Connect with us

Интересно

НАСА отново поглежда към Луната

Публикувано преди

на

Половин век след края на ерата на „Аполо“ на НАСА, когато човешки крак стъпи на Луната, до дългоочакваният опит на американската космическа агенция да върне астронавти на повърхността на Луната остава най-малко три години, като голяма част от необходимото оборудване все още е на чертожната дъска, обобщава Ройтерс.

НАСА се готви да направи огромен скок в подновените си лунни амбиции с дебютното изстрелване, насрочено за следващия понеделник във Флорида на нейната мегаракета от следващо поколение, Space Launch System (SLS) и капсулата за екипажи Орион“, за която е проектирана ракетата.

Комбинираният космически кораб SLS-„Орион“ трябва да бъде изстрелян от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, изпращайки капсулата без екипаж около Луната и обратно на Земята на шестседмичен тестов полет, наречен „Артемида 1“

„Готвим се за изстрелване“, каза асоциираният администратор на НАСА Боб Кабана, бивш пилот и командир на космическа совалка на брифинг късно в понеделник след прегледа на готовността за полети на мисията.

Пътуването има за цел да подложи космическия апарат SLS, считан за най-сложния и мощен ракетен кораб в света, на реален стрес тест на неговите системи по време на действителен полет, преди да бъде признат за готов да превозва астронавти.

SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, която НАСА е изградила след ракетите „Сатурн 5“, летели по време на нейната лунна програма „Аполо“ през 60-те и 70-те години на миналия век

Повече от десетилетие отне разработката на ракетата разработка след години на забавяне и милиарди долари преразходи. Космическият кораб SLS-„Орион“ досега е струвал на НАСА най-малко 37 милиарда долара, включително проектиране, изграждане, тестване и наземни съоръжения. Администраторът на НАСА Бил Нелсън нарече програмата „Артемида“ „икономически двигател“, отбелязвайки, че само през 2019 г. например тя е генерирала 14 милиарда долара търговия и е подкрепила 70 000 работни места в САЩ.

Конгресът непрекъснато увеличаваше бюджета на НАСА, за да включва средства за „Артемида“. Сред най-големите финансови бенефициенти са основните изпълнители на SLS и „Орион“ – съответно „Боинг“ и „Локхийд Мартин“.

Програмата „Артемида“ на НАСА, кръстена на богинята, която е сестра близначка на Аполон в древногръцката митология, има за цел да върне астронавтите на Луната още през 2025 г. и да създаде дългосрочна лунна колония като трамплин към още по-амбициозни бъдещи пътувания, изпращащи хора до Марс.

„Дори с това забавяне и увеличен бюджет е съмнително, че НАСА ще успее да изпрати хора на Луната до 2025 г., но ако всичко върви добре, това може да се случи през следващите няколко години“, каза Лори Гарвър, която е служила като заместник-администратор на НАСА по време на концепцията на ракетата.

Дванадесет астронавти са ходили на Луната по време на шест мисии на Аполо от 1969 г. до 1972 г., единствените космически полети, които досега са изпратили хора на лунната повърхност. Всички тези изследвани региони са около лунния екватор.

Миналия петък НАСА обяви 13 потенциални зони за кацане около южния полюс на Луната, където планира да изпрати своето ново поколение изследователи, включително първата жена и първия цветнокож човек, които да стъпят на Луната.

Успешното изстрелване на SLS-„Орион“ би била решаваща първа стъпка. Огромният космически кораб, висок 98 метра, беше придвижен към стартовата площадка 39B миналата седмица след седмици на последни приготовления и наземни тестове.

С изключение на технически проблеми в последната минута или неблагоприятно време, четирите основни двигателя и неговите ракетни ускорители с твърдо гориво са настроени да се запалят в 12:33 часа Гринуичко време (15:33 българско време) в понеделник. Ако обратното броене се забави след двучасовия прозорец, набелязан за излитане, НАСА определи 2 септември и 5 септември като алтернативни дати за изстрелване.

След отделяне от горната степен на ракетата на повече от 3700 км от Земята, двигателите на „Орион“ трябва да се задействат, за да настроят капсулата по нейния изходящ курс, приближавайки я на около 100 км от лунната повърхност преди пътувайки приблизително 64 400 км до Луната и обратно да се върне на Земята. Капсулата трябва да се спусне в Тихия океан на 10 октомври.

Орион ще превозва симулиран тричленен екипаж – един мъжки и два женски манекена, снабдени със сензори за измерване на нивата на радиация, които екипажът в реалния живот би срещнал.

Ако успее, „Артемида 1“ ще проправи пътя към първата мисия на SLS-„Орион“ с екипаж до окололунна орбита, наречен „Артемида 2“, още през 2024 г., последван от „Артемида 3“ през 2025 година или по-късно с екипаж до лунната повърхност.

„Артемида 3“ ще бъде много по-сложен космически апарат, интегрирайки SLS-„Орион“ с космически кораб, който ще бъде построен и управляван от компанията SpaceX на предприемача Илон Мъск. Те включват голям кораб за изстрелване и кацане на Луната „Старшип“ на SpaceX, който все още е в процес на разработка, и компоненти, които предстои да бъдат конструирани, включително орбитален склад за гориво и космически танкери. Дори костюмите за ходене по лунната повърхност тепърва предстои да бъдат проектирани.

Планът е четиричленен екипаж на „Орион“ да се скачи в космоса със спускаем апарат на SpaceX, за да превози двама астронавти до повърхността на Луната и те да останат там за близо седмица, след което да могат да излетят от лунната повърхност.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page