Connect with us

Интересно

Най-издирваната жена в света: какво се знае за Ружа Игнатова

Публикувано преди

на

„Най-издирваната жена в света“ – под това заглавие обширни статии за българската измамничка Ружа Игнатова се появиха в германските издания „Зюдкурир“ и „Аугсбургер Алгемайне“. Агенция ДПА също припомня, че българката е единствената жена в списъка на ФБР с десетимата най-издирвани престъпници и цитира специалния агент от нюйоркския офис на ФБР Роналд Шимко, според когото великата измама се дължи на лъжата на пирамидата OneCoin, че поддържа собствен блокчейн. Агенцията припомня, че следите на Игнатова се губят на 25 октомври 2017 година, когато тя пътува от София за Атина.

Къде е Ружа Игнатова?

„Аугсбургер Алгемайне“ също пише за бягството на Ружа Игнатова: „Навярно са я предупредили, че в САЩ вече се води разследване срещу нея. Дали сега „крипто-кралицата“ се намира на луксозна яхта в Средиземно море? Има най-различни слухове къде може да се укрива Игнатова: в Дубай, в Източна Европа, на яхта. Следователите обръщат внимание на факта, че „крипто-кралицата“ може би е променила външния си вид чрез операции. Те смятат, че тя все още разполага с гигантски финансови ресурси. И предупреждават, че може би има въоръжени придружители“, пише изданието.

Друг германски вестник, „Шварцвелдер Боте“, цитира британския журналист Джейми Бартлет, според когото „крипто-кралицата“ многократно е виждана в Дубай, където притежава луксозен пентхаус и безсрочна виза. Вестникът предлага и хипотезата, че от 2019 година Игнатова няма определено местоживеене, тъй като обикаля с яхтата си моретата.

Медиите припомнят, че Ружа Игнатова е измамила хора по целия свят и така е спечелила милиарди: чрез нещо като финансова пирамида, само че не с традиционни пари, а с измислената от нея криптовалута OneCoin. В „Зюдкурир“ четем, че Игнатова внимателно е анализирала успеха на криптовалутата биткойн, след което е решила да го „копира“ със своята криптовалута: „Но нейната история се превръща в христоматиен пример за чудовищна измама по доказалия се принцип на пирамидата: заслепяваш хората, обещаваш им нещо ново и велико, събираш купища пари и после дим да те няма“.

Двете цитирани германски издания поставят важен акцент и върху предисторията на българската измамничка с германски паспорт: „Ружа пристига като дете с родителите си в Германия. Израства в малката община Шрамберг в Шварцвалд. Нейни бивши съученици разказват, че още от ранна възраст тя имала склонност към екстравагантности и проявявала егомански черти. Всички обаче са единодушни за друго: българката е била високоинтелигентна“. „Шварцвелдер Боте“ добавя, че още като ученичка Ружа Игнатова много обичала да ходи на високи токчета.

Преди да лансира своята измислена криптовалута, Игнатова взима няколко дипломи. Първо завършва с отличие гимназията в Шварцвалд – това е известно. Но останалите твърдения в автобиографията ѝ трудно могат да се докажат, отбелязва „Аугсбургер Алгемайне“:

„Всичко звучи много впечатляващо. Завършва право в Констанц на Боденското езеро и взима докторска титла по юридспруденция. Твърди се още, че е завършила право и в реномирания университет в Оксфорд и задочно е завършила магистърска степен по икономика в Хаген. Според собствените ѝ думи е била бизнес партньорка на известната консултантска фирма „Маккинзи“, както и на ръководна длъжност в един от най-големите български фондове за недвижими имоти. От всичко това изглежда, че Игнатова е била натрупала много познания във финансовата сфера. А нейната криптовалута трябвало да бъде „убиецът на биткойн“.“

Из най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова

Двата германски вестника разказват с критичен тон и за най-ранната бизнес история на Ружа Игнатова и баща ѝ в Германия. В началото тя и баща ѝ Пламен Игнатов изглеждат като много енергични хора. Той купува една леярна, която малко преди това е обявила фалит, като бащата и дъщерята дори раздават на работниците безплатно леберкез и пилешко. „Аугсбургер Алгемайне“ пише:

„Работниците са трогнати. (…) Първоначално леярната във Валтенхофен върви добре, фирмата стъпва на краката си. В началото на 2012 обаче Игнатови тайно я продават, очевидно на „сламен човек“, който четири дни по-късно отново обявява фалит. Съдия-изпълнителят Михаел Яфе обвинява Игнатови, че са източили пари от фирмата и са изнесли различни инсталации. 160 души губят работата си. По същото време Ружа Игнатова раздава усмивки от своя профил във Фейсбук – силно гримирана, в скъпи вечерни тоалети и позираща пред снимки на Мерилин Монро и Джаки Кенеди. През април 2016 година Административният съд в Аугсбург осъжда Ружа Игнатова заради катастрофата във Валтенхофен на 14 месеца лишаване от свобода условно. Съдът установява умишлено проточен фалит, измами и нарушаване на счетоводните правила. Снадбителите губят стотици хиляди евро, защото изпълнителната директорка и баща ѝ до последно извършват сделки, макар да знаят, че фирмата им е неплатежоспособна“, разказва изданието.

През август пред съда в Мюнстер трябваше да бъде подновено съдебното дело срещу Ружа Игнатова заради измамата OneCoin, но поради заболяване на един от главните обвиняеми процесът е отложен, съобщава вестник „Шварцвелдер Боте“ и отбелязва, че става дума за гигантска измама на стойност около 4 милиарда евро. А агенция ДПА припомня, че ФБР е обявило награда от 100 000 долара за сведения, които биха могли да доведат до залавянето на българската измамничка.

 

Дойче Веле

Продължи с четенето

Интересно

43 бебета са родени по общинската инвитро програма през 2023 година

Published

on

By

43 бебета са родени през 2023 година по общинската Програмата за лечение на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала . Тя се финансира от Община Варна.

25 от родените бебета са момичетата, а 18 – момчетата. Седем са двойките близнаци. Възрастта на майките е между 28 и 52 години.

От началотона програмата през 2015 г. до 20 декември 2023 г. са родени общо 200 бебета – 104 момчета и 96 момичета.

Припомняме, че по програмата на Община Варна се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва:

– До 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от Центъра за асистирана репродукция;
– До 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал;
– До 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, трябва да подадат документите (искане, декларация, медицинска документация) на гише №13 в Община Варна.
Образци на документите са публикувани на сайта на Община Варна.

Дирекция „Здравеопазване“ предлага консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.

БНР Варна

Продължи с четенето

Варна

Почитат паметта на художника Ванко Урумов с изложба във варненската „Галерия 8“

Published

on

By

С изложба „Ванко и приятели“ във варненската „Галерия 8“ се отбелязват четири години от кончината на художника Ванко Урумов. Изявата е организирана от галериста Борис Стателов с помощта на изкуствоведа Пламен Аврамов. Това е подходящ начин да споменем нашия класик, който остави голямо творчество и за когото ще се говори дълги години, каза пред БТА Аврамов. По думите му е нормално да бъде почетена паметта на Урумов именно в „Галерия 8“, тъй като той е правел своите изложби в последните години именно в това пространство.

В изложбата са показани графики и живописни творби на Урумов, както и произведения на художници от неговия приятелски кръг. Сред тях са Любен Диманов, Светлин Русев, Ангел Станев, Альоша Кафеджийски, Стоимен Стоилов, Емил Попов, Веселин Начев, Милко Божков, Кина Петрова, Тереза Зиковска, Албена Коева и Пламен Аврамов.

По-голямата част от експозицията се състои от работи на Ванко Урумов, които са собственост на Стателов, каза изкуствоведът. Емблематичният за Варна художник е представен с литографиите „В подножието на храма“ и „Яков и ангелът“, линогравюри с пейзажи от Мелник и Созопол от 1968 г., живописен натюрморт и абстрактни платна, както и актова рисунка.

До неговите графики е подреден скулптурен портрет на галериста Борис Стателов с очила. Той е отливка от работа на Ангел Станев, която в оригинал е от гипс, каза Аврамов. Той допълни, че скулпторът се е представил преди няколко години с нея в изложба в „Галерия 8“, заедно с гипсова глава на д-р Васил Стоев. Те са били подарени на моделите, а изкуствоведът изрази мнение, че тепърва ще се говори за тях.

Светлин Русев присъства в изложбата с акт от 1996 г. Стоимен Стоилов с графиката „Човек и животно“ от 1987-а. Изложен е и акварел на Любен Диманов, който е бил много близък с Ванко Урумов, посещавал го е редовно в Градската художествена галерия по времето, когато е бил неин директор, сподели изкуствоведът.

Включени са нови живописни творби от последната година на Милко Божков, Веселин Начев, Албена Коева, Тереза Зиковска. Пламен Аврамов участва с няколко каменни пластики, за които каза, че изобразяват различни настроения, като най-новата е по-минорна.

Ванко Урумов е роден на 21 декември 1941 г. През 1971 г. завършва специалност живопис в Художествената академия, в класа на проф. Панайот Панайотов. Работи в областта на живописта, графиката, монументалната живопис и скулптура, приложното изкуство. Негови стенописи и бронзови пластики украсяват обществени сгради в София и Варна. Включва се във всички големи изложби в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, САЩ, Япония. Самостоятелни изложби прави в Букурещ, Виена, Дордрехт, Москва, Падуа, Сарагоса, Сепре, Франкфурт на Майн. Негови творби са притежание на националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Варненската художествена галерия и всички значими галерии в България, както и на частни колекции в страната и в чужбина. Дългогодишен директор е на Градската художествена галерия във Варна. Носител на престижните национални награди за изкуство „Захарий Зограф“, „Владимир Димитров – Майстора“, „Данаил Дечев“, „Илия Бешков“ и наградата Medusa Aurea от Международната академия за модерно изкуство в Рим. Ванко Урумов си отиде на 5 януари 2020 г.

БТА

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page