Connect with us

Интересно

Най-издирваната жена в света: какво се знае за Ружа Игнатова

Публикувано преди

на

„Най-издирваната жена в света“ – под това заглавие обширни статии за българската измамничка Ружа Игнатова се появиха в германските издания „Зюдкурир“ и „Аугсбургер Алгемайне“. Агенция ДПА също припомня, че българката е единствената жена в списъка на ФБР с десетимата най-издирвани престъпници и цитира специалния агент от нюйоркския офис на ФБР Роналд Шимко, според когото великата измама се дължи на лъжата на пирамидата OneCoin, че поддържа собствен блокчейн. Агенцията припомня, че следите на Игнатова се губят на 25 октомври 2017 година, когато тя пътува от София за Атина.

Къде е Ружа Игнатова?

„Аугсбургер Алгемайне“ също пише за бягството на Ружа Игнатова: „Навярно са я предупредили, че в САЩ вече се води разследване срещу нея. Дали сега „крипто-кралицата“ се намира на луксозна яхта в Средиземно море? Има най-различни слухове къде може да се укрива Игнатова: в Дубай, в Източна Европа, на яхта. Следователите обръщат внимание на факта, че „крипто-кралицата“ може би е променила външния си вид чрез операции. Те смятат, че тя все още разполага с гигантски финансови ресурси. И предупреждават, че може би има въоръжени придружители“, пише изданието.

Друг германски вестник, „Шварцвелдер Боте“, цитира британския журналист Джейми Бартлет, според когото „крипто-кралицата“ многократно е виждана в Дубай, където притежава луксозен пентхаус и безсрочна виза. Вестникът предлага и хипотезата, че от 2019 година Игнатова няма определено местоживеене, тъй като обикаля с яхтата си моретата.

Медиите припомнят, че Ружа Игнатова е измамила хора по целия свят и така е спечелила милиарди: чрез нещо като финансова пирамида, само че не с традиционни пари, а с измислената от нея криптовалута OneCoin. В „Зюдкурир“ четем, че Игнатова внимателно е анализирала успеха на криптовалутата биткойн, след което е решила да го „копира“ със своята криптовалута: „Но нейната история се превръща в христоматиен пример за чудовищна измама по доказалия се принцип на пирамидата: заслепяваш хората, обещаваш им нещо ново и велико, събираш купища пари и после дим да те няма“.

Двете цитирани германски издания поставят важен акцент и върху предисторията на българската измамничка с германски паспорт: „Ружа пристига като дете с родителите си в Германия. Израства в малката община Шрамберг в Шварцвалд. Нейни бивши съученици разказват, че още от ранна възраст тя имала склонност към екстравагантности и проявявала егомански черти. Всички обаче са единодушни за друго: българката е била високоинтелигентна“. „Шварцвелдер Боте“ добавя, че още като ученичка Ружа Игнатова много обичала да ходи на високи токчета.

Преди да лансира своята измислена криптовалута, Игнатова взима няколко дипломи. Първо завършва с отличие гимназията в Шварцвалд – това е известно. Но останалите твърдения в автобиографията ѝ трудно могат да се докажат, отбелязва „Аугсбургер Алгемайне“:

„Всичко звучи много впечатляващо. Завършва право в Констанц на Боденското езеро и взима докторска титла по юридспруденция. Твърди се още, че е завършила право и в реномирания университет в Оксфорд и задочно е завършила магистърска степен по икономика в Хаген. Според собствените ѝ думи е била бизнес партньорка на известната консултантска фирма „Маккинзи“, както и на ръководна длъжност в един от най-големите български фондове за недвижими имоти. От всичко това изглежда, че Игнатова е била натрупала много познания във финансовата сфера. А нейната криптовалута трябвало да бъде „убиецът на биткойн“.“

Из най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова

Двата германски вестника разказват с критичен тон и за най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова и баща ѝ в Германия. В началото тя и баща ѝ Пламен Игнатов изглеждат като много енергични хора. Той купува една леярна, която малко преди това е обявила фалит, като бащата и дъщерята дори раздават на работниците безплатно леберкез и пилешко. „Аугсбургер Алгемайне“ пише:

„Работниците са трогнати. (…) Първоначално леярната във Валтенхофен върви добре, фирмата стъпва на краката си. В началото на 2012 обаче Игнатови тайно я продават, очевидно на „сламен човек“, който четири дни по-късно отново обявява фалит. Съдия-изпълнителят Михаел Яфе обвинява Игнатови, че са източили пари от фирмата и са изнесли различни инсталации. 160 души губят работата си. По същото време Ружа Игнатова раздава усмивки от своя профил във Фейсбук – силно гримирана, в скъпи вечерни тоалети и позираща пред снимки на Мерилин Монро и Джаки Кенеди. През април 2016 година Административният съд в Аугсбург осъжда Ружа Игнатова заради катастрофата във Валтенхофен на 14 месеца лишаване от свобода условно. Съдът установява умишлено проточен фалит, измами и нарушаване на счетоводните правила. Снадбителите губят стотици хиляди евро, защото изпълнителната директорка и баща ѝ до последно извършват сделки, макар да знаят, че фирмата им е неплатежоспособна“, разказва изданието.

През август пред съда в Мюнстер трябваше да бъде подновено съдебното дело срещу Ружа Игнатова заради измамата OneCoin, но поради заболяване на един от главните обвиняеми процесът е отложен, съобщава вестник „Шварцвелдер Боте“ и отбелязва, че става дума за гигантска измама на стойност около 4 милиарда евро. А агенция ДПА припомня, че ФБР е обявило награда от 100 000 долара за сведения, които биха могли да доведат до залавянето на българската измамничка.

 

Дойче Веле

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page