Connect with us

Новини

Наследниците на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. лв. заради „Петрол“

Публикувано преди

на

Наследниците на приватизатора на държавната фирма „Петрол“ Денис Ершов са завели иск за 1 млрд. лв. в Арбитражния съд на Световната банка срещу България. Синът и дъщерята на Ершов претендират, че българската държава е откраднала огромната компания на баща им, дистрибутор на горива със стотици бензиностанции. За заведеното дело информира в. „24 часа“.

Днес малцина си спомнят кой е Денис Ершов, но той беше нашумял през годините на приватизацията и името му се преплиташе със сложни перипетии и съдебни дела на раздържавяването.

Държавният монополист в търговията с горива „Петрол“ беше приватизиран през 1999 г. с цялата инфраструктура от пристанища, железопътни връзки и над 500 бензиностанции, като мажоритарният пакет бе купен от Денис Ершов, роден в Русия литовски гражданин. Година по-късно – през 2000 г. Ершов заедно с още четирима руски бизнесмени, сред които и претендентът за „Булгартабак“ Майкъл Чорни беше изгонен от България от Националната служба за сигурност, оглавявана тогава от ген. Атанас Атанасов с мотив заплаха за националната сигурност. По-късно съдът отмени забраната и Ершов получи отново право да влиза и пребивава в страната. Умира през 2017 г. на 51 години от онкологично заболяване.

Ершов е инженер по разработка на петролни находища, а след падането на тоталитарните режими в Източна Европа започва търговия с горива. През 1991 г. създава в България компанията „Нафтекс“ и с българския бизнесмен Митко Събев става основен акционер и в „Петрол“.

„Петрол холдинг“ е очаквано печелившо дружество, докато не се скарват съдружниците Денис Ершов и Митко Събев през 2009 г.

По-късно компанията е изкупена от Цветан Василев с пари от КТБ. А след това чрез серия цесии холдингът се контролира от Гриша Ганчев.

Наследниците на Ершов още преди година и половина обявиха намерението си да съдят България заради рейдърското превземане според тях на компанията „от КТБ и Делян Пеевски през 2013 г.“ През 2021 г. те са изпратили нотариална покана до българското Министерство на финансите.

с претендирана сума т 840 млн. долара, на която МФ не е отговорило. За да подадат иск за милиард лв., наследниците трябва да са платили такса десетки милиони, коментират юристи.

Пред юни 2012 г. Денис Ершов е продал дела си от 47.5 на сто в „Петрол холдинг“ на швейцарската компания Credit Mediterranee. С това се е предполагало, че се слага край на акционерната война между него и другият собственик на петролното дружество Митко Събев, съобщи тогава capital.bg.

Именно заради принудата да продаде дела си в „Петрол холдинг“ е заведено делото от наследниците. Те твърдят, че са лишени от собственост в най-големия дистрибутор на нефт и газ „Петрол холдинг“ заради незаконни действия и бездействия на българската държава в лицето на Варненския окръжен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов надзор .

В жалбата си наследниците посочват именно българския бизнесмен, който според тях от декември 2009 г. „организирал поредица от действия, довели до незаконна регистрация на решения на предполагаемо събрание на акционерите в Търговския регистър“ и това лишило Ершов от контрол в компанията.

Според наследниците на Ершов през ноември 2013 г. съдът е постановил отново връщането на пълен контрол на баща им и друг негов съдружник над холдинг „Петрол“. Тогава обаче си разбрало, че междувременно холдингът е продаден на Българска фондова борса, и то на една трета от реалната според тях цена. Но тъй като директорите не са вземали решение за одобряване на продажба, Ершов обжалва сделката през Комисията за финансов надзор. КФН не реагира и Ершов започва съдебни дела. Но междувременно Централният депозитар обявил сделката за неподлежаща на съдебен контрол и я одобрил.

Искът на наследниците на Ершов е регистриран в Арбитражния съд на Световната банка на 11 ноември 2022 г. Предстои дълъг процес, който ще ангажира България най-малкото да си осигури професионално процесуално представителство пред съда.

econ.bg

Продължи с четенето

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page