Connect with us

Новини

Наследниците на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. лв. заради „Петрол“

Публикувано преди

на

Наследниците на приватизатора на държавната фирма „Петрол“ Денис Ершов са завели иск за 1 млрд. лв. в Арбитражния съд на Световната банка срещу България. Синът и дъщерята на Ершов претендират, че българската държава е откраднала огромната компания на баща им, дистрибутор на горива със стотици бензиностанции. За заведеното дело информира в. „24 часа“.

Днес малцина си спомнят кой е Денис Ершов, но той беше нашумял през годините на приватизацията и името му се преплиташе със сложни перипетии и съдебни дела на раздържавяването.

Държавният монополист в търговията с горива „Петрол“ беше приватизиран през 1999 г. с цялата инфраструктура от пристанища, железопътни връзки и над 500 бензиностанции, като мажоритарният пакет бе купен от Денис Ершов, роден в Русия литовски гражданин. Година по-късно – през 2000 г. Ершов заедно с още четирима руски бизнесмени, сред които и претендентът за „Булгартабак“ Майкъл Чорни беше изгонен от България от Националната служба за сигурност, оглавявана тогава от ген. Атанас Атанасов с мотив заплаха за националната сигурност. По-късно съдът отмени забраната и Ершов получи отново право да влиза и пребивава в страната. Умира през 2017 г. на 51 години от онкологично заболяване.

Ершов е инженер по разработка на петролни находища, а след падането на тоталитарните режими в Източна Европа започва търговия с горива. През 1991 г. създава в България компанията „Нафтекс“ и с българския бизнесмен Митко Събев става основен акционер и в „Петрол“.

„Петрол холдинг“ е очаквано печелившо дружество, докато не се скарват съдружниците Денис Ершов и Митко Събев през 2009 г.

По-късно компанията е изкупена от Цветан Василев с пари от КТБ. А след това чрез серия цесии холдингът се контролира от Гриша Ганчев.

Наследниците на Ершов още преди година и половина обявиха намерението си да съдят България заради рейдърското превземане според тях на компанията „от КТБ и Делян Пеевски през 2013 г.“ През 2021 г. те са изпратили нотариална покана до българското Министерство на финансите.

с претендирана сума т 840 млн. долара, на която МФ не е отговорило. За да подадат иск за милиард лв., наследниците трябва да са платили такса десетки милиони, коментират юристи.

Пред юни 2012 г. Денис Ершов е продал дела си от 47.5 на сто в „Петрол холдинг“ на швейцарската компания Credit Mediterranee. С това се е предполагало, че се слага край на акционерната война между него и другият собственик на петролното дружество Митко Събев, съобщи тогава capital.bg.

Именно заради принудата да продаде дела си в „Петрол холдинг“ е заведено делото от наследниците. Те твърдят, че са лишени от собственост в най-големия дистрибутор на нефт и газ „Петрол холдинг“ заради незаконни действия и бездействия на българската държава в лицето на Варненския окръжен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов надзор .

В жалбата си наследниците посочват именно българския бизнесмен, който според тях от декември 2009 г. „организирал поредица от действия, довели до незаконна регистрация на решения на предполагаемо събрание на акционерите в Търговския регистър“ и това лишило Ершов от контрол в компанията.

Според наследниците на Ершов през ноември 2013 г. съдът е постановил отново връщането на пълен контрол на баща им и друг негов съдружник над холдинг „Петрол“. Тогава обаче си разбрало, че междувременно холдингът е продаден на Българска фондова борса, и то на една трета от реалната според тях цена. Но тъй като директорите не са вземали решение за одобряване на продажба, Ершов обжалва сделката през Комисията за финансов надзор. КФН не реагира и Ершов започва съдебни дела. Но междувременно Централният депозитар обявил сделката за неподлежаща на съдебен контрол и я одобрил.

Искът на наследниците на Ершов е регистриран в Арбитражния съд на Световната банка на 11 ноември 2022 г. Предстои дълъг процес, който ще ангажира България най-малкото да си осигури професионално процесуално представителство пред съда.

econ.bg

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

Новини

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата във Варна

Published

on

By

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен – пиано и Мати Копонен – цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер – 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел "Протокол и международно сътрудничество" към дирекция "Канцелария на кмета" и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page