Най-голямата соларна централа в Европа започна дейност

0
98

Соларната инсталация Francisco Pizarro се намира в Естремадура, Западна Испания и е оборудвана с близо 1,5 милиона соларни фотоволтаични модула. За построяването са инвестирани 300 милиона евро. Мощността на съоръжението е 590MW. Твърди се, че това е най-голямата слънчева централа в Европа.

Увеличайваки производството на възобновяема енергия, Испания се опитва да намали зависимостта си от изкопаеми горива. Съоръжението има капацитета да генерира достатъчно чиста енергия за захранване на повече от 334 000 домакинства, както и да компенсира почти 150 000 tpa въглеродни емисии. По време на построяването му още отваря 1500 работни позиции, 60 % от които са заети от местни работници.

В изявление компанията коментира:

„Фотоволтаичната централа Francisco Pizarro е пример за съвместното съществуване на нови възобновяеми разработки с екологично и културно наследство. По време на изпълнението на проекта Iberdrola гарантира през цялото време опазването на природната среда и археологическите останки, открити благодарение на предишната проучвателна работа.“

Iberdrola подписва дългосрочни споразумения за закупуване на енергия (PPA) с различни компании, сред които Danone, Bayer и Pepsi Co. Споразуменията осигуряват стабилност за инвестиране и компанията ги използва като оптимален инструмент за управление на доставките на електроенергия на големи клиенти. В момента Iberdrola доставя електроенергия на около 31,67 милиона клиенти.

Заради съкращенията на руския газ, които повишават разходите за гориво, испанската електроенергия се търгува на три пъти по-висока стойност от средната сезонна.

„Тази централа едва ли ще окаже влияние върху цените на електроенергията“, каза Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF. „Но ако Испания продължи да увеличава възобновяемите енергийни източници, за да постигне целите си за 2030 г., цените на електроенергията ще паднат.“

Испания си е поставила за цел до края на десетилетието да покрива три четвърти от енергийните си нужди от възобновяеми източници. Миналата година потреблението на зелена енергия е било около 47%.

 

esgnews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page