след като тези промени са факт, тогава ЕС ще започне реални преговори със Северна Македония за членство.
10. И това вече няма да е самотна българска битка, а твърд ангажимент от страна на целия ЕС.
11. Този ангажимент покрива едно от основните изисквания от българска страна.
12. Ако някой български политикан говори, че „македонците са българи“, то или е невероятно тъп, или целенасочено търси проблем, използвайки далечното минало като оправдание за разправии в настоящето и блокиране на бъдещето.
13. Един от основните стълбове на ЕС е да се спре с „историческите основания“ на лакоми политикани да разпалват вражди и войни.
14. Казано по-просто, България не може да претендира за земите до Будапеща, нищо че територията преди стотици години е стигала до там. И „България на три морета“ е само история, и трябва да си остане история. И Волжка България е само история, която трябва да си остане история. Както и Римската империя не дава основание на Италия да си иска всички земи от Рим до Мюнхен и Истанбул. Както и Франция не може да иска земите на Франкската империя, нито завоеванията на Наполеон. И т.н.
15. Не може. Това е минало. ЕС гледа към бъдещето. И границите падат в рамките на ЕС. А не заради налудни идеи на лакоми политикани да палят войни.
16. Проектът на ЕС предвижда да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението. И това ще се следи от целия ЕС.
17. Досега не е имало такъв казус – междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Прави се само заради нас.
18. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата – македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Което е друго основно изискване от българска страна.
19. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора.
20. Това предложение фиксира точните български желания, за да не може поредния псевдо-патриот, а иначе прикрит копейкин, да си измисля през два месеца нова лудост.
21. Яростната съпротива от двете страни на границата само показват кои националисти не искат да се постигне каквото и да се споразумение, а искат да се разпалва омразата, за да е дестабилизиран целия регион и путинистите да триумфират.
Добре е това предложение да бъде внесено в Народното събрание и подложено на гласуване. За да се види кой как се определя. И дали ГЕРБ и ДПС ще посмеят да не го подкрепят. Нали са про-европейски ориентирани…
„Национализмът е последното убежище на комунизма“. Имаме шанс да скъсаме и с двете. Дали ще го направим? Или ще оставим на емисарите на източния диктатор да ни повлекат към феодалното минало на разправии и конфликти? От нас зависи.
Спокоен ден!
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Анализи

Високите цени на дизела започнаха да се отразяват на търсенето

Published

on

By

Вече има първи признаци, че високите цени на дизела започват да се отразяват на търсенето

Високите крайни цени на дизела през последната година насърчиха по-голямата продукция от рафинериите, които се възпозваха от солидните маржове на рафиниране. През послените няколко седмици обаче се забелязва бавно увеличение на запасите на прозведен дизел, което е признак, че високите цени изглежда са започнали да натежават върху търсенето. Комбинацията на увеличени обеми на рафиниране и започващ спад на търсенето ще окаже силен натиски върху цената на дизела. Задаващата се рецесия в Европа ще удари силно потреблението на дизел и средносрочен план това неминуемо ще доведе до значителен срив в цената.

Тенденцията за намалено търсене обаче засега все още е колеблива, така, че евентуално падане на цената на дизела се очаква най-рано пролетта на 2023 година. В България допълнитен натиск над цените би оказал и евентуално въведения таван за цените на руския петрол и засиления натиск от страна на държавата над Лукойл. Вероятността обаче да видим цени на дизела под лева все още е твърде малка.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Защо мигрантите стават все по-агресивни и кои от тях извършват тежки престъпления

Published

on

By

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате,че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева, предаде Нова тв.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.

Росица Валентинова, novini.bg

Продължи с четенето

Анализи

Ще има ли спад в цената на дизела?

Published

on

By

Дизелът е основното гориво за бизнеса и цената му е от изключително значение за всички отрасли на икономиката. В момента близо година цените на дизела са изключително високи поради голямото търсене и ограниченото предлагане заради санкциите срещу Русия. Това води до поскъпване на всички стоки и услуги и до ограничаване на зарежданите горива от обикновените хора, като спада в продажбите вече се усеща от всички вериги. Ще продължава ли дизела да е толкова скъп или се очаква спад в цената?

Според повечето анализатори Европа е на прага на рецесия, която се очаква да настъпи в началото на 2023 година. Рецесията наминуемо ще  доведе до свиване на икономиката, а от там и на значително намаляване на потреблението на горива. В същото време доставките на горива към Европа вече се стабилизират и недостига на дизел скоро ще започва да се преодолява. След Нова година най-вероятно предлагането на дизел ще надвиши потреблението и ако прогнозите за рецесия се окажат верни, то се очаква цената на дизела да спадне най-малко с 15 – 20 ст на литър.  Спадането на цената под 3 лева за литър обаче е малко вероятно.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.